Προσυνεδριακός Διάλογος ΕΕΚ
Μέρος B’
Στο προηγούμενο φύλλο της Νέας Προοπτικής δημοσιεύτηκε το Α’ Μέρος, στο οποίο επισημάνθηκαν τα ακόλουθα σημεία :
• Στόχος του επικείμενου πακέτου μέτρων για τις συντάξεις είναι η δραματική μείωση των δαπανών για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και το «πλαφόν» στην κρατική χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων μέσω της άμεσης εισαγωγής της Εθνικής Σύνταξης των 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.
• Το «πλαφόν» της κρατικής χρηματοδότησης σε χαμηλότερο σημείο από εκείνο που βρίσκεται σήμερα αποτελεί όρο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό και τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.
• Το μόνο που «κατάφερε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εδώ και 1 -1/2 χρόνο ήταν να αναβάλει χρονικά την επιβολή του εν λόγω πακέτου παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό και σε καμία περίπτωση να την αποτρέψει.
• Το «κόστος» αυτής της αναβολής αλλά και των συνεπειών του πακέτου μέτρων τα οποία θα ληφθούν τελικά θα το πληρώσουν και πάλι οι συνταξιούχοι, καθώς η οικονομική στασιμότητα που έφερε η 8μηνη καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης θα μετατραπεί σε ύφεση και πτώση των εσόδων από φόρους και εισφορές όταν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας που φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η θέσπιση του πακέτου μέτρων στο συνταξιοδοτικό.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα και ελπίζει να το ψηφίσει πριν το Πάσχα, αν και θεωρείται πιο πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο στο α’ δεκαήμερο του Μαΐου.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσης να έλθουν ξανά τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, ενώ στις 22 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Σε δύο μεγάλες δόσεις η αντι-μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου
Ακόμα και αν το πακέτο των παρεμβάσεων στις συντάξεις ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου από την ελληνική Βουλή, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης και του λαού σε σχέση με αυτό. Θα αποτελέσει μία «καμπή», αλλά όχι την πιο την σημαντική.
Το ίδιο το πακέτο είναι χρονικά διασπασμένο σε 2 μεγάλες δόσεις.
* Η πρώτη δόση θα έλθει φέτος που θα αφορά το «χτύπημα» των ήδη υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων (σ.σ. το Υπ. Εργασίας διατείνεται ότι θα πληγεί μόνο το 20% αυτών), εφάπαξ και μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου.
• Η δεύτερη και πολύ μεγαλύτερη (δηλ. σκληρότερη για το λαό) δόση θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το 2017 και θα αφορά τις ανατροπές σε 2,6 εκατομμύρια ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Οι ανατροπές αυτές θα είναι δύο: Η εισαγωγή της κρατικά επιδοτούμενης Εθνικής Σύνταξης και ο επαν-υπολογισμός του αναλογικού κομματιού της σύνταξης (σ.σ. θα καταβάλλεται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές) με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι χαμηλότερα από τα σημερινά, φέρνοντας μειώσεις έως 20% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.
Αμέσως μετά την θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση σε σχέση με το νέο Εργασιακό. Οι θεσμοί ζητούν παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών θα οδηγήσει άμεσα σε πτώση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και πίεση για νέες περικοπές στις συντάξεις.
Δεδομένου ότι η επίθεση στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και στις εργασιακές σχέσεις (η οποία θα «χτυπήσει» και τα ταμεία κύριας ασφάλισης) μεταφέρεται για το β’ εξάμηνο του 2016 – α’ εξάμηνο του 2017, η μεγάλη αναμέτρηση για το Ασφαλιστικό είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.
Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους
Η επίθεση στις συντάξεις δεν αφορά μόνο τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
• Το 55% των νοικοκυριών δηλώνει πως το βασικό εισόδημα στην οικογένεια είναι η σύνταξη κάποιου από τα μέλη τους. Αυτό σημαίνει πως κάθε μείωση στη σύνταξη αποτελεί μία μεγάλη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Το μεγάλο ειδικό βάρος των συντάξεων στο οικογενειακό εισόδημα αλλά και ειδικότερα στη ζήτηση στην οικονομία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αντί να μειωθεί -ακόμα και αν μειωθεί το ύψος τους. Και αυτό γιατί η ανεργία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 24-25%, αλλά -όπως εξηγήθηκε- επίκεινται νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ου μην αλλά και στο δημόσιο τομέα (αναθεώρηση ειδικών μισθολογίων από 1.1.2017).
• Οι τάσεις αυτές θα ενισχυθούν από τις μειώσεις στις συντάξεις, μιας και η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα φέρει πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, του επιχειρηματικού τζίρου και άρα της ανάγκης για προσωπικό, ανοίγοντας το δρόμο για νέες απολύσεις ή τουλάχιστον για μειώσεις μισθών (ανεξάρτητα από το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό).
• Πέραν των μειώσεων στις συντάξεις υπάρχει και άλλο ένα βασικό πεδίο στο οποίο μπορούν να γίνουν περικοπές των δαπανών του συστήματος ασφάλισης -περίθαλψης : Οι παροχές υγείας, οι οποίες -προσοχή !- δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους, αλλά προπαντός τους οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους και τα μέλη της οικογένειας.
Δ.Κ.