της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Κάτω τα χέρια από τους εργάτες και τη συνδικαλιστική οργάνωση – Να επαναπροσληφθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι απολυμένοι εργάτες της εταιρείας πρασίνου Green and Health

Χωρίς το ξενοδόχο φαίνεται ότι λογάριαζε ο επιχειρηματίας Βλάσσης Μπισμπίκης, ο οποίος απέλυσε δύο εργάτες από την εταιρεία του, Green and Health, υπεργολάβο σε έργα πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή τους στην απεργία της 9 Νοέμβρη. Η Green and Health είναι μία από τις δεκάδες επιχειρήσεις που έχοντας τις “κατάλληλες διασυνδέσεις” παίρνουν υπεργολαβίες από τους δήμους, με πρώτο και καλύτερο το Δήμο Αθήνας.

Οι δύο εργάτες εκτός από τη συμμετοχή τους στην απεργία της 9 Νοέμβρη, πρωτοστατούν για να οργανώσουν συνδικαλιστικά τούς εργαζόμενους του χώρου, αλλά και της συγκεκριμένης επιχείρησης – εργοδότη τους. Ο επιχειρηματίας δεν  έμεινε απαθής απέναντι σε μία τέτοια ιδιαίτερα ενοχλητική γι’ αυτόν εξέλιξη. Με υπερβολική αυτοπεποίθηση και αλαζονεία, δεν δίστασε να τους απολύσει μερικά 24τετράωρα μετά τη συμμετοχή τους στην απεργία και μάλιστα δια τηλεφώνου, θεωρώντας προφανώς ότι αυτή η προκλητική κίνησή του, θα πέρναγε χωρίς αντιδράσεις και ο ίδιος θα έκανε επίδειξη της ισχύος του, ανενόχλητος.

Δεν φαίνεται όμως ότι τα πράγματα πηγαίνουν τόσο εύκολα γι’ αυτόν, αφού το κίνημα ταξικής αλληλεγγύης προς τους δύο εργάτες φαίνεται δυναμώνει όλο και περισσότερο και κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα φέρνει.

Η Επιτροπή Ταξικής Αλληλεγγύης στους 2 απολυμένους εργάτες, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στις 13 και στις 19 Δεκέμβρη για την πρώτη απόλυση, είχε καλέσει σε συμπαράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, όπου θα εξεταζόταν η εργατική διαφορά για τον δεύτερο απολυμένο.

Η αξιοπρέπεια, η ταξική συνείδηση, η αγωνιστικότητα και η παρρησία τού απολυμένου εργάτη, η παρουσία με πανό δεκάδων αλληλέγγυων, η στιβαρή νομική συμπαράσταση της δικηγόρου που παρέστη προς υποστήριξη της πλευράς τού απολυμένου εργάτη, καθώς και η παρουσία συνδικαλιστών, που παρέστησαν επίσης, με εξουσιοδοτήσεις από τα σωματεία τους (Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΕΤΑ) δεν άφησαν περιθώρια στον επιχειρηματία – εργοδότη να «κάνει περίπατο» σε μία διαδικασία που το Κράτος έχει απογυμνώσει από την ισχύ και το κύρος που κάποτε είχε, με αποτέλεσμα τα αφεντικά πλέον, να έχουν αποθρασυνθεί, αφού τα μνημόνια και οι διάφοροι νόμοι με κορυφαίο το νόμο Χατζηδάκη, τους επιτρέπουν να ενεργούν με ασυδοσία και κυνισμό σε σχέση με τα εργασιακά.

«Ο εργάτης είναι αναλώσιμος. Όποτε θέλω τον προσλαμβάνω, όποτε θέλω τον πετάω στα σκουπίδια. Κόβω και ράβω ακόμα κι αυτές τις πλέον φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως με συμφέρει επίσης. Παραπλανώ τον εργαζόμενό μου ως προς τις προθέσεις μου για τη διάρκεια και το είδος της εργασίας που του αναθέτω. Και όταν δω ότι πάει να σηκώσει κεφάλι, το κόβω! Γιατί είμαι αφεντικό. Σε ποιον θα δώσω λογαριασμό; Στο Χατζηδάκη; Στο Βρούτση; Στον Κατρούγκαλο; Όλοι δικοί μας είναι.» Κάπως έτσι σκέφτονται τα αφεντικά, μικρά και μεγάλα και γιατί να αποτελεί εξαίρεση ο επιχειρηματίας της GREEN AND HEALTH.

Άλλωστε, κατ’ αυτούς, οι επιχειρήσεις είναι οι πραγματικοί πολίτες αυτής της χώρας και αυτού του συστήματος, για όποιον δεν το έχει καταλάβει και καμία κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει τα τελευταία δεκάδες χρόνια που να μην έχει δηλώσει και με τα λόγια και με τις πράξεις της, ποιους λογαριάζει και για ποιους δουλεύει και δεν είναι φυσικά οι εργάτες.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας, την Πέμπτη 12/1, όμως, τα πράγματα δεν πήγανε όπως ίσως πίστευε ο εργοδότης. Οι ισχυρισμοί του για την αιτιολόγηση της απόλυσης δεν φάνηκαν να πείθουν. Η επαναπρόσληψη του εργάτη θεωρήθηκε εύλογη. Η υπόθεση φυσικά δεν έχει τελειώσει. Η κινητοποίηση βρίσκεται στο μέσο της και η στήριξη πρέπει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί. Και για τους δύο απολυμένους. Δεν πρέπει να λείψει κανένας από αυτή, καθώς δύο νέοι συνειδητοποιημένοι εργάτες βρέθηκαν στο στόχαστρο του εργοδότη, επειδή αρνούνται να συμβιβαστούν με τον ατομικισμό και τη βουβή υποταγή. Το ταξικό κίνημα δεν θα τους αφήσει μόνους τους σε αυτό.

Μαργαρίτα Κουτσανέλλου

Γ. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Για τη Μαχόμενη Εργατική Κίνηση