Εκδήλωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων για την έμφυλη βία – Προβολή θεατρικού αναλόγιου πάνω στην έμφυλη κακοποίηση.

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Μπόταση 11 (1ος όροφος).

Φέτος, στις 25 του Νοέμβρη, Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και κάθε θηλυκότητας, κάποιες από εμάς δεν θα βρίσκονται εδώ. Δεν θα βρίσκονται εδώ, γιατί βρέθηκαν δολοφονημένες. Από τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον εραστή, τον γιο, τον αστυνομικό (και κάθε φορέα εξουσίας).

Ο βιασμός, η σεξουαλική βία, η σεξουαλική παρενόχληση, η εμπορία ανθρώπων (human trafficking), η σεξουαλική εκμετάλλευση, η οικονομική βία, ο εξαναγκαστικός γάμος, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, η καταδίωξη (stalking) και κάθε μορφή κακοποίησης, αποτελούν μορφές έμφυλης βίας απέναντι σε κάθε γυναίκα, άτομο ΛΟΑΤΚΙ + – απέναντι σε κάθε θηλυκότητα! Όλα τα παραπάνω, συνιστούν πράξεις έμφυλης βίας που στο ακρότατο όριό τους οδηγούν σε  γυναικοκτονίες.

Από την αρχή του 2022 δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα 16 γυναίκες. Πέφτοντας θύματα της πατριαρχίας, έχασαν την ίδια τους τη ζωή. Παγκοσμίως, αγωνίστριες και αγωνιστές, καθημερινά, συμπληρώνουν την παραπάνω λίστα δολοφονημένων, μέσα από τη μάχη για ισότητα, αυτοδιάθεση, ελευθερία. Γιατί η έμφυλη βία, ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει γιατί εμπεριέχει τη χρήση εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας, σωφρονισμού και παραδειγματισμού!

Η τακτική της δαιμονοποίησης των γυναικών, ενισχυμένη από την έμφυλη βία, χρησιμοποιείται παγκοσμίως ανά τους αιώνες για να φιμώσει, να αφανίσει, να κάμψει κάθε μορφή αντίστασης. Όμως η βία του παρελθόντος αντηχεί και στο παρόν και προβάλλεται και στο μέλλον. Η αποσιώπηση, η μη συμμετοχή και η έμφυλη βία, βαδίζουν παράλληλα. “Και αν νιώθουμε οργή για τη συνέργεια των δυνατών στους θανάτους που προκαλούνται από τους πολέμους, τον καπιταλισμό, την πατριαρχία, ας αναρωτηθούμε για τη συνενοχή όλων, γιατί στερεότυπα και έμφυλη βία πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Για να τιμήσουμε  τις γυναίκες, τις θηλυκότητες εκείνες που παραμένουν δυνατές και περνούν στην αντεπίθεση – στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον»1Federici Silvia “Το κυνήγι των μαγισσών χθες και σήμερα”.… το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων προσκαλεί σε εκδήλωση και διάλογο για την έμφυλη βία, μέσα από την προβολή ενός θεατρικού αναλόγιου πάνω στην έμφυλη κακοποίηση.

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Μπόταση 11 (1ος όροφος).

Δημιουργοί: Χριστίνα Δαφνή – Σκηνοθέτις, Δήμητρα Διαμαντοπούλου – Ηθοποιός

Υποσημειώσεις[+]