Νέα κοινωνική έκρηξη στην Τυνησία

 

 

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και περισσότεροι από 200 συνελήφθησαν κατά διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν την Δευτέρα και Τρίτη 8 – 9/1 σε πολλές πόλεις της Τυνησίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές για δεύτερη νύχτα βγήκαν στους δρόμους σε κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις αυξήσεις φόρων, κυρίως του ΦΠΑ, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία ένα σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκε σε προάστιο της Τύνιδας, 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα και 206 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Η αστυνομία και ο στρατός αναπτύχθηκαν τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, μεταξύ αυτών στην Τεμπουρμπά, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου νεαροί βγήκαν στους δρόμους κατά εκατοντάδες μετά την κηδεία ενός άνδρα που σκοτώθηκε την προηγουμένη κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Γκάφσα, την Κασερίν και τη Σίντι Μπουζίντ, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 το κίνημα που σηματοδότησε την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης».

 

Τη Δευτέρα το βράδυ «δεν είδαμε διαδηλώσεις, αλλά ανθρώπους να κάνουν καταστροφές, να κλέβουν και να επιτίθενται εναντίον Τυνήσιων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σαχέντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.
«Λέμε στους ταραξίες και σε αυτούς που τους υποκινούν ότι για την κυβέρνηση η μόνη λύση είναι να εφαρμόσει τον νόμο. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά όποιος επιθυμεί να διαδηλώσει πρέπει να το κάνει ειρηνικά», υπογράμμισε.
Αλλά οι διαδηλωτές έχουν άλλη αντίληψη. «Η φτώχεια και η πείνα έχουν αυξηθεί, καταπιεσμένε πολίτη!», φώναζαν καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό.
Μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων ο υπουργός Οικονομικών Ρίντχα Σαλγούμ βγήκε να δηλώσει ότι: «ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να μην αυξήσει την τιμή των ειδών πρώτης ανάγκης». «Βάσει των κεκτημένων της δημοκρατίας οι άνθρωποι μπορούν να διαδηλώνουν, αλλά επίσης έχουν ευθύνη να εργαστούμε για μια υγιή οικονομία στην Τυνησία», πρόσθεσε. Μόνο που τα βάρη αυτής της οικονομίας φορτώνονται πάντα στις πλάτες των φτωχών και μη εχόντων.