Ύστατο αντίο στον σύντροφο Nail Satlıgan

Ύστατο αντίο στον σύντροφο Nail Satlıgan

Την Κυριακή 28 Απριλίου ο σύντροφος και στέλεχος του DIP (τουρκικό τμήμα της CRFI) Nail Satligan απεβίωσε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων.
Ο θάνατός του δεν μας στέρησε μόνο από έναν αγαπητό σύντροφο, αλλά στέρησε το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα από έναν μεγάλο θεωρητικό διεθνούς εμβέλειας και έναν ιστορικό αγωνιστή του τουρκικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος.

Ο Nail Satlıgan γεννήθηκε το 1950 στο Harbin της Κίνας από τάταρο πατέρα και ρωσίδα μητέρα. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου στα 18 του εντάχθηκε στο Τουρκικό Εργατικό Κόμμα. Το 1972 φυλακίστηκε από την χούντα (πραξικόπημα του 1971) μέχρι το 1974. Έχοντας σπουδάσει την οικονομική επιστήμη υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος στο σωματείο λεκτόρων την δεκαετία του ’70 και στο σωματείο αποβληθέντων (από την χούντα του 1980) λεκτόρων την δεκαετία του ’80. Έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην κρατικοποίηση του Robert College και στην μετατροπή του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Όντας πολύγλωσσος, δούλεψε σε πολλές μεταφράσεις κειμένων των κλασσικών του Μαρξισμού στην Τουρκική, με σημαντικότερο τον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου του Μαρξ, όπου διόρθωσε πολλά από τα λάθη των προηγούμενων μεταφράσεων. Από το 1985 μέχρι το 1992 υπήρξε ένα από τα μέλη της συντακτικής ομάδας του θεωρητικού περιοδικού “Εντέκατη Θέση”, ενώ ταυτόχρονα και μετέπειτα συνέγραφε και επιμελούνταν βιβλία και αρθρογραφούσε για αστικές και εργατικές εφημερίδες, ανάμεσά τους και σε μια εφημερίδα του Κουρδικού κινήματος. Ο σ. Nail Satlıgan συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην επίσημη αναγνώριση του “Κουρδικού προβλήματος”, το οποίο παλαιότερα χαρακτηριζόταν αποπροσανατολιστικά “Ανατολικό πρόβλημα”. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος ενοποίησης μεγάλου μέρους της τουρκικής αριστεράς στρατεύτηκε με το DİP, μέσα από τις γραμμές του οποίου συνέχισε να παλεύει για την νίκη της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης μέχρι τον θάνατό του. Σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες το σώμα του δωρήθηκε στην επιστημονική έρευνα.

Την Κυριακή 5 Μαΐου διοργανώθηκε εκδήλωση μνήμης του συντρόφου Nail Satlıgan σε αίθουσα του σωματείου μηχανικών στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από την προβολή ενός μικρού βίντεο για την ζωή του μίλησαν ένας μεγάλος αριθμός συντρόφων, συναγωνιστών, συναδέλφων και φίλων του Nail Satlıgan, ανάμεσά τους και ο εκδότης των βιβλίων του, ο γ.γ. του DIP Sungur Savran και το στέλεχος του DIP Siar Rizvanoğlu, εκτός των άλλων αγωνιστής του κουρδικού κινήματος. Ο κάθε ομιλητής έδωσε την εικόνα που είχε από την σχέση του με τον σ. Nail Satlıgan, με ομιλίες συχνά αρκετά προσωπικές και συναισθηματικά φορτισμένες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο το μήνυμα – ύστατος χαιρετισμός του γ.γ. του ΕΕΚ Σάββα Μιχαήλ, το οποίο διαβάστηκε από συντρόφισσα του DIP. Ο σύντροφος Σ. Μιχαήλ με ένα πολιτικό μήνυμα, το οποίο όμως ήταν ταυτόχρονα και εξαιρετικά προσωπικό και απευθυνόταν στον ίδιο τον σ. Nail Satlıgan, αναφέρθηκε στα χρόνια της συμπόρευσής τους για την καθολική απελευθέρωση του ανθρώπου στα χνάρια της “επίθεσης στον ουρανό” που ξεκίνησε η μεγάλη προλεταριακή επανάσταση του Οκτώβρη του 1917 και την προσωπική τους σχέση. Αναφερόμενος στην δύσκολη μάχη που έδινε ο σ. Nail Satlıgan με τον καρκίνο, την συσχέτισε με τα λόγια του Τρότσκι, ότι “η υπέρτατη ευτυχία δεν προέρχεται από την εκμετάλλευση του παρόντος, αλλά από την προετοιμασία του μέλλοντος”. Ο σ. Μιχαήλ τόνισε ότι “ζούμε για και μέσα σε αυτό το κομμουνιστικό μέλλον της απελευθερωμένης ανθρωπότητας και κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει αυτό το προνόμιο” και έκλεισε λέγοντας πως δεν λέει “αντίο”, αλλά

¡Hasta la Victoria siempre!

M.

Νέα Προοπτική τεύχος#549# Σάββατο 18 Μαΐου 2013