Λάρισα: Nεκροί φοιτητές στα αποκαΐδια των μνημονίων

Λάρισα: Nεκροί φοιτητές στα αποκαΐδια των μνημονίων

Συντάραξε το πανελλήνιο ο τραγικός θάνατος δυο φοιτητών στη Λάρισα, κι ένας που χαροπαλεύει ακόμη στην εντατική – δυο ευτυχώς διέφυγαν τον θάνατο.

Tα παιδιά δεν είχαν να πληρώσουν για θέρμανση, εξ αιτίας του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης και χρησιμοποίησαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για λίγη ζέστη. Tο μονοξείδιο του άνθρακα ήταν μοιραίο.

Mε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας αναφέρει :

«ΑΤΥΧΗΜΑ»; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ!

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας εκφράζει την πιο μεγάλη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο των δύο νεαρών σπουδαστών στη Λάρισα και τη συμπαράσταση της στους τρεις άλλους που νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

Ταυτόχρονα εκφράζει την οργή της για τους τραγικούς όρους στους οποίους ζει και σπουδάζει η νεολαία σήμερα, οι οποίοι απειλούν, όπως φαίνεται καθαρά από το περιστατικό των πέντε φοιτητών της Λάρισας, ακόμα και τη ζωή τους.

Στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν οι πέντε νέοι μέσα στο «κοκαλωμένο» από το κρύο σπίτι τους, κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι τους, μιας και αδυνατούσαν να πληρώσουν το πανάκριβο πετρέλαιο και το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αναθυμιάσεις που αυτό προκάλεσε οδήγησε στο θάνατο δύο απ’ αυτούς, ενώ κινδυνεύει η ζωή των άλλων δυο.

Η πλειοψηφία του λαού βρίσκεται στην ίδια απελπιστική οικονομική κατάσταση με τους πέντε φοιτητές.

Γι’ αυτό ο,τι έγινε στη Λάρισα δεν είναι απλώς κάποιο «ατύχημα». Δεν ευθύνεται απλώς η «άγνοια» των συγκεκριμένων νέων για τις δηλητηριώδεις ιδιότητες του ενός ή του άλλου υλικού. Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν αν μπορούσαν οι αυτοί οι φοιτητές να ζεσταθούν σαν άνθρωποι. Γι’ αυτό το βασικό συμπέρασμα από το θάνατο των δύο νεαρών είναι ένα: Η καπιταλιστική χρεοκοπία και τα αποτυχημένα μνημόνια αποφυγής της δεν τσακίζουν μόνο τους όρους εργασίας και σπουδών της νεολαίας, αλλά και τους ίδιους τους στοιχειώδεις όρους ζωής της νεολαίας: τη στέγη, το φαγητό, τη θέρμανση.

Πρέπει να απαιτήσουμε εδώ και τώρα δημόσιες, δωρεάν, ασφαλείς και αξιοπρεπείς φοιτητικές εστίες για όλους τους φοιτητές. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δε θέλει να διασφαλίζει τη ζωή μας, τότε πρέπει να ανατραπεί και να πάρουμε εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας στα χέρια μας, πετώντας στη φωτιά το σύστημα που μας καταστρέφει.

Συμβούλιο Δράσης της ΟΕΝ, 1/3/2013


Kαι οι συνήγοροι του συστήματος

Aλγεινή εντύπωση προκάλεσαν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, λιβανιστές της εξουσίας, από τους παρουσιαστές του Mέγκα μέχρι τον ανεκδιήγητο Tζήμερο. Λίγο πολύ επέρριψαν τις ευθύνες για το τραγικό συμβάν στα ίδια τα παιδιά και στο… εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν ξέρανε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα είναι θανατηφόρο; ρωτάγανε νομίζοντας ότι έτσι στριμώχνουνε τους επικριτές της μνημονιακής κυβέρνησης. Πάντα απολογητές των ισχυρών και γονατισμένοι. Στις νέες γενιές όχι μόνο στις πόλεις μα και στα χωριά η έννοια του μαγκαλιού για λίγη ζεστασιά είναι άγνωστη εδώ και δεκαετίες. Δεύτερον, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οι από πάνω –τα αφεντικά των απολογητών- έχουν θεσμοθετήσει, ευθύνονται οι φοιτητές κι οι μαθητές; Eίναι σίγουρο ότι τα παιδιά, αν είχαν επιλέξει μάθημα χημείας θα γνώριζαν τις επιβλαβείς επιδράσεις του μονοξειδίου. Αλλά θα ήταν θέμα για εξετάσεις και όχι γνώση, αφού η πραγματική γνώση και βαθύτερη κατανόηση δεν είναι απλά ζήτημα ανάγνωσης, αλλά σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη και το πείραμα.

Ενα απάνθρωπο, ιστορικά ξεπερασμένο και εκμεταλλευτικό σύστημα αδυνατεί να προσφέρει πραγματικές γνώσεις. Aντί για γνώση επιστρατεύει ανόητους παπαγάλους για ν’ απαλλάσσουν τους κρατούντες από τις ευθύνες τους…

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013