της Κατερίνας Μάτσα

Τις εντελώς αναχρονιστικές απόψεις του διαβόητου Τσέζαρε Λομπρόζο επιχείρησε να αναβιώσει στην πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη Δ. Βαρτζόπουλος.

Ο Λομπρόζο, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιταλία του 19ου αιώνα, υποστήριζε τη βιολογική, κληρονομική βάση της εγκληματικότητας. Ο εγκληματίας, κατά τη θεωρία του, εκπροσωπεί ένα προγενέστερο στάδιο εξέλιξης, αυτό του «γεννημένου εγκληματία», που αναγνωρίζεται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, τις ανωμαλίες, τα στίγματα που παρουσιάζει.

Οι θεωρίες του Λομπρόζο έχουν πλέον απορριφθεί από την επιστήμη της Ψυχιατρικής και την Εγκληματολογία, ως εντελώς ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδραστικές. Παρόλα αυτά, ο όψιμος επίδοξος διάδοχός του, ο Δ. Βαρτζόπουλος, επικαλέστηκε με απύθμενο θράσος την ανύπαρκτη «επιστημονικότητα» των θέσεών του για να απαντήσει στο σάλο που προκλήθηκε από την σκοταδιστική του θέση για τις γυναικοκτονίες στη σχετική συνέντευξή του. Το ίδιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Πρόκειται για τις επιστημονικές του θέσεις”, ισχυρίστηκε προκλητικά, για να καλύψει το αίσχος του υφυπουργού… “υγείας”.

Κατά τον Βαρτζόπουλο, τα παιδιά που είναι βίαια στο σχολείο έχουν βίαιους γονείς, η βία έχει κληρονομική βάση. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να επιβληθεί το μέτρο της στείρωσης αυτών των “εκφυλισμένων γονιών” για να μη φέρνουν στον κόσμο επίσης εκφυλισμένα παιδιά; Αυτό δεν έκανε ο Χίτλερ και οι «επιστήμονές» του στειρώνοντας με τη βία χιλιάδες συνανθρώπους μας, ένα έγκλημα που προηγήθηκε και ετοίμασε την «τελική λύση» του Άουσβιτς και των στρατοπέδων εξόντωσης εκατομμυρίων Εβραίων ;

Στην ίδια συνέντευξη ο Βαρτζόπουλος, υπέρμαχος ενός άκρατου χυδαίου βιολογισμού, φτάνει στο σημείο να αποδίδει βιολογική βάση ακόμα και στις γυναικοκτονίες!

«Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίου όντος, το αρσενικό είναι πάντα πιο επιθετικό, γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση αναζητάει την τροφή… Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»Είναι στη φύση των πραγμάτων, το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια, η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια βιολογική βάση, ισχυρίζεται ο υφυπουργός!

Η γυναίκα, λοιπόν, πρέπει να εκπληρώνει το φυσικό της ρόλο, που είναι να τίκτει, να γεννά παιδιά, γιατί αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων! Αυτή, όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι η «φυσική τάξη των πραγμάτων», αλλά η συμβολική τάξη της ανδρικής κυριαρχίας και καταπίεσης των γυναικών σε μια πατριαρχική κοινωνία.

Είναι ακριβώς η ίδια η πατριαρχία, μέσα σε όρους καπιταλιστικής παρακμής, με τις σκοταδιστικές απόψεις περί της βιολογικής βάσης της ανωτερότητας του αρσενικού, που οπλίζει το χέρι κάθε γυναικοκτόνου.

Η γυναικοκτονία, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να εντάξει στους Ποινικούς Κώδικες, είναι το έγκλημα που γίνεται επειδή το θύμα είναι γυναίκα, που τολμά να λέει όχι στις επιθυμίες του θύτη, μια γυναίκα που διεκδικεί την αυτονομία της, που αρνείται τον «φυσικό» της ρόλο, να υπακούει στον άνδρα-ιδιοκτήτη της και να «τίκτει».

Αυτές τις αναχρονιστικές, αντεπιστημονικές, σκοταδιστικές απόψεις του Βαρτζόπουλου καλύπτει προκλητικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν το κάνει μόνο για να προσελκύσει τις ψήφους της Ακροδεξιάς, που έχει χάσει μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κάνει, επίσης, γιατί ο σκοταδισμός αποτελεί την πεμπτουσία της κυβερνητικής πολιτικής, από το υπουργείο Πολιτισμού στο Υγείας, το Παιδείας, το Δικαιοσύνης… Γιατί ο άκρατος βιολογισμός, που τροφοδοτεί όλα τα σεξιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα, αποτελεί συστατικό στοιχείο της κυρίαρχης ιδεολογίας στη σημερινή εποχή της διαλυτικής κρίσης και της παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος.