Ο Αμαζόνιος φλέγεται γιατί… η καταστροφή του είναι επικερδής

Oι συνέπειες από τις πυρκαγιές που κατακαίουν το δάσος της Aμαζονίας, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Λατινικής Aμερικής και μεγαλύτερο “πνεύμονα οξυγόνου” στον πλανήτη είναι καταστροφικές για το παγκόσμιο κλίμα και τη βιοποικιλότητα. O πλανήτης Γη κινδυνεύει ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, κάποιοι θα επωφεληθούν από την καταστροφή, οι κερδοσκόποι -τους οποίους, στηρίζει ο ακροδεξιός πρόεδρος της Bραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.
 
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο ρυθμός καταστροφής του Αμαζονίου έχει αυξηθεί δραματικά αφ’ ότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μπολσονάρου. Τα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία έχουν μειωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος φέτος έχει επιβάλει κατά 30% λιγότερα πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι σε αντίστοιχες παραβάσεις.

Τα επίσημα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ΙΝΡΕ) της χώρας, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους έχει αυξηθεί κατά 88% από πέρυσι, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αυξημένος κατά 84% από την ίδια περυσινή περίοδο. Από τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί κατά 39% η απωλεσθείσα επιφάνεια του δάσους της Αμαζονίας στη Βραζιλία και τα στοιχεία είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, καθόσον μόλις έχει ξεκινήσει η εποχή της ανομβρίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να αναμένονται ακόμη περισσότερες πυρκαγιές.

– ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν στη χώρα από τον Ιανουάριο είναι πάνω από 87.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2010, όταν καταγράφηκαν πάνω από 132.000 κατά την ίδια περίοδο.

– Μέσα στην 18ετία 1978-’96 καταστράφηκε το 12,5% των βραζιλιάνικων δασών της βροχής ήτοι 520.000 τετρ.χλμ. (Μια έκταση κατά 4,5 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Ελλάδας!).

– Ετησίως, καταστρέφεται μια έκταση λίγο μικρότερη από το μέγεθος του Βελγίου, δηλαδή 20.000 τετρ.χλμ.

– Οι χειρότερες καταστροφές έγιναν το 1995, όταν δεκάδες χιλιάδες τετρ.χλμ δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες και στα τσεκούρια των εταιριών ξυλεμπορίας ή αποψιλώθηκαν για να γίνουν χωράφια και βοσκοτόπια.

– Οι ρυθμοί καταστροφής μειώθηκαν μέσα στη διετία 1995-’97 όχι εξαιτίας των μέτρων προστασίας της ομοσπονδιακής βραζιλιάνικης κυβέρνησης, αλλά επειδή στις ρημαγμένες -από τις εταιρίες υλοτομίας- περιοχές έπεσαν πρωτοφανείς, καταρρακτώδεις βροχές!

Ποιοί κερδίζουν απο την καταστροφή του Αμαζονίου

1) Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Με τις πυρκαγιές αποψιλώνονται και συνεπώς μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες μεγάλες εκτάσεις. Επιπλέον, ως γνωστόν η τέφρα που δημιουργείται, αποτελεί εξαιρετικό φυσικό λίπασμα. Επιπλέον, οι παγκόσμιες εμπορικές συγκυρίες δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη γεωργία της Βραζιλίας: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και περίπου το 80% της παραγωγής της καλλιεργείται στην Αμαζονία, όπου κατά κόρον χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Όμως, ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ κατά της Κίνας είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να επιβάλει δασμούς στις αντίστοιχες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην αμερικανική σόγια. Έτσι η Κίνα έχει στραφεί εναλλακτικά στη Βραζιλία.

2) Η βιομηχανική κτηνοτροφία της χώρας. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος στον κόσμο, με τις αντίστοιχες εξαγωγές να έχουν αποφέρει το 2018 στη χώρα κέρδη 6,7 δισ. δολαρίων.

3) Ο τομέας των ορυχείων, μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού, αλουμινίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Amazon Georeferenced Socio-Environmental Information Network (RAISG), η παράνομη εξόρυξη ορυκτών έχει αυξηθεί σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειώσει και η παράνομη υλοτομία, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της BlackRock.
Η BlackRock, είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων στον κόσμο. Το σημαντικό της χαρακτηριστικό είναι ότι έχει επενδύσει περισσότερα χρήματα στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και οι αυτόχθονες κάτοικοί του βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή από την BlackRock, που εκμεταλλεύεται την άρση (από τον Μπολσονάρου) των περιβαλλοντικών φραγμών στις οικονομικές δραστηριότητες του Αμαζονίου. Και τώρα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην αποδάσωση και την καταστροφή.

Ο ρόλος του Μπολσονάρου
Ο Μπολσονάρου έχει υποστηρίξει ξεκάθαρα το άνοιγμα νέων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη γεωργία και τη βιομηχανία και η BlackRock ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία μετά την εκλογή του.
O ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας αφού είπε πως δεν είναι “αλήθεια” ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου “φλέγεται”, στη συνέχεια κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι μπορεί να βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο για να πλήξουν την κυβέρνησή του, σε μια εμφανή προσπάθεια να αντικρούσει τη διεθνή κατακραυγή για τις πολιτικές του που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Η πολιτική του Μπολσονάρου αποτελεί τον ορισμό ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, καθώς οι επιπτώσεις από την καταστροφή του Αμαζονίου απειλούν κάθε άνθρωπο σε αυτό τον πλανήτη.

Πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές και στην Αφρική
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στην Αφρική, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζάμπια και την Αγκόλα. Σε διάστημα δύο ημερών την περασμένη εβδομάδα, η Αγκόλα είχε περίπου τρεις φορές περισσότερες εστίες φωτιάς από τη Βραζιλία. Συγκεκριμμένα υπήρχαν 6.902 πυρκαγιές στην Αγκόλα και 3.395 πυρκαγιές στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε σύγκριση με μόλις 2.127 πυρκαγιές στη Βραζιλία.

Σοσιαλισμός ή Αφανισμός
Τυφώνες, πλημμύρες, φονικές καταιγίδες, χιόνια, θηριώδεις πυρκαγιές, νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και επίμονοι καύσωνες, λιώσιμο των πάγων, δραματική μείωση της βιοποικιλότητας.
Η κλιματική κρίση αφορά όλον τον πλανήτη και είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της Φύσης από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι συνολικά το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης.  
Ανατροπή του καπιταλισμού και οργανωση της κοινωνίας σε σοσιαλιστικές βάσεις για να σταματήσουμε την καταστροφή του πλανήτη μας!
Γ.Σ