Ο κορωνοϊός επελαύνει στον πλανήτη, η Ευρώπη “παράλυτη” στην δίνη των εμβολίων παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα, και η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τουρίστες και το «  Αγιον»   Πάσχα!
ή
“όλοι κάτι λέγανε και ο παππάς το κύριε ελέησον”!

φώτογραφία: Θ.Κ

του Δημήτρη Γεωργίου*

Η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, που παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την πανδημία, και οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί «ανεβαίνουν» τον δικό τους Γολγοθά…

Στην Ιταλία η κυβέρνηση του τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι προσανατολίζεται στη διατήρηση των απαγορεύσεων μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Στη Γαλλία επεκτείνεται το lockdown την στιγμή που το Παρίσι και η Βόρεια Γαλλία βρίσκονται ήδη στην τρίτη καραντίνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά, τα σχολεία θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες αντί για δύο.

Η Πολωνία ετοιμάζεται να κλείσει νηπιαγωγεία, και να περιορίσει άλλες δραστηριότητες όπως εκκλησιαστικές λειτουργίες. Όλα αυτά την στιγμή που το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του και ο περιορισμός των πολιτών και των δραστηριοτήτων θεωρείται αναγκαίος για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας επέκτεινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες.

Η Ρουμανία επέκτεινε την νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας γιατί η χώρα σπάει κάθε μέρα και ένα ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει σε επιβολή ακόμη πιο αυστηρού lockdown.

Στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν δηλώνεται ευθαρσώς «Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για ανάσχεση της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται». Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε εξαιρετική πίεση, καθώς η χώρα έχει αναχθεί σε επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την Κεντρική Ευρώπη.

Στη Βιέννη προβλέπεται παράταση της καραντίνας για δύο εβδομάδες μέχρι τις αρχές Μαΐου με δεδομένη την ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της αυστριακής πρωτεύουσας.

Στη Γερμανία τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν την καραντίνα κατά 3 εβδομάδες έως τις 9 Μαΐου. Η καγκελαρία εκτιμά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει έως τα τέλη Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.

Μέσα σ’ αυτόν τον αρμαγεδδώνα του κορωνοϊού έρχεται, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη της χρεοκοπημένης Ελλάδας να ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό. Σε τουρίστες που κατά τεκμήριο είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εμβολιαστούν. Με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται να υπάρξει ανοικτή τουριστική σεζόν και το πιθανότερο είναι να βουλιάξει και αυτή όπως το 2020.

Από την άλλη ετοιμάζεται να επιτρέψει την έξοδο για την υποδοχή του «Αγίου» Πάσχα στα χωριά όταν το τρίτο και φονικότερο κύμα έχει δείξει τα δόντια του, με τις ΜΕΘ υπερπλήρεις και δεκάδες διασωληνωμένους, υποψήφιους νεκρούς, εκτός ΜΕΘ.

Με ανοιχτά τα σχολεία και λιανεμπόριο…

Ο τραγέλαφος με τα εμβόλια και τις επιπλοκές τους επιτείνει την κατάσταση παραλυσίας με δεδομένο καθώς φαίνεται ότι βαίνουν σε ακύρωση οι παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 για τα εμβόλια της AstraZeneca αλλά και της Jonson @ Jonson. Για τις παραγγελίες του 2021 δεσμεύονται προφανώς με συμβόλαια τα οποία θα παραδοθούν και «  όποιον πάρει ο χάρος»  .

Η περίφημη ανοσία της αγέλης μπορεί να περιμένει μιάς και δεν προβλέπεται να επιτευχθεί πριν το πρώτο εξάμηνο του 2022 .

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως έχει ήδη υπερβεί τα 3.000.000…

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους δεν τολμούν να «βάλουν χέρι» στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, να εθνικοποιήσουν τις ιδιωτικές κλινικές και ΜΕΘ, να εθνικοποιήσουν την πατέντα των εμβολίων που έχουν πληρώσει οι κυβερνήσεις και να παράσχουν τα εμβόλια παντού και κυρίως στον τρίτο κόσμο όπου έχει εμβολιαστεί μόλις το 0,1 % του πληθυσμού!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με περισσότερους από 9.000 νεκρούς στην πλάτη της προσπαθεί να περάσει από την Βουλή το αντιδραστικό εργατικό νομοσχέδιο, σαν τελευταία αλλά όχι έσχατη επίθεσή της στην εργατική τάξη .

Με δεδομένο ότι το χρεοκοπημένο σύστημά τους πνέει τα λοίσθια και η όποια «στήριξη» στους εργάτες και τις μικρές επιχειρήσεις έχει αρχίσει και γίνεται επιλεκτικά και στοχευμένα, προετοιμάζεται για την επερχόμενη αναμέτρηση με την εργατική τάξη και τα εκατομμύρια παλαιών και νέων ανέργων που θα αυξηθούν με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά τα άλλα βαυκαλίζονται με την επιστροφή στην «κανονικότητα» και την «ανάπτυξη»… με το βούρδουλα του Μητσοτάκη – Χρυσοχουντίδη.

  • Ο Δημήτρης Γεωργίου είναι γιατρός Καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ιλίου