Πριν λίγο καιρό η φίλη του Ασάνζ τον επισκέφτηκε στη φυλακή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έξι μήνες, και είπε ότι φαινόταν πολύ πιο αδύνατος από την τελευταία φορά που τον είδε. Η Στέλλα Μόρις πήγε  με τα δυο μικρά παιδιά του ζευγαριού να συναντήσουν τον πατέρα τους, ο οποίος κρατείται στις Φυλακές Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, εν αναμονή ακροαματικής διαδικασίας έκδοσης εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Μόρις και ο ιδρυτής του WikiLeaks χρειάστηκε να φορέσουν μάσκες προσώπου για τη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών και δεν τους επετράπη να αγγίξουν ο ένας τον άλλο. Η Μόρις δήλωσε ότι ήταν «απίστευτα αγχωτικό», αλλά εξέφρασε ανακούφιση που ήταν σε θέση να τον επισκεφθεί για πρώτη φορά από τις 22 Μαρτίου.

 “Ο Τζούλιαν είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που του δόθηκε μάσκα επειδή τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά πίσω από τις πόρτες».

“Τουλάχιστον είδε τα παιδιά, παρόλο που δεν μπορούσε να τα αγγίξει. Τα παιδιά ήταν και τα δύο ήρεμα – όλοι παραμείναμε καθισμένοι όλη την ώρα.”

Η ακροαματική διαδικασία έκδοσης πρόκειται να ξεκινήσει στο Old Bailey στις 7 Σεπτεμβρίου και μπορεί να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.  

Η Μόρις εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τα μέτρα υγείας που σχετίζονται με την Covid-19, καθώς ο Ασάνζ μεταφέρεται προς και από το δικαστήριο κάθε μέρα.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη νομική ομάδα του από τη στιγμή που ξεκίνησε ο αποκλεισμός το Μάρτιο και έχει περιορισμένη πρόσβαση στον τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας που δημιουργήθηκε από την υπόθεση.