της Κατερίνας Μάτσα

Στο δωμάτιό  του στον Κολωνό βρέθηκε απαγχονισμένος 14χρονος μαθητής. Οι συμμαθητές του δηλώνουν ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του που τον έφτυναν, τον κορόϊδευαν, τον απειλούσαν. Η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο να συμμετείχε στο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι “blackout challenge”, στο οποίο τα παιδιά προκαλούν τα ίδια ασφυξία στον εαυτό τους και βιντεοσκοπούν την πράξη τους. Πολλά παιδιά έχουν χάσει με αυτό το βασανιστικό τρόπο τη ζωή τους.

Στο μεταξύ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του Θύμιου, του δεύτερου θύματος εκφοβισμού αυτές τις μέρες. Ο Θύμιος Μπουγάς, 39 ετών, από τον Πύργο της Ηλείας, έπεσε θύμα εκφοβισμού (μπούλινγκ) τον τελευταίο καιρό από 11 «νταήδες», οι οποίοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από την Αστυνομία, μετά τη σχετική εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη.

Ο Θύμιος είχε παραμορφωθεί σε τροχαίο, του είχαν κάνει τραχειοστομία για τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η ομιλία του είχε επηρεαστεί από αυτό και φαίνεται πως ζούσε μόνος, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες. Αυτοί που τον εκφόβιζαν τον εκβίαζαν, τον απειλούσαν, τον εξευτέλιζαν, του προκαλούσαν αισθήματα πανικού.

Όπως κατήγγειλε ο Γερ. Κουρούκλης στην ΕΡΤ, ο Θύμιος είναι πιθανό να έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του για να γλυτώσει από το μαρτύριο που ζούσε. Είναι επίσης πιθανό να τον έβγαλαν από τη μέση οι «νταήδες», που τον εκφόβιζαν. (βλ. Εφ. Συν. 17/5/22, άρθρο Ντίνας Δασκαλοπούλου).

Το φοβερό είναι ότι ο Θύμιος είχε κάνει τουλάχιστον 4 καταγγελίες στην Αστυνομία, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μαζί χάθηκαν και τα ίχνη αυτού του βασανισμένου ανθρώπου.

Πρέπει να πούμε ότι ο εκφοβισμός, συνήθως σχολικός αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, φτωχά, μοναχικά, υπερευαίσθητα, με αναπηρίες ή «ξένα», έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σήμερα. Είναι πολλών τύπων, σωματικός, συναισθηματικός, λεκτικός, σεξουαλικός, ηλεκτρονικός. Συνήθως τα θύματα και οι θύτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την υπερευαισθησία, τη μοναχικότητα, το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις οι θύτες πριν γίνουν «νταήδες» έχουν υπάρξει και αυτοί θύματα εκφοβισμού.

Η τραγική κατάληξη της αυτοκτονίας του φοιτητή από την Κρήτη Βαγγέλη Γιακουμάκη το 2015 στα Γιάννενα, που είχε πέσει θύμα εκφοβισμού από συμφοιτητές του, πυροδότησε συζητήσεις, παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα, ενημερωτικές καμπάνιες. Το φαινόμενο όμως αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο η καθημερινή βία, με τη μορφή ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας, εξακολουθεί να διαβρώνει τους αρμούς της κοινωνίας.