Οι διατάξεις του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου που οδηγούν στην άτυπη διάλυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων είναι μόνο η αρχή από όσα θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση ΝΔ.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα εξαίρεσης των επιχειρήσεων με ”σοβαρά οικονομικά προβλήματα” από τους όρους της συλλογικής σύμβασης η οποία έχει υπογραφεί από το σωματείο του κλάδου τους. Επίσης, προβλέπει τη δυνατότητα μη υπερίσχυσης της εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έναντι της τοπικής κλαδικής. Τέλος, εισάγει την υποχρέωση υποβολής του Μητρώου Μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων προκειμένου να ”διασφαλισθεί” η ”αντιπροσωπευτικότητα” των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Με άλλα λόγια, βάζει ντε φάκτο ταφλόπλακα στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται οι “τριετίες”, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας τα οποία είχαν κατοχυρώσει οι εργαζομένοι το 2012. Το ΣτΕ ανέβαλε για τον Δεκέμβριο την εκδίκαση της υπόθεσης. Αν κρίνει παράνομη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου που προέβλεπε αύξηση του κατώτατου μισθού από τον περασμένο Φλεβάρη και για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, τότε αυτή η αύξηση θα ακυρωθεί.
Παράλληλα, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να μην δώσει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Ιούλιο του 2020, με το πρόσχημα ότι η αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη ήταν πολύ μεγάλη (11%), ενώ οι καθαρές αποδοχές των μισθωτών θα αυξηθούν τον ίδιο μήνα λόγω της σχεδιαζόμενης μείωσης των εισφορών…
***
H εμπειρία των δύο πρόσφατων γενικών απεργιών (24 Σεπτέμβρη και 2 Oκτώβρη) έδειξε ότι υπάρχει το δυναμικό, στα λιμάνια, στις συγκοινωνίες, σε πρωτοβάθμια σωματεία, για την οργάνωση της εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης για να ανατραπούν τα αντεργατικά μέτρα. Aυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, τακτικές και οργανωτικά σχήματα που θα κινητοποιούν και θα εμπνέουν τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Πρωτοβάμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις της Aριστεράς πρέπει να στρατευτούν άμεσα σ’ αυτό το καθήκον, οργανώνοντας το κίνημα «από τα κάτω» στην προετοιμασία μιας γενικής απεργίας διαρκείας που θα ανατρέψει τα αντεργατικά μέτρα και τους εμπνευστές τους.
Δ.Κ.