ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ : ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

 

Στις 25 Ιουνίου οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεταλλωρυχεία της Νοτίου Αφρικής έλυσαν την ηρωική (πεντάμηνη) απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους εργοδότες, προβλέπεται να δοθεί αύξηση στους μεταλλωρύχους με τη μικρότερη εξειδίκευση ύψους 950 με 1.000 ραντ (περίπου 70 ευρώ) κάθε χρόνο για την επόμενη τριετία. Οι άλλες κατηγορίες μεταλλωρύχων θα λάβουν αύξηση 8% για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια από 7,5% για την επόμενη διετία. Παρ’ όλα αυτά, οι μεταλλωρύχοι δεν θα λάβουν τα 12.500 ραντ μηνιαίως (880 ευρώ) που ζητούσαν από τις πρώτες απεργίες που είχαν κηρύξει το 2012. [Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Θυμίζουμε πως εκείνη τη χρονιά εξαπλώθηκε στη Ν. Αφρική το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα από την πτώση του Άπαρτχαϊντ. Η καταστολή των απεργών της πόλης Μαρικάνα, απ’ όπου ξεκίνησε η απεργία ενάντια στη θέληση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, υπήρξε η αγριότερη που είχε γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, καταλήγωντας στην εν ψυχρώ δολοφονία από την αστυνομία 44 συνδικαλιστών και τον τραυματισμό ακόμη 78, μέχρι την οπισθοχώρηση από την πλευρά των αφεντικών στις 18 Σεπτεμβρίου 2012.
Η νίκη των εργατών για αξιοπρέπεια και μισθό έχει τεράστια σημασία για το μέλλον των αγώνων όλων των εργαζομένων της άλλοτε ισχυρότερης αφρικανικής οικονομίας, που τα τελευταία πέντε χρόνια υποκύπτει ηχηρά στη διεθνή ύφεση.
NAL