Ο αστυνομικός του οποίου το ρατσιστικό έγκλημα πυροδότησε την πιο σημαντική εξέγερση της Αμερικής εδώ και δεκαετίες, κρίθηκε ένοχος, την Τρίτη 20/4 και για τις τρεις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Οι κατηγορίες εναντίον του Σόβιν, ήταν: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως δευτέρου βαθμού, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη έως και 40 ετών, δολοφονία τρίτου βαθμού, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη έως και 25 ετών και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, η οποία επισύρει κάθειρξη έως και 10 ετών. Έτσι, ο εν λόγω αστυνομικός θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 75 ετών. Οι δικαστές ανακοίνωσαν ότι, μετά την απόφαση των ενόρκων, θα ανακοινώσουν σε 8 εβδομάδες ποια ποινή θα επιβληθεί τελικά στον Σόβιν.

Μόλις έγινε γνωστό ότι ο δολοφόνος αστυνομικός κρίθηκε ένοχος, στους δρόμους της Μινεάπολης ξέσπασε ένας λαϊκός πανηγυρισμός. Χιλιάδες διαδηλωτές και ουρές αυτοκινήτων ξεχύθηκαν στην πόλη με κραυγές όπως “Τώρα μπορώ να αναπνεύσω!”, “Τζορτζ Φλόιντ!”.

Πρόκειται για μια “καμπή στην ιστορία”, όπως έγραψε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Φλόιντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η επώδυνα κερδισμένη δικαιοσύνη ήρθε επιτέλους για την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ (…) Αυτή η ετυμηγορία αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία και στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη λογοδοσίας στην επιβολή του νόμου. Η δικαιοσύνη για τους Αφροαμερικανούς είναι δικαιοσύνη για όλη την Αμερική!”

Πριν από την έναρξη της δίκης, η οικογένεια Φλόιντ γονάτισε συμβολικά στις πόρτες του δικαστηρίου την ώρα που ο Σόβιν έπνιγε τον Τζορτζ με το γόνατό του. Οι δρόμοι της Μινεάπολης γεμάτοι διαδηλωτές απαιτούσαν δικαιοσύνη.

Ο 44χρονος δολοφόνος ήταν αστυνομικός επί 19 χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη πολλές καταγγελίες για ρατσιστική βία, αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας. Δεν έχασε τη δουλειά του όμως ως αστυνομικός μέχρι που η εικόνα του γόνατός του να πνίγει τον Τζορτζ Φλόιντ έγινε η σπίθα που πυροδότησε την πυριτιδαποθήκη της δυσαρέσκειας για τον συστημικό ρατσισμό στις ΗΠΑ.

Όλα ξεκίνησαν, αξίζει να θυμηθούμε, στις 25 Μαΐου του περασμένου έτους. Ο Φλόιντ είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να πληρώσει με ένα πλαστό χαρτονόμισμα των είκοσι δολαρίων και αυτό φάνηκε αρκετό στην ομάδα των αστυνομικών για τη χρήση βίας που κατέληξε στο θάνατό του. Ενώ ο Σόβιν πίεζε το λαιμό του Φλόιντ για 9 λεπτά, ένας άλλος αστυνομικός παρενέβη για να εμποδίσει τους μάρτυρες να τον βοηθήσουν. Ο δολοφόνος αστυνομικός ήταν ελεύθερος ως τη δίκη του, ένα προνόμιο που σχεδόν κανένας Αφροαμερικανός δεν μπορεί να έχει.

Βγήκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων! Εν τω μεταξύ, το 70% των φυλακισμένων στις ΗΠΑ (κυρίως έγχρωμοι) είναι φυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους χωρίς δικαίωμα να βγουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν εγγύηση. Σε μια εξωφρενική επίδειξη συστημικού ρατσισμού, ο μηχανισμός δικαιοσύνης των ΗΠΑ “προστατεύει” τα δικαιώματα του αστυνομικού, ενώ αρνείται συστηματικά τα ίδια δικαιώματα στην πλειοψηφία των φτωχών και μαύρων κρατουμένων.

Δεν είναι γνωστό πώς ο Σόβιν βρήκε τα χρήματα της εγγύησης. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν πολλές ρατσιστικές και αντιδραστικές και ακροδεξιές οργανώσεις. Μία από αυτές ανέλαβε τη διαδικτυακή εκστρατεία για να συγκεντρώσει χρήματα για την εγγύηση από άλλους αστυνομικούς και πέτυχε τον στόχο της. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει ενεργά να θέσει τον στόχο της απελευθέρωσης του δολοφόνου του Τζορτζ Φλόιντ, ούτε καν τα συνδικάτα των αστυνομικών.

Υπάρχει εδώ μια έντονη αντίθεση με την πλειοψηφία των κρατουμένων χωρίς δίκη: η πλειοψηφία τους βρίσκονται προφυλακισμένοι χωρίς το δικαίωμα να φύγουν, χωρίς καταδίκη, χωρίς οριστική απόδειξη ενοχής, επειδή απλά δεν μπορούν να πληρώσουν εγγύηση. Το ρατσιστικό και ταξικό σύστημα αποκαλύπτει όλη τη βαρβαρότητά του ενάντια στους μαύρους και τους εργάτες, και μόλις απέδειξε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να φροντίσει τα τσιράκια του. Οι ένορκοι αποτελούνται από 14 άτομα, εκ των οποίων οκτώ είναι λευκοί και έξι είναι Αφροαμερικανοί ή Λατινοαμερικάνοι.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, στην αγόρευσή του, υπενθύμισε στους ενόρκους ότι, όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Σόβιν “δεν κουνιόταν, δεν σηκωνόταν” μπροστά στις επανειλημμένες αιτήσεις του Φλόιντ (27 συνολικά) μέχρι που πέθανε κάτω από το γόνατο. “Έβαλε τα γόνατά του στο λαιμό και την πλάτη του, και τον συνέθλιβε, μέχρι που του πήρε και την τελευταία ανάσα, κυρίες και κύριοι, ακόμα και την ίδια του τη ζωή”.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν το θράσος να ισχυριστούν ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ οφείλεται σε… υπερβολική δόση! Παρά τις συντριπτικές αποδείξεις, υπάρχουν προφανώς κάποιοι που είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ή να επαναλάβουν οτιδήποτε μέχρι του σημείου του παραλογισμού για να υπερασπιστούν τις ρατσιστικές τους προκαταλήψεις.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η σπίθα που άναψε το λιβάδι, και το λιβάδι, όπως ειπώθηκε κάπου, είναι τεράστιο. Αυτός ο θρίαμβος μόλις σημείωσε τη δική του παράγραφο στα βιβλία της ιστορίας των λαϊκών αγώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μένει να γραφτούν τα κεφάλαια και το βιβλίο της νέας ιστορίας μας.

Μετά την ετυμηγορία για τον Φλόιντ, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ ξεκινά έρευνα για την αστυνομία Ο υπουργός εσωτερικών Μέρινγκ Γκάρλαντ δήλωσε ότι η ετυμηγορία για την ενοχή του πρώην αστυνομικού Σόβιν δεν αντιμετωπίζει τα “δυνητικά συστημικά ζητήματα αστυνόμευσης”. Έτσι, ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου 2021 ομοσπονδιακή έρευνα για τις πρακτικές αστυνόμευσης του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά ήδη αν ο Σόβιν και οι άλλοι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στον θάνατο του Φλόιντ παραβίασαν τα πολιτικά του δικαιώματα, που τα παραβίασαν. Υποτίθεται πως η έρευνα αυτή θα είναι σαρωτική για ολόκληρο το τμήμα και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην αστυνόμευση εκεί. Η έρευνα θα εξετάσει τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης βίας, ιδίως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κατά πόσον το τμήμα προβαίνει σε διακρίσεις και κατά πόσον η μεταχείρισή του σε άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς είναι παράνομη, δήλωσε ο Γκάρλαντ. Η αρχική έκθεση της αστυνομίας της Μινεάπολης ανέφερε ότι ο Φλόιντ πέθανε μετά από “ιατρικό περιστατικό κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με την αστυνομία”. Δήλωσε μάλιστα ότι ο άνδρας “αντιστάθηκε στους αστυνομικούς”, ότι “κατάφεραν να περάσουν στον ύποπτο χειροπέδες και σημείωσαν ότι φαινόταν να υποφέρει από ιατρική δυσφορία”. Ωστόσο η έκθεση δεν αναφέρθηκε στις εκκλήσεις των παρευρισκόμενων να απελευθερωθεί ο άνδρας.

Το επίκεντρο της υπόθεσης ήταν ένα βίντεο παρευρισκόμενων με τον Φλόιντ, με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του, να αγκομαχά επανειλημμένα: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” και διάφορους να φωνάζουν στον Σόβιν να σταματήσει, καθώς ο αστυνομικός πίεζε το γόνατό του πάνω ή κοντά στο λαιμό του για περίπου 9,5 λεπτά, όπως λένε οι αρχές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών λεπτών αφού η αναπνοή του Φλόιντ είχε σταματήσει και δεν είχε σφυγμό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προηγουμένως εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο ή την πρακτική του αστυνομικού τμήματος αμέσως μετά το θάνατο του Φλόιντ, αλλά ο τότε γενικός εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ δίσταζε να το πράξει, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω διχασμό στην επιβολή του νόμου εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων και πολιτικών ταραχών. Προφανώς δεν περιμένουμε ότι το αστικό κράτος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αστυνομικής βίας. Όμως, είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι το αστικό κράτος αναγκάζεται να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου «χαμηλής» έντασης επικρατεί στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έναρξη της δίκης, στις 29 Μαρτίου 2021, τουλάχιστον 64 άτομα έχουν πεθάνει στα χέρια των οργάνων επιβολής του «νόμου» σε εθνικό επίπεδο, όπου οι Μαύροι και οι Λατίνος αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς νεκρούς. Ένα από τα θύματα είναι ένα αγόρι 13 ετών, ενώ την ώρα που αναμένονταν η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου μια 16χρονη έπεφτε νεκρή από πυρά αστυνομικών.

Aρ.Μα.