Να μπει τέλος στη φρίκη χωρίς τέλος

Να μπει τέλος στη φρίκη χωρίς τέλος

Έκτακτο επίδομα ελεημοσύνης, αντίδωρο για τις περικοπές διαρκείας, ενώ διαπραγματεύονται 4ο Μνημόνιο

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται ένα νέο Μνημόνιο για τη μετά το 2018 περίοδο, που θα φέρει, ίσως, κάποια μείωση του δημοσίου χρέους με αντίτιμο πρωτοφανείς νέες μειώσεις διαρκείας σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, σε συνθήκες προχωρημένης εξαθλίωσης του λαού αυτής της χώρας. Kαι, φοβούμενος τις αντιδράσεις, για να χρυσώσει το «χάπι», ο Tσίπρας ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους – κατά μέσο όρο 385 ευρώ στον καθένα, έναντι της ληστείας 6 χρόνων στις συντάξεις και εν αναμονή των νέων ληστρικών μέτρων.

 

Τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται πως η τρέχουσα «διαπραγμάτευση» είναι τόσο δύσκολη όσο εκείνη του Αυγούστου του 2015, όταν ο Τσίπρας κι ο Καμμένος ποδοπατούσαν το «όχι» του λαού στο Δημοψήφισμα.

 

Γι’ αυτό «καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν» ένα πακέτο μέτρων σαν εκείνο που ζητά το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Τσακαλώτος.

 

Η εμπειρία όμως έχει δείξει, ότι θα βρεθεί μια αστική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να περάσει αυτό το πακέτο. Εκτός αν η εργατική τάξη εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενο, ανοίγοντας το δρόμο για τη δική της κυβέρνηση και τη δική της εξουσία.

 

Ο ταξικός μας αντίπαλος και η ψευτο-αριστερή κυβέρνηση μάς πετούν το γάντι. 

Ας το σηκώσουμε. Pίξαμε τον Γκαπ. Γκρεμίσαμε το Σαμαρά και τις κυβερνήσεις συνεργασίας των τραπεζιτών. Γιατί όχι τον Tσίπρα και τον Kαμμένο;

 

Δεν αρκούν όμως οι τουφεκιές που κατά καιρούς ρίχνουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες της ΓΣEE, AΔEΔY και του ΠAME – όπως της Πέμπτης 8 Δεκέμβρη.

Xρειάζεται μια οργανωμένη, συντονισμένη, προετοιμασμένη γενική απεργία διαρκείας. Kαι η απόφαση να σπάσουμε από την ατέρμονα μνημονιακή φρίκη με μια πολιτική εξόδου από την καπιταλιστική χρεοκοπία, με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, με πάλη για εργατική κυβέρνηση και εργατική εξουσία.