Του Ερνέστου Αγγελή

Στη Νορβηγία, περίπου 1000 χρόνια μετά την μετανάστευση των συμπαθών Βίκινγκς στην Βόρεια Αμερική 1

Ιστορική Υπόμνηση: 

Είναι ιστορικό γεγονός που επιβεβαιώνει και ο μαρξιστής συγγραφέας Φραντς Μέρινγκ στο κείμενό του “Για τον Ιστορικό Υλισμό”, ότι η πρώτη σχετικά μαζική μετανάστευση από την Ευρώπη στην Αμερική, έγινε μεταξύ 8ου και 11ου αιώνα, από τους Νορβηγούς. Τα πρωτεία της “ανακάλυψης” του Νέου Κόσμου δεν ανήκουν στον τυχοδιώκτη και καταστροφέα των Ινδιάνων Κολόμβο και την χρηματοδότριά του Ισαβέλλα – που έμεινε στα χρονικά για τους ρατσιστικούς αντισημιτικούς “κανόνες καθαρότητας του αίματος” με τους οποίους διώχθηκαν οι Εβραίοι και χτυπήθηκε ο συγκλονιστικός Αραβο-Εβραϊκός πολιτισμός της Ανδαλουσίας του μεσαίωνα. Ούτε η θαλασσοπορία των Πορτογάλων-Ισπανών ήταν γέννημα του “πνεύματος της περιπέτειας” όπως θέλουν να υποστηρίζουν οι αστοί ιδεολόγοι, αλλά συνδέονταν με τα αδιέξοδα στα θεμέλια της φεουδαλικής κοινωνίας στην μετάβασή της στην καπιταλισμό.

Το απόσπασμα από το φυλλάδιο του Φραντς Μέρινγκ “Για τον Ιστορικό Υλισμό” (1893)- (κεφάλαιο ΙΙ, μετάφραση Ερν. Αγγ.): 

“Η Αμερική είχε ανακαλυφθεί πολύ πριν τον Κολόμβο˙ ήδη στα 1000 π.Χ. οι Νορβηγοί είχαν φτάσει την Β.Α ακτή της Αμερικής μέχρι τις σημερινές ΗΠΑ, αλλά οι αποκαλυφθείσες περιοχές ξεχάστηκαν γρήγορα και χάθηκαν από τη μνήμη. Μόνο όταν η εκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης έκανε αναγκαία τα πολύτιμα μέταλλα, τη νέα εργασία και τις νέες αγορές, η ανακάλυψη της Αμερικής σήμανε μια οικονομική επανάσταση. Και είναι γνωστό ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ήθελε να ανακαλύψει ένα νέο κόσμο για να ικανοποιήσει τις θολές πιέσεις της ευφυΐας του αλλά για να βρει το συντομότερο δρόμο για τους θρυλικούς θησαυρούς της αρχαίας κουλτούρας της Ινδίας”. 
, ολόκληρος ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός, ή πιο σωστά, ό,τι απέμεινε από αυτόν, βουλιάζει στα νερά της Μάγχης: μετά από ένα χρόνο οι νορβηγικές αρχές, ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε στην ακτή της χώρας ο Αρτίν, το παιδάκι 15 μηνών, που πνίγηκε όταν η βάρκα στην οποία μαζί με την οικογένειά του επέβαινε βούλιαξε στη Μάγχη. Οι υπόλοιποι της οικογένειας ευτυχώς σώθηκαν και πέρασε ένας χρόνος για να βγάλει η θάλασσα το κορμί του αγοριού στην ακτή και να αναγνωριστεί η σορός του. Η καταγωγή τους είναι Κουρδική, από το Ιράν, και επιχειρούσαν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Γαλλία, με μια βάρκα για να μην τους σταματήσουν οι “αρχές”. 

Το ερώτημα που μας ξεπερνάει ένα χρόνο μετά τον χαμό του παιδιού είναι: Γιατί; Γιατί ο Αρτίν, γιατί ο Αϊλάν, γιατί τόσα παιδιά να βρίσκουν φρικτό θάνατο στη Μάγχη, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο; Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε το καταδικασμένο από την ζωή σύστημα, που οδηγεί στο θάνατο εκατομμύρια υπάρξεις σε όλο τον κόσμο, με την πανδημία που η ίδια του η παρακμή προκαλεί και τα εγκλήματα του κράτους ενάντια στο προλεταριάτο. Ας μην αφήσουμε κανένα άλλο βρέφος να χαθεί! Ας αγωνιστούμε για τη ζωή!  

Υποσημειώσεις[+]