Ο Ντράγκι φεύγει, η "αγωνία" μένει

Ο Ντράγκι φεύγει, η “αγωνία” μένει

Ο σχεδιασμός στο Συμβούλιο της ΕΚΤ προέβλεπε το άνοιγμα μιας συζήτησης υπό την ηγεσία του διαδόχου του Ντράγκι, μετά την αποχώρησή του, τον Οκτώβριο, όσον αφορά στο πως θα πρέπει να κινηθεί η τράπεζα στο μέλλον.

Το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο αποκάλυψε ότι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει. Η κρίση έχει έρθει πολύ νωρίτερα και είναι πολύ πιθανό ο Ντράγκι να χρειασθεί να επαναλάβει, όπως το 2012, ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να υπερασπίσει το ευρώ. Με την διαφορά ότι τώρα οι περιβόητες αγορές (κεφαλαίου) είναι αμφίβολο αν θα τον υπολογίσουν όπως τότε.

Οι λόγοι αυτής της αμφιβολίας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η φάση μετάβασης στην ηγεσία της ΕΚΤ βρίσκει αφ’ ενός την τράπεζα χωρίς τα “εργαλεία” που είχε το 2012 και αφ’ ετέρου τον “αντίπαλο” (δηλαδή την FED) να έχει ήδη προηγηθεί (όπως άλλωστε και το 2009 – 2010), ενώ η οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης δείχνει ήδη τα δόντια της από τα τέλη του 2018.

Η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης είναι οι τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος. Είναι σαφές ότι η οικονομική επιβράδυνση θα κάνει προβληματική την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους (αν υποθέσουμε ότι έχει αποκλεισθεί μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ένα κρατικό χρεοστάσιο). Αυτό θα επιδεινώσει, με ρυθμούς που δεν μπορούν να προβλεφθούν, την κατάσταση στις τράπεζες. Και αυτό φέρνει πάλι την καυτή πατάτα στα χέρια της ΕΚΤ…

Με την διαφορά ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι ήδη αρνητικά καθώς η ΕΚΤ δεν πρόλαβε να τα σηκώσει όπως η Fed για να μπορεί να παρέμβει μειώνοντάς τα εκ νέου. Η “αμηχανία” των κεντρικών τραπεζιτών φάνηκε στη συζήτηση στο τελευταίο συμβούλιο όπου ορισμένοι τραπεζίτες έθεσαν το ζήτημα της περαιτέρω “μείωσης” σε αρνητικά επίπεδα των επιτοκίων (πράγμα που ναρκοθετεί τις “κερδοφορίες” των τραπεζών) και την επιστροφή σε ένα νέο QE [πιστωτική χαλάρωση].

Η πραγματική “απελπισία” και το αδιέξοδο, όμως, φάνηκε όταν σε μία ανεπισημη συζήτηση στο περιθώριο της συνόδου του ΔΣ, κάποιος έθεσε το θέμα μιας “οριζόντιας διαγραφής χρέους” από την ΕΚΤ…
Γιαν. Aγγ.