Καταδικάστηκε σε 30 ημερών φυλάκιση για άρνηση στρατιωτικής θητείας
Νεαρός Ισραηλινός καταδικάστηκε σε 30 ημέρες φυλάκιση επειδή αρνήθηκε τη στρατιωτική θητεία για τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο 18χρονος Tal Mitnick (Ταλ Μίτνικ) είναι ο πρώτος Ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης που φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βάρβαρο πόλεμο στη Γάζα.
Η στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική και πολλοί Ισραηλινοί τη θεωρούν μέρος της εθνικής τους ταυτότητας. Η στρατιωτική θητεία των ανδρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 32 μήνες, ενώ των γυναικών σε τουλάχιστον 24 μήνες.
Ισραηλινό στρατοδικείο δίκασε και καταδίκασε τον Ταλ Μίτνικ στη βάση Tel Hashomer κοντά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα Mesarvot. Η ομάδα Mesarvot που τάσσεται κατά της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, συνόδευε τον νεαρό αντιρρησία στη βάση Τελ Χασόμερ στο στρατοδικείο, και δήλωσε ότι ο Ταλ αρνείται τη στρατιωτική θητεία σε ένδειξη «διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης».
Ο Μίτνικ, σύμφωνα με τους φίλους του, είναι ο πρώτος Ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης που φυλακίζεται από τις 7 Οκτωβρίου, αρχή του [νέου] πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, που μέχρι τώρα έχει σκοτώσει περισσότερους από 21.000 Παλαιστίνιους.
«Αυτή η γη έχει ένα πρόβλημα – υπάρχουν δύο έθνη με αναμφισβήτητη σύνδεση με αυτόν τον τόπο. Αλλά ακόμα και με όλη τη βία του κόσμου, δεν θα μπορούσαμε να σβήσουμε τον Παλαιστινιακό λαό ή τη σύνδεσή του με αυτήν τη γη, όπως ακριβώς ο εβραϊκός λαός ή η δική μας σύνδεση με την ίδια γη δεν μπορεί να σβηστεί», έγραψε ο Ταλ Μίτνικ σε δήλωσή του πριν οδηγηθεί στο στρατοδικείο.
Η άρνηση του Μίτνικ να υπηρετήσει στο στρατό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένου του κλίματος αυξημένου εθνικισμού που επικρατεί στο Ισραήλ.
Η ομάδα Mesarvot ιδρύθηκε το 2015 ως ένα δίκτυο Ισραηλινών που αντιτίθεται στην κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Αρνήσεις στράτευσης υπήρχαν και παλαιότερα στο Ισραήλ, ιδίως μετά το 2002. Τα δύο τελευταία χρόνια η Κοινότητα Αντιρρησιών υποστήριξε πολλούς αρνητές στράτευσης. Οι καμπάνιες της συνήθως περιλαμβάνουν προσωπική στήριξη των αρνητών στράτευσης από προηγούμενους αρνητές που έχουν εμπειρία από τη στρατιωτική φυλακή, νομική βοήθεια, ενημέρωση των ΜΜΕ, νομική βοήθεια στη σύνταξη της δήλωσης άρνησης, διαδηλώσεις αλληλεγγύης και διεθνή αλληλεγγύη.
«Πριν από τον πόλεμο, ο [Ισραηλινός] στρατός φρουρούσε τους οικισμούς [των εποίκων], διατήρησε τη δολοφονική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, διατήρησε το status quo του απαρτχάιντ και την εβραϊκή υπεροχή στη γη μεταξύ του Ιορδάνη και της θάλασσας», ανέφερε η δήλωση του Μίτνικ.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε ένα πολιτικό πρόβλημα. Επομένως, αρνούμαι να καταταγώ σε έναν στρατό που πιστεύει ότι το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να αγνοηθεί, υπό μια κυβέρνηση που συνεχίζει μόνο το πένθος και τον πόνο», πρόσθεσε ο νεαρός Ισραηλινός.
Ο Ofer Cassif, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ από το αριστερό κίνημα Hadash [Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα], εκθείασε τον Ταλ Μίτνικ σε μια ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). «Συγχαρητήρια στον Ταλ Μίτνικ – τον πρώτο αρνητή στράτευσης σε αυτόν τον καταραμένο πόλεμο… μόνο η ειρήνη θα φέρει μια λύση και οι αντιρρησίες έχουν τιμητική θέση στην προαγωγή της», έγραψε.
Το Ισραήλ απαιτεί από κάθε Ισραηλινό πολίτη άνω των 18 ετών που είναι Εβραίος, Δρούζος ή Κιρκάσιος να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό. Οι Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι και χριστιανοί πολίτες του Ισραήλ [αποτελούν το 21% του πληθυσμού] δεν δικαιούνται να έχουν στρατιωτική θητεία. Oι [υπερ]ορθόδοξοι Εβραίοι θρησκευόμενοι φοιτητές, επίσης απαλλάσσονται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Οι ορθόδοξοι Εβραίοι Haredi, που αποτελούν περίπου το 13% του Ισραηλινού πληθυσμού, απορρίπτουν τη στρατιωτική θητεία επειδή πιστεύουν ότι το να αφιερώνεις χρόνο στη μελέτη της Τορά είναι πιο σημαντικό από την υπηρεσία στο στρατό.
Επιπλέον, πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών στο στρατό δεν διατηρείται επαρκώς, και ως εκ τούτου, διαφθείρει τα ήθη των υπερορθόδοξων ανδρών.
Στο Ισραήλ τα αντιπολεμικά αισθήματα μεταξύ των Ισραηλινών δεν είναι δημοφιλή, όμως υπάρχουν εξαιρέσεις: «Μην εκδικηθείς στο όνομά μου», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε μια Ισραηλινή σε αντιπολεμική εκδήλωση στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει έναν αριθμό ρεκόρ 300.000 εφέδρων ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Κείμενο, φωτογραφίες: Ibrahim Husseini / The New Arab
Mετάφραση (με μικρές παραλλαγές) Θ.Κ.