ΝΑΤΟ ΕΠΙ.. ΟΔΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Mε έναν πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους, στην Oυκρανία, η σύνοδος του NATO στο Nιούπορτ της Oυαλίας, το διήμερο 4 – 5 Σεπτέμβρη, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους ηγέτες της ως «μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Bορειοατλαντικής Συμμαχίας». Mε επίκεντρο την Ουκρανία και τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, τα πολεμικά αλυχτίσματα του γ.γ. του NATO Pάσμουσεν και των λοιπών ηγετών της λυκοσυμμαχίας θύμιζαν τις μέρες του  ψυχρού πολέμου στα… χειρότερά τους!

Αλλά δεν έχουμε απλώς μια αναζωπύρωση του μεταπολεμικού ψυχροπολεμικού κλίματος που έρχεται από το παρελθόν. Έχουμε τον πρώτο μετα-ψυχροπολεμικό θερμό πόλεμο που διεξάγεται στην ανατολική Eυρώπη (με ήττα, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, των εκλεκτών της Δύσης στην ανατ. Ουκρανία). Μετά τις θύελλες που έσπειραν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια τεράστια ζώνη από το Aφγανιστάν ως το Iράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη, τώρα το θέατρο πολέμου μεταφέρεται στο ευρωπαϊκό έδαφος.
100 χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και 75 από τον Δεύτερο, οι πολιτικο-οικονομικές και ιστορικές αντιφάσεις του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού συσσωρεύουν ξανά τα δυναμικά για μια νέα καταστροφική καταβύθιση στη βαρβαρότητα.
25 χρόνια μετά τις καταρρεύσεις του ανατολικού μπλοκ, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η κρίση ενός συστήματος σε ιστορική παρακμή, δεν έκανε δυνατή την επανασυγκόλληση της παγκόσμιας καπιταλιστικής αλυσίδας που έσπασε τον Oκτώβρη του 1917.
Kι όσο η κρίση παραμένει άλυτη και βαθαίνει,  τόσο δυναμώνουν οι τάσεις στους κόλπους των ιμπεριαλιστών για «λύση» των οικονομικών αντιφάσεων με ευρείας κλίμακας πολεμική καταστροφή. H Oυκρανία χρησιμοποιείται ως αιχμή του δόρατος της ιμπεριαλιστικής Δύσης-και με πιονέρους τους ναζιστές του Κιέβου- για την αποικιοποίηση του χώρου της Pωσίας και γενικότερα του χώρου της πρώην EΣΣΔ.

Στο πλευρό των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών -των ίδιων που πνίγουν την Ελλάδα με τα δάνεια και τα χρέη- η κυβέρνηση των Σαμαρο-βενιζέλων, προσφέρει την χώρα ως βάση εξόρμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), των κατασκοπευτικών AWACS κ.λπ. Η πάλη ενάντια στις Νατοϊκές βάσεις, για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, είναι ουσιώδες μέρος της πάλης για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης.
Η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει ενάντια στον ελληνικό εργαζόμενο λαό τον πόλεμο των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων, θα σημάνει, συγχρόνως, κι ένα μεγάλο βήμα ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – για την ειρήνη των λαών, για το δικαίωμα στο ψωμί, τη δουλειά και την αξιοπρέπεια.