To νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιδιώκει να καταφέρει καίριο πλήγμα στην οργανωμένη εργασία, όπως αυτή διαμορφώθηκε με αιματηρούς ιστορικούς αγώνες της εργατικής τάξης 150 χρόνων, που έφεραν (και με την συμβολή της Οκτωβριανής Επανάστασης) τη θεσμοθέτηση της 8ωρης εργασίας.

Το ν/σ της ακροδεξιάς, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ αποβλέπει στην κυνική και απροκάλυπτη υπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων. Τα αφεντικά, στην παρούσα σύμπτωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με την πανδημία, επιχειρούν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους, προκειμένου να διασώσουν την κερδοφορία τους και το σύστημά τους που ιστορικά πνέει τα λοίσθια.

Νομοθέτηση απλήρωτων υπερωριών, ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κρατικοποίηση των συνδικάτων με υποχρεωτική εγγραφή στο μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, ηλεκτρονική ψηφοφορία και δυσχέρανση της κήρυξης απεργιών, επιχειρούν να μετατρέψουν την εργατική τάξη από συλλογική κοινωνική δύναμη σε άθυρμα ανίσχυρων ατομικοτήτων.

Στην εργασιακή (και υγειονομική) θανατοπολιτική τους λέμε: Nopasaran!

Οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, πρωτίστως η ΓΣΕΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια, με τα πεπραγμένα τους, απέδειξαν ότι σε αυτήν την οξυμένη ταξική πάλη έχουν παραδώσει τα όπλα, έχουν συνθηκολογήσει με τον ταξικό εχθρό. Με την πολιτική πράξη της απραξίας τους, προσφέρουν σανίδα σωτηρίας στην αστική τάξη, στην κυβέρνηση (και τις αστικές κυβερνήσεις), την ώρα που οι πολιτικές τους δημιουργούν στρατιές εκατομμυρίων ανέργων, πεινασμένων, άστεγων και εκατόμβες νεκρών, όπως φαίνεται με τη διαχείριση της πανδημίας του COVID19. Της πανδημίας που δεν έπεσε σαν κομήτης από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα του βιασμού της φύσης (και του ανθρώπου) από την ασύδοτη αναζήτηση του κέρδους από τους καπιταλιστές.

Η «Κοινωνική Συμμαχία» τους είναι συμβόλαιο θανάτου εναντίον της εργατικής τάξης

Το ν/σ σχεδιάστηκε για να διογκώσει ακόμα περισσότερο το τέρας της ανεργίας. Την ώρα που ο χρόνος εργασίας θα έπρεπε να μειωθεί και οι μισθοί να αυξηθούν, αφού η ανθρώπινη επινοητικότητα, η επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση δίνουν αυτή τη δυνατότητα, ο Χατζηδάκης και η ΝΔ ζητάνε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε διαθέσιμα υποζύγια που θα παραμένουν σταβλισμένα για να τα αρμέξει το αφεντικό όποτε και όσο εκείνο έχει ανάγκη. Ξέρουμε πολύ καλά τι επιφυλάσσεται σε αυτά, όταν πλέον δεν είναι αποδοτικά για τους σκοπούς του εργοδότη τους.

Συμμαχία των Εργατών απέναντι στη συμμαχία των Αφεντικών, χωρίς τα βαρίδια των γραφειοκρατών

Η απάντηση απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε, μπορεί και πρέπει να δοθεί με την ένωση των δυνάμεων του κόσμου της εργασίας σε έναν αγώνα ανεξάρτητο από τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, με όραμα την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εξουσία των αφεντικών. Απαιτείται αγώνας μαζικός, γενικευμένος και διαρκής, που θα εντάσσει στους κόλπους του χωρίς διάκριση χρώματος, φυλής και εθνικότητας εργαζόμενους και άνεργους, ελαστικά εργαζόμενους και ημιασχολούμενους, μέχρι να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους όρους με τους οποίους θα διαφεντεύουν στην πραγματική ζωή τους εαυτούς τους.

Σήμερα, για τον κόσμο της εργασίας, αυτός ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα με αιχμή ένα δυναμικό απεργιακό πρόγραμμα με κατεύθυνση τη γενική πολιτική απεργία διαρκείας με άμεσο στόχο την κατάρριψη των σχεδίων της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με διεκδικήσεις που να αγκαλιάζουν ολόκληρη την κοινωνία, να την αφορούν συνολικά και να εμπνέουν ώστε να γενικευθεί και να γιγαντωθεί. Ένα ανεξάρτητο Κέντρου Αγώνα πρέπει να συγκροτηθεί γύρω από το οποίο να συσπειρωθούν όλα τα σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και αγωνιστές που είναι διατεθειμένοι χωρίς αναβολή και υπεκφυγές να δώσουν ένα πραγματικό αγώνα κατά των ρυθμίσεων που θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή σε ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ως οργάνωση της εργασίας.

24-5-2021

Συνδικαλιστές του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος