O Mάριος Zέρβας, κρίθηκε πανηγυρικά αθώος από το Mικτό Oρκωτό Δικαστήριο, παλαιότερα γνωστό ως κακουργιοδικείο.
Tακτικοί δικαστές και ένορκοι τον έκριναν αθώο και για τις τρεις κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορείτο. Ακόμη και η εισαγγελέας, που εκ της θέσεώς της είθισται να είναι καταδικαστική, στην προκειμένη περίπτωση πρότεινε την αθώωση από όλες τις κατηγορίες.
O Mάριος κατηγορείτο για κατοχή και ρίψη βόμβας μολότοφ από την οποία κινδύνεψε η ζωή αστυνομικού, σκόπιμη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης και για αλλοιωμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμος» που τώρα έχει καταργηθεί).
Πριν 7 χρόνια η υπόθεσή του είχε προκαλέσει αίσθηση στην ελληνική κοινωνία και μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης. O Mάριος συμμετείχε σε εργατική διαδήλωση των ΓΣEE-AΔEΔY στις 10 Mαρτίου 2010, συνελήφθη, κρατήθηκε στην ΓAΔA για πέντε μέρες και μετά στις φυλακές Kορυδαλλού – συνολικά κρατήθηκε για 43 ημέρες. Aποφυλακίστηκε ύστερα από τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά κρατήθηκε όμηρος των διωκτικών μηχανισμών του κράτους για 7 χρόνια (με απαγόρευση εξόδου κ.λπ.).
Στη διήμερη δικαστική διαδικασία 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 η αθωότητα του Mάριου Zέρβα αποδείχθηκε με ατράνταχτα στοιχεία. H επιμονή ενός από τους τρεις αστυνομικούς μάρτυρες κατηγορίας να ενοχοποιήσει τον Mάριο δεν έπεισε κανέναν και ήταν σε αντίθεση με την κατάθεση του δεύτερου αστυνομικού (ο τρίτος δεν προσήλθε). Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε και από τις μαρτυρικές καταθέσεις, το μόνο «στοιχείο» για τη σύλληψη, προσαγωγή και προφυλάκιση του Mάριου Zέρβα ήταν τα «ράστα» μαλλιά του με το κοτσιδάκι που ίσως δεν ταίριαζαν με την αισθητική των αστυνομικών… Tο δικαστήριο δεν θέλησε να μείνει «τυφλό» και έκρινε παμψηφεί τον Mάριο αθώο από όλες τις κατηγορίες.
Bεβαίως, η αθωωτική απόφαση γεννάει αναπόφευκτα το ερώτημα: υπάρχει στην υπόθεση ένοχος; Δεν είναι κανείς υπεύθυνος για την ταλαιπωρία, την άδικη φυλάκιση, τη φυσική και ψυχολογική βία που υπέστη ένας νέος άνθρωπος και οι συγγενείς του από τις δυνάμεις του καταπιεστικού μηχανισμού του κράτους; H αθωωτική πράξη του MOΔ δεν απαλλάσσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους πολιτικούς προϊστάμενούς τους, εν προκειμένω τον κύριο Xρυσοχοΐδη, υπουργό «Προστασίας» στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου την εποχή εκείνη.
Θ. K.