Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Οι εκλογές στην Τουρκία δεν προκάλεσαν καμμία έκπληξη. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν κέρδισε στο μέτωπο όπου είναι ισχυρότερος. Η δημοτικότητά του με τους φτωχότερους, τους πιο ευσεβείς, και το πιο καθυστερημένα στρώματα της εργατικής τάξης και των αντιδραστικών πόλεων της Ανατολίας του επέτρεψε να ξεπεράσει τα μειονεκτήματα των σκανδαλωδών αποκαλύψεων για τη διαφθορά, τη χειραγώγηση των δικαστηρίων, την καταπίεση των μέσων ενημέρωσης κλπ. που ο ίδιος και η κυβέρνησή του ασκούν εδώ και χρόνια.
Δεν είναι μόνο η εξίσου αντιδραστική αστική αντιπολίτευση που συσπειρώθηκε υπό την αιγίδα του πρέσβη των ΗΠΑ, φέρνοντας κοντά την κοσμική πτέρυγα των αστικών δυνάμεων με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και που περιλαμβάνει ακόμη και ορισμένους φασίστες, που έχασε τις εκλογές. Είναι, ακόμη, το σύνολο της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, που εγκατέλειψε το πνεύμα του Γκεζί υπέρ του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ερντογάν όταν ήταν πιο αδύναμος, αναβάλλοντας την τακτοποίηση των λογαριασμών για τρεις μήνες και προσπαθώντας ανόητα να τον νικήσει στον τομέα όπου είναι ισχυρότερος.
Μόνο το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (DIP), το τουρκικό τμήμα της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς, αδιάκοπα προειδοποιούσε εναντίον αυτού του αυτοκτονικού προσανατολισμού και έκανε συνεχώς έκκληση για αναβίωση των μεθόδων ταξικής πάλης. Καμμία κρίση αυτών των διαστάσεων δε μπορεί να λυθεί με ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η σκηνή ισχυρών ταραχών.

Sungur Savran