Με μια μαζική εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, την Πέμπτη 18/6, ολοκληρώθηκε ο γύρος συζητήσεων του ΕΕΚ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Αθήνα, με θέμα «Αργεντινή και Ελλάδα: η κρίση και τα καθήκοντα της Αριστεράς». Oμιλητές ήταν ο βουλευτής του Μετώπου της Αριστεράς και Εργαζομένων και ηγετικό στέλεχος του Partido Obrero Αργεντινής, σ. Νέστωρ Πιτρόλα, και ο γ.γ. του ΕΕΚ, σ. Σάββα Μιχαήλ,
Ο σ. Πιτρόλα μίλησε για την σημασία της περιοδείας του στην Ελλάδα, που τον έφερε σε επαφή με τα πιο δραστήρια οργανωμένα κομμάτια της ελληνικής εργατικής τάξης (ΒΙΟΜΕ, ΕΡΤ3, Κοινωνικά Ιατρεία κ.λπ.), θεωρώντας τιμή του, που βρέθηκε στην Ελλάδα, καλεσμένος του ΕΕΚ.
Κάνοντας αναδρομή στην πορεία της καπιταλιστικής κρίσης, είπε πως η σημερινή απειλή επίσημης χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής της λιτότητας που εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια.
Το αργεντίνικο μοντέλο στο οποίο ομνύει ο Τσίπρας, είναι μια απάτη, καθώς η κρίση ξαναχτυπά την πόρτα της χώρας, και η εργατική τάξη ενεργοποιείται με γενικές απεργίες και μαζικούς αγώνες, όπως π.χ. στον χώρο παραγωγής λαδιού, με 6000 εργάτες να παραλύουν ολόκληρα λιμάνια για να εμποδίσουν την εξαγωγή του.
Η αστική τάξη, καθώς όλες οι δυνάμεις προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο «που βαδίζει η Aργεντινή;». Από την άλλη, το Mέτωπο της Aριστεράς (FIT) εξηγεί υπομονετικά στο λαό, πως η χώρα ακολουθώντας την πολιτική της Κίρχνερ και των ομοίων της, βαδίζει προς μια νέα χρεοκοπία, και πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν την κρίση θα την πληρώσουν ο λαός ή οι τράπεζες. Στο ερώτημα αυτό απαντά το πρόγραμμα του FIT, ενάντια στη λιτότητα και στη κρίση. Και όχι οι διαβουλεύσεις με τους τοκογλύφους, σαν αυτές που αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καν να απευθύνεται στις εργατικές-λαϊκές οργανώσεις.
Η άνοδος του FIT, αλλά και η συνολική εναιομετωπική πολιτική του P.O. με την διοργάνωση ενός Συνεδρίου της Αριστεράς και της εργατικής τάξης με 10.000 εργάτες, δείχνουν τις πραγματικές δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια εργατική τάξη, στο δρόμο για την κατάκτηση της εξουσίας. Ένα αντίστοιχο άνοιγμα της πιο πλατιάς συζήτησης και μέσα στην εργατική τάξη της Ελλάδας, είναι αναγκαίο.
Ο Σ. Μιχαήλ, αφού απέδωσε φόρο τιμής στην σ. Κ. Κούνεβα που παραβρισκόταν στο ακροατήριο, ως σύμβολο της εξέγερσης του 2008, τόνισε για το σήμερα, πως δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού, ούτε για τους «θεσμούς», ούτε για τον λαό, που βρίσκεται στο «μη παρέκει». Ολόκληρη η Ευρώπη καταρρέει, περικυκλωμένη από εστίες πολέμων.
Σε αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, δεν υπάρχουν μέσες λύσεις, με εθνικά νομίσματα, αναδιαρθρώσεις χρέους κ.λπ. Ο λαός και πρέπει και θα σκίσει τα μνημόνια, για να αποδεσμευτεί οριστικά από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, παίρνοντας η εργατική τάξη την εξουσία και το μέλλον στα χέρια της!