του Θόδωρου Κουτσουμπού
Την Πέμπτη 12 Νοέμβρη σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό βγήκαν στις πύλες των νοσοκομείων τους για να διαμαρτυρηθούν για την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Βγήκαν για να εκφράσουν την αγωνία τους για την έλλειψη προσωπικού, μονάδων εντατικής θεραπείας και μέσων που θα τους επιτρέψουν να σώσουν ζωές, να φροντίσουν τους ασθενείς, την στιγμή που η νέα επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς.
Συγχρόνως, βγήκαν για να σαλπίσουν το σύνθημα του αγώνα. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, με τους αγώνες του για δημόσιο σύστημα υγείας ικανό να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας, με ενίσχυση της δημόσιας φροντίδας υγείας, με όλα τα μέσα, με κριτήριο τη ζωή και όχι το κέρδος. Τις κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει η ΟΕΝΓΕ.
Απ’ τις 8 το πρωί της Πέμπτης στα περισσότερα νοσοκομεία ή λίγο αργότερα σε άλλα ξεκίνησαν οι στάσεις εργασίας και οι νοσοκομειακοί βγήκαν στις πύλες.
Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη παρόμοια κινητοποίηση από την περασμένη άνοιξη. 120 έως 150 εργαζόμενοι και συμπαραστάτες από τις αριστερές οργανώσεις φώναξαν δυνατά συνθήματα για
- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
- μονιμοποίηση των συμβασιούχων που στηρίζουν τις δημόσιες δομές υγείας.
- αύξηση της χρηματοδότησης στην δημόσια υγεία
- επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα – να μπει τέλος στις επιδοτήσεις των επιχειρηματιών υγείας.
Σε ομιλίες τους οι συνδικαλιστές –γιατροί της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορονοϊού όπως η λοιμωξιολόγος Όλγα Κοσμοπούλου, στην πρώτη γραμμή σωτηρίας ζωών όπως ο νευροχειρούργος Πάνος Παπανικολάου και άλλοι- κατάγγειλαν την κυβέρνηση που εδώ και 8 μήνες άφησε ανοχύρωτα τα νοσοκομεία, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Κατάγγειλαν επίσης τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και εντολές κυβερνητικών επισήμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το άνοιγμα χωρίς ελέγχους των συνόρων στον τουρισμό με μόνο κριτήριο την κερδοφορία – βασικό κριτήριο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ιού. Τα υπερπλήρη αεροπλάνα όπου ο κορονοϊός δεν κολλάει, τις τάξεις των 25-27 παιδιών που είναι καλύτερες από εκείνες των 15 παιδιών, την προπαγάνδα ότι ο ιός στις πλατείες κολλάει αλλά στα μπουζούκια δεν κολλάει κ.ο.κ.
Ο Πάνος Παπανικολάου άσκησε κριτική σε επιστήμονες που αυτοεξευτελίζονται και με επιστημονικοφανή επιχειρήματα δικαιολογούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στη διασπορά των θεωριών των ψεκασμένων…
Οι ομιλητές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή -με τα αναγκαία μέτρα- στην πορεία για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, και η δημοτική σύμβουλος της Ανταρσύα στη Νίκαια.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στον Ευαγγελισμό, όπου μίλησε ο Ηλίας Σιώρας πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και έκαναν μικρή πορεία μέχρι τη Β. Σοφίας, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Αττικό, στο ΨΝΑ, στο Θριάσιο
Στη Θεσσαλονίκη έγιναν συγκεντρώσεις όπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή τους και για τις ψευδολογίες και συκοφαντίες κατά του γιατρού Α. Σιούλη, προέδρου της νοσοκομειακής επιτροπής του “ΑΧΕΠΑ” και μέλους του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ (Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης), για τις ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ. Στην Θεσσαλονίκη επίσης, στην πόλη που πλήττεται πιο άγρια από κάθε άλλη πόλη της χώρας, η εισαγγελία έδωσε εντολή στην κρατική ασφάλεια να διερευνήσει αν στοιχειοθετείται «το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή»(!) από τις δηλώσεις της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνης Κατσίμπα, σε εκπομπή, για συμμετοχή των γιατρών στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. (Βλέπε σχετικά άρθρα στη neaprooptiki.gr).
- Φωτογραφίες από Νοσοκομείο Νικαίας: Θόδωρος Κουτσουμπός
Φωτογραφίες από ΨΝΑ (Δαφνί): Μαρία Χλωρού