Να αποτραπεί η νέα Νάκμπα

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Το ψέμα, λένε, έχει “κοντά ποδάρια”. Τα ισραηλινά ψέματα σχετικά με το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη Γάζα, αποκαλύπτονται.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο στο κέντρο της παλιάς πόλης της Γάζας, χτισμένο το 1946, πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, η Χαμάς είχε εγκαταστήσει τμήμα του στρατηγείου της και όπλα. Όλα αυτά για να δικαιολογήσουν τον βάρβαρο βομβαρδισμό του νοσοκομείου από τον ισραηλινό στρατό και τις μαζικές δολοφονίες ασθενών, παιδιών, μανάδων και τραυματιών.

Την Τετάρτη 15/11/2023 ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στο νοσοκομείο, συνέλαβαν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες, ανέκριναν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και ισχυρίστηκαν ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν όπλα. Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που [υποτίθεται ότι] δείχνουν μικρές κρύπτες με τουφέκια και φορητούς υπολογιστές. Ο ισραηλινός στρατός τα χαρακτήρισε ως υλικό της Χαμάς. Βεβαίως, ο ισραηλινός στρατός δεν έδειξε στοιχεία για τούνελ κάτω από το νοσοκομείο ή για το στρατιωτικό κέντρο διοίκησης που ισχυριζόταν ότι υπάρχει κάτω από το νοσοκομείο. Οι έρευνες του ισραηλινού στρατού συνεχίστηκαν και την Πέμπτη 16/11 με γιγάντιες μπουλντόζες να γκρεμίζουν μεγάλα τμήματα του νοσοκομείου. Όμως και πάλι τίποτα δεν ανευρέθη. Το Ισραήλ είπε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν άλλα στοιχεία για τις δραστηριότητες της Χαμάς στο νοσοκομείο “προς το παρόν”.

Γίνεται καθαρό ότι όλα τα περί όπλων και στρατηγείου της Χαμάς μέσα ή κάτω από το νοσοκομείο Al-Shifa ήταν ωμή, ψευδής, ισραηλινή προπαγάνδα για να δικαιολογεί τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή του νοσοκομείου. Ένα έγκλημα πολέμου διεξήχθη και διεξάγεται και μάλιστα με τη συνενοχή του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν που ανακοίνωσε ότι [οι ΗΠΑ] είχαν στοιχεία για την ύπαρξη στρατηγείου των ενόπλων της Χαμάς στα υπόγεια του νοσοκομείου.

Όπως όμως έγραψε η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη που δεν κατονομάζει, το Ισραήλ δεν βρήκε ξεκάθαρα στοιχεία για τη δραστηριότητα της Χαμάς στο ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa.

«Το Ισραήλ ήλπιζε ότι η αμφιλεγόμενη επιδρομή θα αποκάλυπτε αναμφισβήτητα στοιχεία σημαντικής μαχητικής δραστηριότητας στο Al Shifa. […] Η έλλειψη σαφών αποδείξεων μέχρι σήμερα έχει ήδη οδηγήσει τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ. ώστε να συμφωνήσει σε μια παύση στις εχθροπραξίες», αναφέρει.

Επιπλέον, το πρωί της Πέμπτης 16/11, το διεθνές τηλεοπτικό κανάλι i24 με έδρα το Ισραήλ ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την επιχείρηση στην Al-Shifa και μετακινείται στο νότιο τμήμα του συγκροτήματος. Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, μπουλντόζες έχουν ήδη περάσει από μεγάλο χώρο του νοσοκομείου.

O επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, εξέφρασε την ανησυχία του για ό,τι συμβαίνει στo νοσοκομείο Al-Shifa, σημειώνοντας ότι τα ιατρικά ιδρύματα πρέπει να προστατεύονται από το ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά αυτό είναι ένα ευχολόγιο που δεν έχει καμιά πρακτική συνέπεια και δεν εμποδίζει το κράτος του Ισραήλ από τη γενοκτονική του επίθεση κατά του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας, αλλά και τη δολοφονική επίθεση του στρατού και των ακροδεξιών και φασιστών ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 Σχέδια μιας νέας Νάκμπα

Στο μεταξύ, τα σχέδια μιας νέας Νάκμπα, μιας καταστροφής και εξανδραποδισμού του λαού της Παλαιστίνης για τα οποία γράψαμε (βλέπε https://www.neaprooptiki.gr/schedio-tou-israil-gia-ektopismo-exandrapodismo-olon-ton-katoikon-tis-gazas/) επιβεβαιώνονται από τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Eran Etzion. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Haaretz, o Eran Etzion σημειώνει ότι η έκκληση του Ισραηλινού βουλευτή Ram Ben-Barak, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, προς τις ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν πρόσφυγες από τη Γάζα είναι στην πραγματικότητα μια «κομψή εκδοχή της εθνοκάθαρσης». Μια πολιτική εθνοκάθαρσης «που καταρρίπτει τη διάκριση μεταξύ κεντρώων και ρατσιστών ζηλωτών της Iσραηλινής ακροδεξιάς».

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται, το Ισραήλ βρίθει εξτρεμιστικών δηλώσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες εποίκων, μεσσιανικούς ραβίνους και ακροδεξιούς παράγοντες επιρροής των κοινωνικών δικτύων, σημειώνει.

Υπάρχει σχεδόν καθημερινή καταιγίδα στα μέσα ενημέρωσης βίαιων διακηρύξεων κατά των Παλαιστινίων, απεχθείς διακηρύξεις όπως «πυροβολείστε τους όλους» ή «τώρα ανοίγουμε τη Νάκμπα της Γάζας».

[Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απλώς καταιγίδα βίαιων διακηρύξεων. Υπάρχει μια πραγματικότητα βίας και τρομοκρατίας, πέρα από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς και την ισοπέδωση της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των νοσοκομειακών οχημάτων, σχολείων, φούρνων, υποδομών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχετευτικού δικτύου, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν γίνει μαζικές συλλήψεις σχεδόν 2000 Παλαιστινίων σε πόλεις και χωριά και επίσης ένα πογκρόμ επιθέσεων κατά των Αράβων του Ισραήλ, που αποτελούν πάνω από το 20% του πληθυσμού, όμως θεωρούνται πολίτες β’ κατηγορίας].

Το άρθρο συνεχίζει:

Οι υπουργοί της κυβέρνησης με εικονικά χαρτοφυλάκια όπως ο «Υπουργός Κληρονομιάς» ή του υπουργείου «Ειδικών Αποστολών», που πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου τον Ιανουάριο, ήταν πρόσωπα άγνωστα χρησιμοποιούν την ευκαιρία της καταστροφικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως εφαλτήρια για τα δικά τους Καχανιστικά μηνύματα. [O Kahane ήταν ακροδεξιός υπερεθνικιστής Αμερικανο-Εβραίος που υπηρέτησε μια θητεία στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) πριν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις.]

«Αδιαφορώντας εντελώς για τις συνέπειες των ανεύθυνων και εξωφρενικών δηλώσεών τους, αυτοί οι ζηλωτές προχωρούν, εστιασμένοι μόνο στις επευφημίες της στενής πολιτικής τους βάσης.

Δυστυχώς, αυτή η τάση φαίνεται να είναι μεταδοτική και δείχνει σημάδια ότι εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της σκληρής δεξιάς. Ο Ram Ben Barak, υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης, του  κεντρώου κόμματος Yesh Atid, τάχθηκε στις αρχές της εβδομάδας υπέρ μιας «συμφωνημένης μεταφοράς» Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στις χώρες υποδοχής.

Σε ένα άρθρο που συνέγραψε ο Ραμ Μπεν-Μπαράκ με τον Danny Danon, βουλευτή του δεξιού Likud, στη Wall Street Journal, τη Δευτέρα 13/11, ζήτησαν «η διεθνής κοινότητα να διερευνήσει πιθανές λύσεις για να βοηθήσει τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην κρίση. Μια ιδέα είναι οι χώρες σε όλο τον κόσμο να δεχτούν περιορισμένο αριθμό οικογενειών της Γάζας που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετεγκατασταθούν».

«Είναι μια τελειοποιημένη εκδοχή», σημειώνει ο Eran Etzion, «ενός σχεδίου που εισήχθη στην πολιτική του Ισραήλ πριν από δεκαετίες, από μια ακροδεξιά προσωπικότητα ονόματι Rehavam Ze’evi ήταν επίσης δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών του κινήματος των Καχανιστών, μιας φατρίας που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ο Μπεν-Μπαράκ υποστηρίζει ότι οι προθέσεις του δεν είναι ούτε ρατσιστικές καθώς κάνει απλώς “μια προσφορά” και επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να επιλέξουν ελεύθερα να την αποδεχτούν ή να την απορρίψουν.

Πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ και βετεράνος πολιτικός, ο Μπεν-Μπαράκ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφελής. Πέρα από τα πιθανά κίνητρά του, όποια κι αν είναι, τα λόγια του έχουν ήδη προκαλέσει πραγματική ζημιά στη διεθνή θέση του Ισραήλ.

Εάν οι εκδοχές της εθνοκάθαρσης θεωρούνται πλέον νόμιμες ακόμη και μέσα στο ισραηλινό αρχετυπικό “κεντρώο κόμμα”, είναι σαφές σημάδι, ακόμη και στα μάτια των φίλων του Ισραήλ, ότι η χώρα διολισθαίνει γρήγορα σε μια επικίνδυνη άβυσσο».

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ από ξηράς, θαλάσσης και αέρος έχουν εξαναγκάσει πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας να φύγουν πρόσφυγες προς το νότο της Λωρίδας με τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. «Ελευθερία επιλογής» χαρακτηρίζεται ο βίαιος εξαναγκασμός φυγής, η εκτόπιση ενός λαού από την πατρίδα του, τα εδάφη του, τη γη και τα σπίτια του. Είναι συνέχεια και κορύφωση της Νάκμπα του 1948, όταν η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ βασίστηκε στην βίαιη εκδίωξη πάνω από 700.000 χιλιάδων Αράβων Παλαιστινίων. Μια πολιτική που με την ανοχή ή συνήθως τη στήριξη της διεθνούς (ιμπεριαλιστικής) κοινότητας συνεχίζεται εδώ και τρία τέταρτα του αιώνα με διαρκείς πολέμους και τους διωγμούς των Παλαιστινίων.

WAFA (Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Τζενίν, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 – Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στόχευσαν μια ομάδα ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με χτύπημα από drone.

Μάρτυρες στο στρατόπεδο ανέφεραν ότι ένα ισραηλινό drone βομβάρδισε μια συγκέντρωση αμάχων στη γειτονιά Hawashin του προσφυγικού καταυλισμού, με αποτέλεσμα τον τραγικό φόνο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 9, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν περιλάμβανε στρατό, ειδικές μονάδες στρατού, και τεθωρακισμένες μπουλντόζες. Οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν σε πολλές γειτονιές της πόλης και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, αναπτύσσοντας ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες πολλών κτιρίων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, δυνάμεις εισέβαλαν σε μια κατοικία στη γειτονιά Jabariyat της πόλης, συλλαμβάνοντας αρκετούς πολίτες και πυρπολώντας πολλά οχήματα που ανήκαν στην οικογένεια Rukh. Η στρατιωτική επίθεση επεκτάθηκε στις γειτονιές Jabal Abu Dhuhair, Khallet al-Soha και στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν.

Οι μπουλντόζες Caterpillar D9 που ενώνονταν με τα ισραηλινά στρατεύματα βανδαλίζουν επίσης υποδομές της πόλης και τις εισόδους του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν, προκαλώντας ζημιές σε δρόμους και σταθμευμένα οχήματα. Αναφέρθηκαν διακοπές στην επικοινωνία καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις μπλόκαραν τα σήματα στην πόλη Τζενίν και το στρατόπεδό της και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές γειτονιές της πόλης.

Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πολιόρκησαν το νοσοκομείο Ibn Sina στην Τζενίν, ανακρίνοντας το ιατρικό προσωπικό και δημιουργώντας τεταμένη ατμόσφαιρα. Μάρτυρες ανέφεραν ότι το νοσοκομείο έχει περικυκλωθεί εδώ και αρκετές ώρες, με ενδελεχείς έρευνες σε ασθενοφόρα στην περιοχή από τον ισραηλινό στρατό και αιτήματα για εκκένωση του νοσοκομείου μέσω μεγαφώνων.

Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκκένωσαν βίαια το ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο, αναγκάζοντάς τους να σηκώσουν τα χέρια τους πριν τους υποβάλουν σε έρευνες στην αυλή του νοσοκομείου. Διεξήχθησαν ανακρίσεις σε αρκετούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ανέφεραν οι πηγές.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κατοχής αναπτύχθηκε στην περιοχή του Κυβερνητικού Νοσοκομείου Τζενίν, εκτοξεύοντας ένα μπαράζ από τοξικά δακρυγόνα. Η αδιάκριτη χρήση χημικών παραγόντων στην περιοχή του νοσοκομείου είχε ως αποτέλεσμα ασφυξία σε αρκετούς πολίτες που υπέφεραν από εισπνοή αερίου.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ημέρα της επίθεσης των ανταρτών της Χαμάς, ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη έχει ανέλθει από 1,319 σε 2,070 σύμφωνα με την Ισραηλινή ΜΚΟ, HaMoked.

Ταυτόχρονα με την εκτεταμένη επίθεση στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις και ακροδεξιοί και φασίστες έποικοι έχουν κλιμακώσει τις εγκληματικές τους πράξεις και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Κατά την περίοδο αναφοράς, μεταξύ 7 και 28 Οκτωβρίου, σκότωσαν 113 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 2.000 και πραγματοποίησαν μαζικές συλλήψεις χωρίς προηγούμενο. Μέσα σε ένα κλίμα υποκινούμενης βίας, ομάδες εποίκων διένειμαν φυλλάδια απαιτώντας από τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Όχθης (πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι) να μεταναστεύσουν στην Ιορδανία.