Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ, καταγγέλλει την ένοχη σιωπή και συμπαιγνία της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά που καλύπτουν και προστατεύουν τις παρανομίες της COSCO και την καταστροφή της Πειραϊκής. Όλη η ακτογραμμή Χατζηκυριάκειου, Καλλίπολης, Φρεαττύδας, καταστρέφονται από την επέκταση του λιμανιού για ελλιμενισμό γιγαντοκρουαζιερόπλοιων. Η πανδημία του κορονοϊού χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για την επιτάχυνση των καταστροφικών έργων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά την απόφαση του ΣτΕ για το σταμάτημα των βυθοκορήσεων η κινεζική Cosco, ιδιοκτήτης πλέον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας (με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα – Δρίτσα), συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της για την νέα προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στην Πειραϊκή.

Η ευθύνη Κυβέρνησης – Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Πειραιά είναι βαρύτατες για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται και ο καθένας από την πλευρά του είτε υποστηρίζοντας είτε με την ανοχή του βάζουν πλάτη και συγκαλύπτουν το παράνομο έργο της κινέζικης Cosco.

Όλο αυτό το διάστημα παρά τις καταγγελίες φορέων, κινήσεων πολιτών, σωματείων, Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμος Πειραιά επιτρέπουν την εκτέλεση του έργου με πλήθος θαλάσσιων εργασιών, βυθοκορήσεων, απόρριψης σκουριών και αδρανών για την θεμελίωση της νέας προβλήτας.

Η καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη, ουδείς ελέγχει ή παρεμβαίνει ενώ την ίδια στιγμή η Cosco έχει ξεκινήσει και επιταχύνει την εκτέλεση του χερσαίου σκέλους του έργου με καθημερινή διέλευση εκατοντάδων τετραξονικών φορτηγών μέσα από τον Πειραιά επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό δραματικά το κυκλοφοριακό – συγκοινωνιακό, ατμοσφαιρικό – περιβαλλοντικό πρόβλημα και την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Η σκυτάλη ενάντια στις πρωτοφανείς αυτές αθλιότητες πρέπει άμεσα να περάσει στον λαό του Πειραιά, στους κατοίκους της Πειραϊκής, του Χατζηκυριάκειου, της Φρεαττύδας, της Καλλίπολης και όλων των γειτονιών που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες των απαγορεύσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση πρέπει να βρουν άμεσα τον τρόπο να παλέψουν πριν δημιουργηθούν οριστικά και αμετάκλητα τετελεσμένα που όλα δείχνουν ότι εκεί ακριβώς στοχεύει η όλη επιχείρηση Cosco – Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμου Πειραιά.

Εργαζόμενοι, κάτοικοι, νεολαία μαζί με τα εργατικά σωματεία, τις κινήσεις πολιτών και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν με κάθε τρόπο και να αναπτύξουν πολύμορφους αγώνες.

Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφική για την πόλη προβλήτα είναι μέρος του αγώνα ενάντια στο Master Plan της Cosco καθώς και ενάντια στα καζάνια στην Δραπετσώνα και το Πέραμα που σπέρνουν καθημερινά τον θάνατο στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι συστοιχισμένες όλες εκείνες οι δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ – Δήμος Πειραιά – διάφορες δημοτικές κινήσεις) για τις οποίες το άγχος και η αγωνία τους αρχίζουν και τελειώνουν στις περιβαλλοντικές μελέτες και στην τήρηση της τυπικής νομιμότητας στην εκτέλεση των έργων με σκοπό και πάλι το έγκλημα (προβλήτα – Master Plan) να υλοποιηθεί!

Η απογοήτευση, η ηττοπάθεια, η αποστράτευση και η αποχή από τους αγώνες που είναι αναγκαίο να οργανωθούν είναι βούτυρο στο ψωμί της Cosco και των συστημικών δυνάμεων που από κοινού ευελπιστούν να περάσουν το ποτάμι χωρίς να βραχούν!   

Ο οργανωμένος αγώνας είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο με εμπιστοσύνη μπορούμε να πορευτούμε και είναι ο μόνος που μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε νίκη των κατοίκων.

Η SOS Πειραιάς δηλώνει την πρόθεσή της να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει άμεσα δυναμική παρέμβαση του λαού, των συνδικάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κινήσεων πολιτών ώστε οργανωμένα – συντονισμένα να ξεδιπλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μια μεγάλη μαζική – λαϊκή αντίδραση που θα ματαιώσει τα σχέδια της Cosco  και των πολιτικών δυνάμεων (Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ) που της παραχώρησαν το λιμάνι και πολιτικά στηρίζουν τα επιχειρηματικά της – τερατώδη σχέδια.

Όχι στην προβλήτα στην Πειραϊκή

Όχι στο Master Plan της Cosco

Δημόσιο λιμάνι με λαϊκό – εργατικό έλεγχο

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ