ΝΕΟ ΚΥΜΑ "ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τέλη Μαρτίου. Αυτή είναι η νέα σιωπηρή παράταση που έχει πάρει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να παρουσιάσει στην Τρόικα το δεύτερο κύμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο. Σ’ αυτό πρέπει να ενταχθούν επιπλέον 12.500 εργαζόμενοι.
Το αρμόδιο υπουργείο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπολογίζει πως αυτοί θα προέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ (8500) και τους Δήμους (4000). Από τους 8500 του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 2000 δεν θα δεχτούν τις θέσεις που θα τους προσφερθούν στο ΕΣΥ και, έτσι, θα απολυθούν. Από τους 4000 των δήμων εκτιμάται ότι δεν θα απολυθεί κανένας μιας και η μετακίνησή τους θα γίνει σε εθελοντική βάση είτε προς άλλους δήμους είτε προς περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις. Ωστόσο αυτό αμφισβητείται από την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι 2000 του ΕΟΠΥΥ, μαζί με 3000 «επίορκους», «πλαστογράφους» δικαιολογητικών, εργαζομένους με «προσωρινές» διαταγές, τους τουλάχιστον 2000  συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου από Νομικά Πρόσωπα που θα κλείσουν (κυρίως στους δήμους), 2000 που εντάχθηκαν στο προηγούμενο κύμα «κινητικότητας» (πχ σχολικοί φύλακες) θα αποτελέσουν τις βασικές δεξαμενές των 11.300 απολύσεων που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο έως το τέλος του 2014.

Η αρχή των απολύσεων θα γίνει στις 22 Μαρτίου, οπότε και λήγει το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας όσων υπαλλήλων εντάχθηκαν στην «κινητικότητα» του περασμένου Ιουλίου και δεν τοποθετήθηκαν σε κάποια άλλη θέση του Δημόσιου. Πριν καλά – καλά πετάξει από τις δουλειές τους 11300 εργαζομένους στο δημόσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο βήμα του τσακίσματος των δημοσίων υπαλλήλων. Από τον προσεχή Μάρτιο ετοιμάζεται η νέου τύπου αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, η οποία θα γίνει με το εξής «αντικειμενικό» τρόπο:
Το 25% των υπαλλήλων θα πάρει «άριστα»
Το 60% θα πάρει «προβιβάσιμο» βαθμό
Το 15% θα πάρει «κάτω από τη βάση».

Το 15% των δημοσίων υπαλλήλων που θα μείνει μεταξεταστέο και το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 100.000 άτομα θα μπει σε διαδικασία «επιμόρφωσης». Την ίδια στιγμή, όμως, από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη προειδοποιήσει πως ετοιμάζουν ένα μηχανισμό «μόνιμης κινητικότητας» στο Δημόσιο. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς ; Αν δει κανείς τους στόχους του Μεσοπροθέσμου θα δει πως παρότι έχουν δραματικά μειωθεί οι υπάλληλοι, όσο και οι μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, το ποσοστό που καταλαμβάνουν αυτές οι δαπάνες επί των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισμού αλλά και επί του ΑΕΠ αυξάνονται.  

Πρέπει, όμως, «πάση θυσία» να αντιστραφεί η κατάσταση με τις επιπλέον πολύ σημαντικές περικοπές 10% ή 1,2 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2014 -16. Να σημειωθεί πως στο διάστημα 2010-13 οι περικοπές στους μισθούς έφτασαν τα 2,8 δις ευρώ (κατάργηση 13ου – 14ου μισθού, ενιαίο μισθολόγιο, διάφορες εισφορές).

Στο τέλος του 2016 οι μισθοί του μόνιμου προσωπικού θα πρέπει να φτάσουν στο 5,4% του ΑΕΠ έναντι 6,7% που ήταν το 2013 και στο  26,1% των πρωτογενών δαπανών από το 28,5% που ήταν στο τέλος του 2013. Πεδίον δόξης λαμπρόν, δηλαδή, για τη «μόνιμη κινητικότητα» του Μητσοτάκη