Ο σύντροφος Γιώργος Δελαστίκ έφυγε νωρίς στα 68 του χρόνια, ύστερα από μακρόχρονη άνιση μάχη με την ασθένεια.

Σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος, το 1989, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο παλεύοντας ενάντια στη δεξιόστροφη πορεία του ΚΚΕ επί ηγεσίας Φλωράκη και του ενιαίου τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που προχωρούσαν στη συγκυβέρνηση με την Δεξιά των Τζανετάκη και Μητσοτάκη και στη συνέχεια στη συγκυβέρνηση Ζολώτα.

Ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού ΠΡΙΝ, το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, συνέβαλε καθοριστικά στη συσπείρωση των δυνάμεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που αντιτάχθηκαν από τα αριστερά στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας με τη Δεξιά.

Ο Γιώργος Δελαστίκ σπούδασε στο Πολυτεχνείο αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάστηκε αρχικά στο Ριζοσπάστη, στην Πρώτη και σε αρκετές εφημερίδες. Εργάστηκε στην εφημερίδα Καθημερινή απ’ την οποία απολύθηκε όταν κατήγγειλε τον ρόλο της νέας διεύθυνσης υπό τις εντολές της αμερικανικής πρεσβείας…

Υπήρξε στέλεχος του ΝΑΡ και της πολιτικής του γραμματείας για πολλά χρόνια, υποψήφιος στις εκλογές με τα μετωπικά σχήματα ΜΕΡΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκτός της διαρκούς αρθρογραφίας του στον Τύπο συνέγραψε πέντε βιβλία με θέματα διεθνούς πολιτικής.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν και κυρίως όσοι δώσανε και δώσαμε μαζί του κοινές μάχες ενάντια στον κοινό ταξικό εχθρό, όπως και το ΕΕΚ, προπαντός την εικοσαετία 1989-2009, τον καιρό της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, της Μαχόμενης Αριστεράς και του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕΡΑ), μ’ όλες τις πολιτικές διαφωνίες, που κατά καιρούς εμφανίστηκαν, αναγνωρίζουμε το ήθος και την ευγένεια του συντρόφου Δελαστίκ. Προπαντός αναγνωρίζουμε την κρίσιμη συμβολή του, το 1989 και μετά, στη μάχη ενάντια στο ρεύμα των καταρρεύσεων και συνθηκολογήσεων, για την τιμή και τον ίδιο το λόγο ύπαρξης της κομμουνιστικής Αριστεράς

Το ΕΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, και σε όλους τους οικείους και συντρόφους του.

Αθήνα 16-10-2020