MIA EΞAIPETIKH ΣYNANTHΣH ΣTH ΛAPIΣA

Την περασμένη Δευτέρα 22/1 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα μια εξαιρετική συνάντηση, με πολιτικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Η συνεργατική θεατρική ομάδα Οδοιπόροι με προσκεκλημένο και κύριο εισηγητή το σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, έκανε ένα ταξίδι στο χρόνο με αφορμή το κοινωνικοπολιτικό θέατρο και την αλληλεπίδρασή του με τους λαϊκούς αγώνες.

Ο σ. Σάββας Στρούμπος, αναφέρθηκε στην τέχνη του θέατρου ως εκφραστικό μέσο, αρχικά στην αρχαία Ελλάδα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αισχύλος) όπου η τραγωδία είχε τον πρωτεύοντα ρόλο προκαλώντας το αίσθημα του ελέους και της βαθιάς ανθρώπινης αλληλεγγύης στους θεατές, έπειτα στην εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης (θέατρο του Μέγιερχολντ) με την απελευθέρωση και την ανύψωση του ανθρώπινου νου καθώς και το ξεπέρασμα των ορίων της δημιουργίας, και τέλος στο σήμερα με τις αυτοοργανωμένες θεατρικές ομάδες (με πρωτεργάτες τους Τζούντιθ Μαλίνα και Τζούλιαν Μπεκ) που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στις κινηματικές δράσεις. Oι τρεις αυτές χρονικές περίοδοι εξετάστηκαν κάτω από το πρίσμα του τρίπτυχου της φιλοσοφίας (ο άνθρωπος φύσει και θέση ον τραγικό), της δημοκρατίας (η δικαιοσύνη και η ανθρώπινη χειραφέτηση) και της τραγωδίας (τα ακραία όρια της ύπαρξης του ανθρώπου στον ξεριζωμό και στο φόβο)

Την εκδήλωση-συζήτηση συντόνιζε ο ηθοποιός και συναγωνιστής Γιώργος Παπαδόπουλος, προλόγισε η Βιβή Ιωνά, ενώ από μέλη της θεατρικής ομάδας των Οδοιπόρων διαβάστηκαν αποσπάσματα από θεατρικά μεγάλων δημιουργών του κοινωνικοπολιτικού θεάτρου (Μπρεχτ, Ντάριο Φο). Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν απόψεις και τέθηκαν ερωτήματα για την πορεία του θεάτρου στο χρόνο και σε αλληλεπίδραση με τις κινηματικές δράσεις παγκοσμίως.

B. I.