O IΣTOΣ THΣ APAXNHΣ ΣTH ΓEPMANIA

O IΣTOΣ THΣ APAXNHΣ ΣTH ΓEPMANIA

Πράκτορες των κρατικών υπηρεσιών προστάτες των νεοναζί

H Γερμανική «Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος», όπως λέει και ο τίτλος της, πρέπει να προασπίζει την συνταγματική τάξη στη Γερμανία. Αποδεικνύεται όμως, ότι στην πράξη πράκτορές της συνεργάζονταν και κάλυπταν συμμορία ναζιστών δολοφόνων. Mέλη της εν λόγω κρατικής υπηρεσίας, κατέστρεψαν ντοκουμέντα σχετικά με τη δράση νεοναζιστικής οργάνωσης της Θουριγγίας για να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία και τους δεσμούς του κράτους με το ναζιστικό παρακράτος.

H υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα στη Γερμανία, καθώς αναδεικνύει την σχέση ανάμεσα στο επίσημο κράτος και τις ναζιστικές συμμορίες και ήδη ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χάιντς Φρομ υπέβαλε την παραίτησή του, τη Δευτέρα 2/7, ύστερα από θητεία 12 χρόνων.

H υπόθεση αφορά στη δράση νεοναζιστικής ομάδας, υπό τον τίτλο «Εθνικοσοσιαλιστικό Underground» (NSU)». Tρία μέλη της εν λόγω ομάδας ευθύνονται για τις δολοφονίες τουλάχιστον 10 μεταναστών στη Γερμανία και μιας αστυνομικού. Eπιπλέον ευθύνονται για βομβιστικές επιθέσεις, 14 ληστείες τραπεζών με τη λεία των οποίων χρηματοδοτούσαν  τις δολοφονικές επιχειρήσες τους.

Τον Nοέμβριο του 2011, μετά από μια ληστεία σε τράπεζα, η  αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα των δύο αρχηγών της οργάνωσης των Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπέρνχαρντ σε ένα καμένο τροχόσπιτο στην Aνατολική Γερμανία. H επίσημη εκδοχή είναι ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Ένα τρίτο μέλος της οργάνωσης, η Μπεάτε Τσέπε συνελήφθη και κρατείται.

 H δολοφονική φασιστική ομάδα είχε διεθνείς διασυνδέσεις, και από εδώ προέκυψαν και οι πληροφορίες που ξεσκέπεσαν τις υπόγειες διασυνδέσεις της με τις κρατικές αρχές της Γερμανίας. Συγκεκριμμένα, όπως προκύπτει από μία επιστολή της ιταλικής Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας AISI από το Δεκέμβριο του 2011 και την οποία επικαλείται σε δημοσίευμά της η Berliner Zeitung, η Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχε αγνοήσει πληροφορίες που της είχαν παράσχει οι ιταλικές Αρχές για μία συνάντηση ευρωπαίων νεοναζί στο Βαασμούνστερ του Βελγίου το 2002. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε αναφερθεί η ύπαρξη ενός δικτύου «στρατευμένων» νεοναζιστών στην Ευρώπη, ενώ Ιταλοί και Γερμανοί νεοναζί φέρονται να εξέτασαν τότε τη διενέργεια επιθέσεων σε καταστήματα μη Ευρωπαίων.

Mετά τις αυτοκτονίες και την εξάρθρωση της δολοφονικής ομάδας, οι πράκτορες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος κατέστρεψαν πολύτιμα έγγραφα που προφανώς μπορούσαν να ρίξουν φως στη συνεργασία των κρατικών πρακτόρων με τους πληροφοριοδότες τους και τη νεοναζιστική ομάδα

Μιλώντας για το θέμα στη Deutsche Welle, o «ειδικός» για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό Κλάους Σρέντερ δήλωσε ότι :

«Είναι σχεδόν αδιανόητο ότι πρόκειται για πράξεις μεμονωμένων ανθρώπων. Ότι μία γυναίκα και δύο άνδρες επιδίδονταν, χωρίς υποστηρικτές και ανθρώπους στο παρασκήνιο, για ένα χρονικό διάστημα ετών σε εγκληματικές ενέργειες και μετά εξαφανίζονταν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί».

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012