Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ

Να καταργηθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες

σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 

Ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών συμπληρώνει ένα χρόνο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την τρόικα. Εδώ και ένα χρόνο οι απολυμένες γυναίκες απαιτούν την ζωή και την δουλειά τους και δίπλα τους βρίσκεται ένας ολόκληρος λαός.

 Η πρωτόδικη απόφαση τον Μάιο χωρίς περιστροφές αποδέχεται την αγωγή των καθαριστριών και ταυτόχρονα υποχρεώνει το Υπουργείο Οικονομικών να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους κηρύσσοντας την απόφαση προσωρινά εκτελεστή. Η απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τον αγώνα τους, για την κυβέρνηση είναι ένα κουρελόχαρτο στο βαθμό που έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις των μνημονίων για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο. Ο Άρειος Πάγος μετά από κυβερνητικό αίτημα ανέστειλε την πρωτόδικη απόφαση νομοθετώντας ότι η εργασία των καθαριστριών είναι αντίθετη με το «εθνικό συμφέρον».

 Η αστική δικαιοσύνη μόνο ένα ρόλο έχει στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης: να βγάζει παράνομες τις απεργίες των εργαζόμενων, να νομιμοποιεί την φορομπηχτική πολιτική, τα χαράτσια και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Ακριβώς αυτό αποδείχθηκε και με την απόφαση 2902/14 του μονομελούς πρωτοδικείου που απαγορεύει τη συνέχιση της απεργίας – αποχής των εργαζόμενων στο δημόσιο για την αξιολόγηση. Το δικαστήριο επικαλέστηκε για την ακύρωση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση τον πολιτικό χαρακτήρα της (κατάργηση του νόμου 4250/14 για την αξιολόγηση ) και τη διάρκειά της. Αυτή ακριβώς η απόφαση δείχνει ότι το όπλο των εργαζόμενων που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση είναι ο πολιτικός αγώνας και η απεργία διαρκείας.

 Με την αγωνιστική στάση τους οι εργαζόμενοι έδειξαν τη διάθεσή τους για αποφασιστικό αγώνα. Όμως ορισμένες αριστερές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα αντί να αφουγκραστούν την απόφαση των εργαζόμενων και να παλέψουν για Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων στην βάση παραμερίζοντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, ψάχνουν συσχετισμούς στην κορυφή. Ξεχνάνε πως πριν από τη δικαστική απαγόρευση ο δουλοπρεπής κυβερνητικός συνδικαλισμός υπονόμευε τον αγώνα ζητώντας από τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες.

 Το ΕΕΚ καλεί σε ενότητα στην βάση ζητώντας προγραμματική σύγκληση με τις αριστερές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από τις λέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην κατεύθυνση του αποφασιστικού αγώνα που ζητάνε οι εργαζόμενοι.

  

Σύντροφοι του δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι και απολυμένοι, η ταξική αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στην κυβέρνηση, την τρόικα και την εργοδοσία. Ο αγώνας για την κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, ο αγώνας για την κατάργηση των μνημονίων είναι αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

 

 Οι καθαρίστριες, από τον Ιούνιο ακόμη, με ένα ξεκάθαρο σύνθημα διατύπωσαν το ζήτημα:

 «ή ο Σαμαράς ή εμείς!».

 

Το ΕΕΚ καλεί στο συλλαλητήριο έξω από τον Άρειο Πάγο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 9.30 πμ την Τρίτη για να απαιτήσουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και την ακύρωση όλων των απολύσεων στο δημόσιο. Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της δωσίλογης κυβέρνησης και για την μονομερή διαγραφή του χρέους από μια εργατική κυβέρνηση.