ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΙΧΗ!

 

 

Ελεύθερη μετακίνηση και άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ένας αιματηρός πόλεμος μαίνεται στην Συρία. Ένας πόλεμος που πίσω από τον μανδύα του εμφυλίου κρύβονται για ακόμη μια φορά τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που επιδιώκουν να επαναδιανείμουν τις ζώνες επιρροής τους στην Μέση Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα εκτός από τις δυνάμεις καθεστωτικών του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών, τις κουρδικές δυνάμεις στο βορρά που αγωνίζονται για αυτονομία και τους τζιχαντιστές του ISIS, στο συριακό έδαφος επιδράμουν, είτε από ξηρά είτε από αέρος, τουρκικά, ρωσικά και γαλλικά στρατεύματα -ενώ καθοδόν βρίσκονται το Ιράν και η Χεσμπολάχ από τον Λίβανο-, όλοι με σκοπό να εξυπηρετήσουν και να προωθήσουν τα δικά τους στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκατομμύρια Σύριοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να επιλέξουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ως μοναδική προοπτική επιβίωσης. Οικογένειες με τα λιγοστά τους υπάρχοντα υπό μάλης διέρχονται τα τουρκο-συριακά σύνορα και κατευθύνονται προς την “ανεπτυγμένη” Δύση με σκοπό να ζητήσουν άσυλο. Στο διάβα τους οι δυσκολίες αμέτρητες, καθώς εκτός από την κούραση, την πείνα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν και την εκμετάλλευση από διακινητές – εμπόρους ελπίδας που τους αποσπούν τεράστια ποσά για να τους οδηγήσουν στην υποτιθέμενη  ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας.

Βέβαια, οι όποιες αυταπάτες γκρεμίζονται με το που προσεγγίζουν το ευρωπαϊκό έδαφος. Όσοι από αυτούς  δε σταματήσουν από το τείχος και τα συρματοπλέγματα του Έβρου ή δεν θαλασσοπνιγούν με σαπιοκάραβα στο Αιγαίο, καλούνται να αντιμετωπίσουν την πλήρη αδιαφορία του ελληνικού κράτους και την πολλές φορές ρατσιστική συμπεριφορά τοπικών αρχόντων, αστυνομίας και ορισμένων κατοίκων, στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα, πάρκα και πλατείες και εκτεθειμένοι στην βροχή ή στον ήλιο, χωρίς νερό, τρόφιμα και συνθήκες υγιεινής,  έως ότου καταφέρουν να φτάσουν στα σύνορα της Ειδομένης για να περάσουν στην Π.Γ.Δ.Μ. και εκεί να τους υποδεχτούν οι  αρχές ασφαλείας με χημικά και δακρυγόνα.

Και στην συνέχεια όμως, όποια κατεύθυνση και αν επιλέξουν πουθενά δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Στα σύνορα της Κροατίας όπως και στην Βουλγαρία κινητοποιούν το στρατό εναντίον τους. Στην Ουγγαρία η ακροδεξιά κυβέρνηση υψώνει τείχη για να τους απωθήσει και έχει δώσει  άδεια στις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες εναντίον τους. Την λύση του τείχους εξετάζουν επίσης η Σερβία και Ελβετία. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία που αρχικά ανέστειλε την Συνθήκη του Δουβλίνου για να υποδεχτεί όσο φθηνό εργατικό δυναμικό της ήταν απαραίτητο για την βιομηχανία,  στην συνέχεια ανέστειλε την Συνθήκη του Σένγκεν και την ελεύθερη διέλευση στα γερμανό-αυστριακά σύνορα με σκοπό να αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών. Μάλιστα, με μία κυνική πράξη ιδιαίτερου όμως συμβολισμού δε δίστασε να χρησιμοποιήσει παροπλισμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως χώρο φιλοξενίας των προσφύγων θυμίζοντας εποχές όπου η εργασία ήτανε χαρά…

Σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης και της καπιταλιστικής παρακμής, σε μια Ευρώπη φρούριο, που οι κρατούντες σπέρνουν πολέμους και υψώνουν τείχη μίσους, είναι χρέος της εργατικής τάξης να υψώσει  ένα τείχος ταξικής αλληλεγγύης για να προστατευτούν, της γης οι κολασμένοι, τα αδέρφια μας οι μετανάστες, είτε προέρχονται από την Συρία είτε από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου. Κόντρα στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να προτάξουμε  την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης καλωσορίζει και υποδέχεται τα καραβάνια των ταλαιπωρημένων προσφύγων που διέρχονται τον τόπο μας και καλεί όλη την εργατική τάξη να πράξει το ίδιο, συγκεντρώνοντας ειδή πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής κ.ά, ώστε να διευκολύνουμε τόσο την διαμονή τους στην χώρα μας όσο την συνέχιση και την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους. Ένα ταξίδι αέναο που δεν ολοκληρώνεται με την αποβίβαση σε κάποιον Ευρωπαϊκό σταθμό που θα προσφέρει άσυλο με αντάλλαγμα ένα εργασιακό κάτεργο, αλλά όταν εκλείψουν οι λόγοι που οδηγούν στην μετανάστευση, στην φτώχια και εκμετάλλευση, με την συνολική ανατροπή αυτού του απάνθρωπου συστήματος που υψώνει τείχη και σύνορα, που γεννά τον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον φασισμό.

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης:

Ελευθεριακός χώρος Sabot, Γκαρπολά 4 Μπιτ Παζάρ,

Δευτέρα-Παρασκευή 20:00-23:00
και στο Εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ