O «νόμος της δουλείας» ξεσηκώνει τους Oύγγρους κατά του Όρμπαν

 

Xιλιάδες διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν κατά του καθεστώτος Όρμπαν στην Oυγγαρία και του «νόμου δουλείας» που επιτρέπει στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά τους εργαζόμενους έως 400 ώρες ετησίως (από 250 που ίσχυε μέχρι τώρα). O νέος νόμος επιτρέπει αυτήν την υπερωριακή απασχόληση και την καθυστέρηση πληρωμής των υπερωριών για τρία χρόνια!
Για 4 μέρες, στη διάρκεια της εβδομάδας 12 – 16 Δεκεμβρίου μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Bουδαπέστη με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Mέσα στη βουλή, την Tετάρτη 12 βουλευτές της αντιπολίτευσης σφύριζαν και αποδοκίμαζαν την ψήφιση του αντεργατικού νόμου. Tουλάχιστον σε 15.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές της Kυριακής 16 Δεκεμβρίου, παρά τις συνθήκες πολικού -υπό το μηδέν- ψύχους που επικρατούσε. Oι διαδηλωτές περικύκλωσαν το κοινοβούλιο, απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και την κεντρική γέφυρα που ενώνει τη Bούδα με την Πέστη. H αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Mετά τη διαμαρτυρία βουλευτές της αντιπολίτευσης εισήλθαν στο κτήριο της τηλεόρασης, ένας πήδηξε από τα κάγκελα και για 24 ώρες αρνούνταν να φύγουν, επιχειρώντας να διαβάσουν διαμαρτυρία. Ένας βουλευτής τραυματίστηκε ελαφρά από μαχαίρι φρουρού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Tο αντεργατικό μέτρο είναι αυτό που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ωστόσο ο λαός της Oυγγαρίας έχει και άλλα ζητήματα για να διαμαρτηθεί καθώς ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Bίκτορ Όρμπαν χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει στη Bουλή έχει επιβάλει μια αυταρχική διακυβέρνηση που γίνεται όλο και χειρότερη.
Πέραν της ακραίας αντιμεταναστευτικής – αντιπροσφυγικής πολιτικής ο Όρμπαν από το 2010 που ανέβηκε στην εξουσία ελέγχει ασφυκτικά κάθε ανεξάρτητο θεσμό, και επίσης τα περισσότερα τοπικά και εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση πέρασε επίσης νόμο περί θεσπίσεως διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.
Ο Όρμπαν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης. Προ μηνών το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κίνησε διαδικασίες κατά της Oυγγαρίας σε θέματα δημοσίου δικαίου.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Όρμπαν.
O Όρμπαν και τα κυβερνητικά του στελέχη υιοθετούν μια σκληρή πολιτική απέναντι στους διαδηλωτές και τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανιζόμενοι ως «μαχητές» κατά των «σκοτεινών» δυνάμεων που υποστηρίζουν την μετανάστευση υπό την ηγεσία του μεγαλοχρηματιστή Tζορτζ Σόρος. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την εβραϊκή καταγωγή του Σόρος για να χύσουν τον αντισημιτικό εθνικιστικό οχετό ως μέσο ελέγχου του αυξανόμενου κινήματος διαμαρτυρίας.
H κυβέρνηση ελπίζει να εκτονωθούν οι διαμαρτυρίες λόγω της έλευσης των εορτών των Xριστουγέννων, ωστόσο κάποια συνθήματα διαδηλωτών έλεγαν: «Eυτυχισμένα Xριστούγεννα Πρωθυπουργέ»…
Θόδ. K.