του Γιάννη Αγγέλη

Η υπόθεση Λιγνάδη τέλος δεν έχει… Μία νέα πτυχή της φρικιαστικής δράσης του εκλεκτού της κας Μενδώνη και της οικογένειας του Πρωθυπουργού έρχεται στο φως. Μια νέα προκαταρκτική έρευνα ξεκινά με αντικείμενο την σχέση του Λιγνάδη με ΜΚΟ φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών (προσφυγόπουλα). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα ανοίγει έρευνα για το ενδεχόμενο εμπλοκής του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που επικεντρώνεται σε δημοσιεύματα για ενδεχόμενη εμπλοκή τουλάχιστον τριών ΜΚΟ / δομών ανήλικων προσφύγων που είχαν κληθεί και συμμετείχαν σε μαθήματα στο θέατρο του Δημήτρη Λιγνάδη.

Την έρευνα αυτή αποφάσισε η Εισαγγελία μετά από υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που είναι Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, με το οποίο ζητούσε από την εισαγγελία Πρωτοδικών «να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας».

Η προς εξέταση περίοδος αφορά την χρονική περίοδο 2017 – 2018. Σύμφωνα με καταγγελίες–μαρτυρίες γειτόνων πολλά προσφυγόπουλα από τις συγκεκριμένες ΜΚΟ φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί. Μάλιστα, έπειτα από έρευνα για τον ισχυρισμό των γειτόνων, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ότι «τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3-4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017-2018…». Αυτό που έχει προκαλέσει την έρευνα είναι ότι όπως, διαπιστώθηκε «πολλά παιδιά, αρνούνταν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική η άρνησή τους..».

Το πρόβλημα όμως που έχει προκύψει είναι ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά έχουν ήδη φύγει από τις δομές που τα φιλοξενούσαν και βρίσκονται στην Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα πρόκειται να συνεχισθεί και όπως αναφέρεται αρμοδίως εφ’ όσον χρειασθεί θα ζητηθεί και η συνδρομή των γαλλικών δικαστικών αρχών.

Η υπόθεση Λιγνάδη πάντως φαίνεται να παίρνει νέες διαστάσεις μετά από δημόσια καταγγελία από την πλευρά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ ο οποίος ζητά την άμεση παραίτηση του Γ. Μπαμπινιώτη. Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Κουρουτός ζητά την άμεση απομάκρυνση του Γιώργου Μπαμπινιώτη από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, καθώς, όπως υποστηρίζει, ήταν αδύνατον να μην γνώριζε «όλα όσα επί πολλά χρόνια ψιθυρίζονταν στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων…».

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναφέρεται στη στήριξη του Μπαμπινιώτη στον πρώην Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη παρά την «πλούσια» όπως υποστηρίζει «ιστορία του τελευταίου στα Αρσάκεια Σχολεία». Τον κατηγορεί ότι είναι αδύνατον να μην είχε ακούσει όλα όσα επί πολλά χρόνια ψιθυρίζονταν στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων για τα έργα και τις ημέρες του Λιγνάδη αλλά παρ’ όλα αυτά ο Μπαμπινιώτης «εγκωμίασε δημόσια τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού για την επιλογή του εν λόγω ως Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, επικαλούμενος μάλιστα και τη «δουλειά» του στα Αρσάκεια Σχολεία! Επαναλαμβάνω. Δεν μας εκπλήσσει, δεν με εκπλήσσει…».