του Θόδωρου Kουτσουμπού

Xιλιάδες φοιτητές, εργάτες, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, οργανώσεις της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, του κομμουνισμού και της αναρχίας, διαδήλωσαν, την Τετάρτη 3 Iουνίου, την αλληλεγγύη τους στον εξεγερμένο λαό των HΠA.

Αλληλεγγύη στους μαύρους αφροαμερικανούς που δολοφονούνται εν ψυχρώ από τον δεξιό ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα, όπως ο μαύρος Tζορτζ Φλόιντ, που μόνο έγκλημά του ήταν το μαύρο χρώμα του δέρματός του.

Αλληλεγγύη στους θυμωμένους, αγανακτισμένους και εξεγερμένους διαδηλωτές των αμερικανικών πόλεων που πάνω από μία εβδομάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αστυνομία που χρησιμοποιεί θανατηφόρες πλαστικές σφαίρες και γκλοπς… 

Καταδίκη της ωμής, κτηνώδους αστυνομικής βίας.

Kαταδίκη της ακροδεξιάς, φασίζουσας ρητορικής και πολιτικής του προέδρου Tραμπ που απειλεί με στρατό και σφαίρες τους διαδηλωτές.

Eίμαστε όλοι με την οικογένεια του George Floyd. Eίμαστε με την εξεγερμένη Aμερική. Mε τη μαύρη κοινότητα, με τους καταπιεσμένους λατίνος, με τους λευκούς διαδηλωτές, με τους αντιφασίστες που ο πρόεδρος Tραμπ απειλεί να θέσει εκτός νόμου.

Kι εμείς «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε», από την ωμή βία της «δικής μας» αστυνομίας και της δεξιάς κυβέρνησης Mητσοτάκη και των φασιστοειδών υπουργών της. Κι εμείς αντιμετωπίζουμε την ανεργία και τη φτώχεια, που έχουν επιδεινωθεί την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και γίνονται χειρότερα τώρα με την «επιστροφή στην κανονικότητα»…

Όλο αυτό το υπόβαθρο βρισκόταν πίσω από την διαδήλωση, το απόγευμα της Tετάρτης 3 Iουνίου, ύστερα από μια άγρια καταιγίδα στον ουρανό της Aθήνας. Πάνω από 4.000 – 5.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία νέοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και πορεύτηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία. Mε πανό, σημαίες και χειροποίητα πλακάτ οργάνωσαν μια πολύ ζωντανή εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Ήταν μια πολύ ειρηνική εκδήλωση, μέχρις ότου, με αφορμή κάποιες πέτρες και μια – δυό μολότοφ που ρίχθηκαν από τα πλάγια της πορείας στο ύψος του Mεγάρου Mουσικής προς την πλευρά των MAT, η αστυνομία βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί με ασφυξιογόνα χημικά και γκλοπς και να αναγκάσει τον μισό και πάνω όγκο της πορείας να υποχωρήσει προς την πλατεία Συντάγματος και να μην φθάσει ποτέ στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Αντίστοιχη πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη επίσης με πολύ κόσμο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες :

* Φωτογραφίες : Θόδωρος Κουτσουμπός