Μια σημαντική πάλη διεξάγεται αυτή την εποχή στις Η.Π.Α. σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, χιλιάδες αποθηκάριοι σε ένα εργοστάσιο της Amazon στο Μπέσεμιρ της Αλαμπάμα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ψηφοφορίας για τη δημιουργία συνδικάτου. Στις 8 Φεβρουαρίου, οι εργάτες στις αποθήκες έλαβαν ταχυδρομικά ψηφοδέλτια για να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες εάν τελικά θέλουν να ενταχθούν στο Συνδικάτο Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (RWDSU). Ακόμα και το γεγονός ότι έφθασαν σε αυτό το σημείο αποτελεί μια μεγάλη νίκη, λαμβάνοντας υπόψη την επιθετική και εχθρική στάση της εργοδοσίας του μεγαλύτερου… λιανοπωλητή στην υφήλιο απέναντι στους εργαζόμενους και το γεγονός ότι οι εργάτες της Amazon εργάζονται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Αν οι εργαζόμενοι τελικά ψηφίσουν θετικά, υπέρ της ένταξής τους σε συνδικάτο, θα έχουμε τον πρώτο συνδικαλισμένο χώρο εργασίας της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες,  το οποίο θα αποτελεί μια απίστευτη νίκη.

Η εταιρεία φυσικά «βομβαρδίζει» τους εργάτες με προπαγάνδα σε όλη την αποθήκη κατά του συνδικάτου. Υπάρχουν πλακάτ και πανό και αφίσες παντού, ακόμα και στις τουαλέτες. Η εταιρεία στέλνει επίσης μηνύματα μέσω κινητών στους εργαζομένους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προτρέποντάς τους να ψηφίσουν κατά του συνδικάτου. Αναμφίβολα, η Amazon, όπως και η κάθε εργοδοσία όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση, καταφεύγει στα πιο συνηθισμένα και ποταπά ψέματα για τα συνδικάτα, όπως ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν πολλά περισσότερα χρήματα, λόγω των οικονομικών συνεισφορών, από το αν δεν ανήκουν σε συνδικάτα.

Σε μια αρκετά εμφανίσιμη ιστοσελίδα, που δημιούργησε η εργοδοσία, DoItWithoutDues.com, ευτυχείς εργάτες δείχνουν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που δουλεύουν στην εν λόγω εταιρεία. Επίσης μαθαίνουμε από την Amazon ότι η ένταξη σε ένα σωματείο δεν προσφέρει καμία εγγύηση για την ασφάλεια της εργασίας ή καλύτερους μισθούς και οφέλη. Φυσικά δεν αναφέρεται στο πώς υπονομεύει η εργοδοσία όλα τα παραπάνω.

Επίσης στις «Παγκόσμιες Αρχές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η Amazon δηλώνει, «Σεβόμαστε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα των εργαζομένων μας να ενταχθούν, να σχηματίσουν ή να ενταχθούν σε ένα εργατικό σωματείο ή άλλη νόμιμη οργάνωση της επιλογής τους, χωρίς φόβο αντιποίνων, εκφοβισμού ή παρενόχλησης». Πόση υποκρισία!

Ωστόσο, η επιχείρηση προσπάθησε να επιμείνει ότι ακόμα και εν μέσω θανατηφόρας πανδημίας, οι συνδικαλιστικές εκλογές έπρεπε να διενεργηθούν αυτοπροσώπως, διευκολύνοντας τους «συνεργάτες» (εργάτες) να ρίξουν την ψήφο τους κοντά στο χώρο εργασίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων απέρριψε την έκκληση της Amazon για μονοήμερες εκλογές.

Τα ψηφοδέλτια τελικά ταχυδρομήθηκαν στους εργάτες στις 8 Φεβρουαρίου, και το συνδικάτο και οι υποστηρικτές του χρησιμοποιούν την περίοδο ψηφοφορίας των επτά εβδομάδων για να προπαγανδίσουν και να ενθαρρύνουν τους εργάτες να ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης συνδικάτου. Η Amazon φυσικά συνεχίζει επίσης τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της «συνδικαλιστικής απειλής».

Τόσο επιθετικές είναι μάλιστα οι αντισυνδικαλιστικές τακτικές της Amazon που 50 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν στην εταιρεία μια προειδοποιητική επιστολή λέγοντας: “Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως αυτές τις τακτικές και να επιτρέψετε στους υπαλλήλους σας να ασκήσουν ελεύθερα το δικαίωμά τους να οργανώσουν συνδικάτο”. Ακόμα και οι ίδιοι οι επενδυτές της εταιρείας είναι τόσο σοκαρισμένοι από τις τακτικές που περισσότεροι από 70 από αυτούς υπέγραψαν επιστολή προτρέποντας την Amazon να παραμείνει «ουδέτερη» στην ψηφοφορία.

Καθώς οδεύουμε λοιπόν προς αυτές τις εκλογές, βλέπουμε την απίστευτα υψηλή ανισότητα που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς οι εργαζόμενοι «έχασαν» το προσβλητικά χαμηλό επίδομα επισφαλούς εργασίας των 2 δολαρίων την ώρα, η εταιρεία αποκόμιζε τεράστια κέρδη. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και σύντομα «Εκτελεστικός Πρόεδρος» της Amazon, Μπέζος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. H «αξία» του ανέρχεται τώρα στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια και είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο τον τελευταίο χρόνο – την ίδια χρονική περίοδο που περίπου 20.000 από τους εργάτες του βρέθηκαν θετικοί με COVID-19.

Η ανακοίνωση του Μπέζος ότι θα είχε ένα νέο ρόλο στην εταιρεία ήρθε την ίδια μέρα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Amazon είχε κλέψει σχεδόν 62 εκατομμύρια δολάρια σε φιλοδωρήματα από οδηγούς που εργάζονταν υπό το πρόγραμμα «Flex».

Η ιστορική ψηφοφορία λοιπόν για συνδικάτο στο Μπέσεμιρ δεν είναι μια απλή εργατική πάλη. Το 85% όσων εργάζονται στις εν λόγω εγκαταστάσεις είναι Αφροαμερικανοί. Μιλάμε τόσο για ένα αγώνα πολιτικών δικαιωμάτων όσο και για έναν εργατικό αγώνα. Επίσης οι συνθήκες εργασίας στις αποθήκες είναι τόσο τραγικές που ακούγονται σαν μια σύγχρονη, τεχνολογικά εκσυγχρονισμένη μορφή δουλείας. Οι εργαζόμενοι παίρνουν τις οδηγίες τους από ένα ρομπότ, μπαίνουν σε πειθαρχία από μια εφαρμογή στο τηλέφωνό τους και απολύονται με γραπτό μήνυμα. Κάθε κίνησή τους παρακολουθείται.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια αδίστακτη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει χτίσει την αυτοκρατορία της πάνω στις πλάτες ενός μη συνδικαλισμένου εργατικού δυναμικού, οι εργάτες της Amazon βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκείνων που χρειάζονται περισσότερο την προστασία που μπορεί να παρέχει ένα γνήσιο συνδικάτο. Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο σημαντικές συνδικαλιστικές εκλογές εδώ και πολλά χρόνια, επειδή δεν είναι μόνο για τις εγκαταστάσεις της Amazon στην Αλαμπάμα. Αυτές οι εκλογές αφορούν πραγματικά το μέλλον της εργασίας και της εργατικής τάξης, του πώς θα μοιάζει ο κόσμος στο μέλλον. Τέλος αξίζει να λάβουμε υπόψη το επίπεδο στο οποίο η Amazon έχει αγωνιστεί ενάντια στον συνδικαλισμό σε μία μόνο αποθήκη στην Αλαμπάμα για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι για μια εταιρεία σαν την Amazon οι εργάτες της να παραμείνουν ανίσχυροι και χωρίς καμιά άμυνα.

Αρ. Μα.