18 Σεπτέμβρη 2020 – 7 χρόνια από τη δολοφονία

Ο Παύλος Φύσσας Ζει – Τσακίστε τους Ναζί

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη. Ημέρα θλίψης για τον Παύλο, ημέρα οργής για το φασισμό και τους φασίστες. Χιλιάδες άνθρωποι, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο, διαδήλωσαν από την οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι μέχρι τον Πειραιά. Παρότι η προετοιμασία δεν ήταν όπως τα προηγούμενα χρόνια, και λόγω κορονοϊού και λόγω… Ιανού, η φετινή διαδήλωση ήταν τεράστια, με χιλιάδες κόσμο, σχεδόν ισάξια με την περσινή.

Στην πρώην οδό Τσαλδάρη και τώρα οδό Παύλου Φύσσα, μπροστά στο μνημείο του Παύλου, από τις 5 μ.μ. χιλιάδες άρχισαν να συγκεντρώνονται. Η Μάγδα Φύσσα και οι φίλοι του Παύλου εκεί! Η Μητέρα φρόντισε τα λουλούδια στο Μνημείο, ακούμπησε τρυφερά το πρόσωπό της στο πρόσωπο του γλυπτού – της λιτής προτομής του παιδιού της που θα το βλέπει πάντα στην ίδια θέση. Του παιδιού που η αγέλη των ναζί δολοφόνησαν εν ψυχρώ στο γύρισμα της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη 2013, 7 χρόνια πριν. Τα μεγάφωνα ανακοίνωσαν το μήνυμα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Σύλλογοι δασκάλων και εκπαιδευτικών διάβασαν τα μηνύματά τους. Παρών και ο δήμαρχος Κερατσινίου.

Στην πορεία προς τον Πειραιά τον τόνο τον έδιναν οι φίλοι του Παύλου, με την Μάγδα στην πρώτη γραμμή. Ακολουθούσε η Φαβέλα, αντιφασιστικές οργανώσεις, ισχυρό μπλοκ φοιτητών και πολλές συλλογικότητες, η ΠΕΝΕΝ, αριστερές οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ, ΣΕΚ κ.ά., ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, ΟΡΜΑ και αναρχικές συλλογικότητες, ενω στο πίσω μέρος ακολουθούσε πανό του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες φιλο-ΣΥΡΙΖΑ συλλογικότητες. Το ΚΚΕ, που έκανε συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν, περί τα 300 μέτρα από το μνημείο δεν ακολούθησε την πορεία. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, κάποια στιγμή που η ατμόσφαιρα φάνηκε να… ηλεκτρίζεται, αποχώρησε. Πολύ νωρίτερα, πριν η πορεία στρίψει από την Σαλαμίνος – Πέτρου Ράλλη προς Πειραιά είχαν αποχωρήσει η ΟΚΔΕ και το Μ-Λ ΚΚΕ. Η πορεία έφθασε στην πλατεία Κοραή και λίγο μετά διαλύθηκε χωρίς επεισόδια. Η αστυνομία φρόντισε να μην κάνει εμφανή την παρουσία της αλλά υπήρχε τεράστια κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων.

«Ο Παύλος Φύσσας Ζει – Τσακίστε τους ναζί», «ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά», «Ούτε στο Κερατσίνι, ούτε στον Πειραιά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Η Χρυσή Αυγή στη φυλακή», ήταν μερικά από τα συνθήματα, μαζί με συνθήματα υπέρ των προσφύγων και μεταναστών, «με τους μετανάστες είμαστε μαζί, επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί», ενώ δεν έλειπε το «Μπάτσοι τιβί νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε», και αντικυβερνητικά, και το κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη (από το ΕΕΚ).

Για 7η χρονιά η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και πορεία για τον Παύλο Φύσσα δείχνει ότι η θυσία του 34χρονου μουσικού από το Κερατσίνι, που δολοφονήθηκε άνανδρα από το «τάγμα» των ναζί της Νίκαιας με τον σφάχτη Ρουπακιά, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη του λαού. Δίπλα στον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Σωτήρη Πέτρουλα, τον Νίκο Τεμπονέρα, το όνομα του Παύλου Φύσσα αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία. Γιατί η δική του θυσία ήταν εκείνη που πυροδότησε μια μεγάλη λαϊκή και εργατική δράση (ας θυμηθούμε τη διαδήλωση 50.000 ανθρώπων προς τα γραφεία της ναζιστικής Αυγής στη Μεσογείων στις 25 Σεπτέμβρη 2013, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία) που αντέστρεψε το συσχετισμό δυνάμεων, που έβαλε φρένο στη δράση των «ταγμάτων εφόδου» και έδωσε ώθηση στο αντιφασιστικό κίνημα να δράσει μαχητικά. Η άσκηση δικαστικής δίωξης κατά των ναζί που μέχρι τότε θεωρούσαν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, λόγω των ισχυρών δεσμών τους με το κράτος και ιδίως με τα κατασταλτικά του τμήματα, αφαίρεσε από τους ναζί το αίσθημα της ατιμωρησίας – έναν ισχυρό παράγοντα για νέες στρατολογήσεις. Η πορεία της ναζιστικής Αυγής προς το φυλλορρόημα είχε αρχίσει. Και καθώς η δίκη προχωρούσε και τα στοιχεία για την εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας έρχονταν στο φως και κατατίθονταν στο δικαστήριο, το αίσθημα τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» άρχισε να κυριαρχεί. Ο Μιχαλολιάκος έμεινε πλέον χωρίς τα «πρωτοπαλίκαρα» που προσπαθούν να φτιάξουν μικρές προσωποπαγείς ομάδες.

Τώρα, το λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Το δικαστήριο θα δικάσει με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν και αποδείχθηκαν στην πολύχρονη δικαστική διαδικασία για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση και τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στελέχη της – στην προσπάθεια να κυριαρχήσουν πρώτα στο δρόμο, ιδίως στις εργατικές συνοικίες όπως στις δεκαετίες του 1920 – 30 οι μελανοχίτωνες και οι ναζί και μετά στην κεντρική πολιτική σκηνή; Ή όπως η κυρία εισαγγελέας –σε παραβίαση όλων των κανόνων της λογικής- θα δει μόνο τον Ρουπακιά χωρίς το τάγμα της Νίκαιας και χωρίς το ρόλο της ηγεσίας της Χ.Α. στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, των Αιγυπτίων ψαράδων και των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα; Aς ελπίσουμε ότι η «τυφλή» αστική δικαιοσύνη δεν θα μισοκλείσει το μάτι στους ναζί. Η κάθοδος χιλιάδων στο Κερατσίνι και -ελπίζουμε- δεκάδων χιλιάδων έξω από το Εφετείο την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης των ποινών, δείχνει ότι η κοινωνία βρίσκεται σε ένα σημείο που η αδικία, η υπόθαλψη των φασιστών και παρακρατικών και η ατιμωρησία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Όλοι στο εφετείο, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ώρα 11 π.μ. Ο αγώνας για δικαιοσύνη συνεχίζεται και στους δρόμους, στα εργοστάσια, στις συνοικίες. «Ο λαός δεν ξεχνά τους φασίστες τους κρεμά!» Και τελεσίδικα θα ξεμπερδέψει με δαύτους τσακίζοντας το κράτος και το κεφάλαιο που τους θρέφουν και τους ενισχύουν. «Ούτε στο Κερατσίνι ούτε και πουθενά – τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά!».

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Facebook

Φωτογραφίες περιεχομένου άρθρου: Θόδωρος Κουτσουμπός