Μυρσίνη - Ηλείας: Kόβουν το νερό στους πρόσφυγες για να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους!

Μυρσίνη – Ηλείας

AΠANΘPΩΠO METPO

Kόβουν το νερό στους πρόσφυγες για να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους

Το κλείσιμο της εισόδου στην εταιρία Korinthian Palace Catering ΑΕ η οποία έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων προχώρησαν στις 22/2, για έβδομη ημέρα, οι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μυρσίνη Ηλείας.

Οι πρόσφυγες κατήγγειλαν σε αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες από την Πάτρα πως το φαγητό του catering δεν θα έπρεπε να προορίζεται για ανθρώπους αλλά για ζώα. Αλλοιωμένα τρόφιμα παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρέλθει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης και παρέμεναν στη σφραγισμένη συσκευασία επιδείχθηκαν στα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Οι πολύμηνες διαμαρτυρίες των προσφύγων δεν οδήγησαν στην απομάκρυνση της συγκεκριμένης εταιρίας ή στη βελτίωση της ποιότητας του φαγητού. Ο προϋπολογισμός πολλών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως για αυτό το επικίνδυνο φαγητό πηγαίνει κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες αναγκάζονται να μαγειρεύουν με πρωτόγονα μέσα ή να αγοράσουν μικρές ηλεκτρικές εστίες με τα λιγοστά χρήματα τα οποία διαθέτουν.

Η απόφαση των προσφύγων να κλείσουν την είσοδο του κέντρου απαντήθηκε από τις κρατικές αρχές με έναν εξοντωτικό εκβιασμό: ή ανοίγετε την είσοδο στο catering ή δεν σας προμηθεύουμε νερό, καθώς η εταιρία catering προμηθεύει και το πόσιμο νερό. Το νερό της βρύσης σε αυτόν το απομονωμένο οικισμό είναι ακατάλληλο για πόση.

Η αντιμετώπιση αυτών των βασανισμένων ανθρώπων με τέτοιους βάναυσους εκβιασμούς είναι απάνθρωπη. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να έχουν σαν συνομιλητές για τα προβλήματά τους την αστυνομία ή το στρατό, ο οποίος είναι υπεύθυνος του χώρου.

Υπενθυμίζουμε πως ο χώρος είναι απομονωμένος, μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή χωρίς καμία συγκοινωνία και δημιουργεί ένα αίσθημα απομόνωσης και γενικευμένης ανασφάλειας στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Μια νέα Νέα Μανωλάδα λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα φραουλοχώραφα του αίσχους;

Οι καταγγελίες για ένα σύμπλεγμα εκμετάλλευσης των προσφύγων με εξοντωτικές ώρες εργασίας σε σκληρές συνθήκες εργασίας για την κατασκευή θερμοκηπίων από τους πρόσφυγες με μεροκάματα πείνας θα διερευνηθούν από την Πρωτοβουλία. 

Η απαίτηση των προσφύγων για ποιοτικό και υγιεινό φαγητό, για ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης είναι κοινό μας αίτημα.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες βρέθηκε στη Μυρσίνη στα πλαίσια της καμπάνιας για την οργάνωση της αντιπολεμικής αντιρατσιστικής διαδήλωσης στις 18 Μαρτίου. Η επίσκεψη επισημαίνει την ανάγκη για την επιτυχία της διαδήλωσης και τον ανένδοτο αγώνα αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες και κάθε καταπιεσμένο, θύμα της βαρβαρότητας του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Τα ανοιχτά σύνορα και οι ανοιχτές πόλεις είναι η απάντηση και διεκδίκηση του κινήματος αλληλεγγύης. Η διεκδίκηση αυτή γίνεται περισσότερο επείγουσα κάθε μέρα που οι κυρίαρχες τάξεις και οι κυβερνήσεις υψώνουν τείχη.

Νίκος Τζιρής