Oι θέσεις του PCL : H ITAΛIA ΣE ANABPAΣMO

Oι θέσεις του PCL

H ITAΛIA ΣE ANABPAΣMO

 

Mέσα σε κλίμα έντονης ταξικής αντιπαράθεσης, η Iταλία βαδίζει προς τις εκλογές, καθώς η θητεία της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του M. Monti πλησιάζει πρός το τέλος της. Kανονικά, την άνοιξη του 2013 θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί εθνικές εκλογές, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νωρίτερα.

Η οικονομική κρίση και η παρακμή της αστικής δημοκρατίας (σκάνδαλα κτλ) έχουν φέρει στην επιφάνεια αισθήματα δυσαρέσκειας και οργής στο εκλογικό σώμα προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εξάλλου, η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο και σε διάφορα γκάλοπ που έχουν έρθει τελευταία στο φως της δημοσιότητας. Τα τελευταία εμφανίζουν έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων με πτώση των δυό μεγαλύτερων κομμάτων και ταυτόχρονη άνοδο μικρότερων πολιτικών φορέων, ενώ τα ποσοστά αποχής έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε σε ένα νεοϊδρυθέν πολιτικό κίνημα (Κίνημα των πέντε αστέρων) ενός πρώην κωμικού και νυν μπλόγκερ (B. Grillo) που εμφανίζεται να έχει μεγάλη δυναμική. Ο έντονος καταγγελτικός λόγος του προς το πολιτικό σύστημα, διάφορες προτάσεις του δήθεν αντισυστημικές (π.χ επιστροφή στη λίρα – πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού) έχουν καταφέρει να προσελκύσουν κατά κύριο λόγο μικροαστικά στρώματα που καταστρέφονται απο την κρίση. Οι σύμμαχοι του Συνασπισμού στο Ευρωκοινοβούλιο (Κομμουνιστική Επανίδρυση) φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα μπούνε στη βουλή. Η αστική τάξη διαβλέποντας το βάθος της οικονομικής κρίσης και βλέποντας να διαμορφώνεται αυτή η πολιτική κατάσταση, αφού και η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα) δεν πείθει, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια που θέλουν τον M. Monti ή κάποιον άλλον τεχνοκράτη να ηγείται μιάς ευρύτερης συμμαχίας των κυριότερων κομμάτων της χώρας για να αναλάβει ξανά την εξουσία. Ακόμα και η επάνοδος στην πολιτική ζωή του γνωστού για τα σεξουαλικά σκάνδαλα Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να αποκλείεται.

Μέσα σε αυτό το τόσο ρευστό τοπίο η κεντρική επιτροπή του Partito Comunista dei Lavoratori (PCL – ιταλικό τμήμα της συντονιστικής επιτροπής για την επανίδρυση της 4ης Διεθνούς – CRFI) αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις επικείμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Σε ανακοίνωση του PCL τονίζεται: «Ένα επαναστατικό πρόγραμμα θα δώσει το παρόν στις επικείμενες εθνικές πολιτικές εκλογές. Το Partito Comunista dei Lavoratori (PCL) θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την γερουσία ξεκινώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεπεραστούν τα χίλια εμπόδια που θέτουν οι αντιδραστικοί εκλογικοί νόμοι. Το PCL είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για μια εργατική κυβέρνηση η οποία θα εθνικοποιήσει τη FIAT και όλες τις επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους και ποδοπατούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Είναι η μοναδική κυβέρνηση που θα μπορέσει να τις θέσει κάτω από εργατικό έλεγχο. Ομοίως οι τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν για να απελευθερωθούν χιλιάδες οικογένειες από τη θηλειά των τοκογλυφικών στεγαστικών δανείων και για να διαγραφεί το δημόσιο χρέος πρός τους τραπεζίτες. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει να αναδιανείμει σε όλους την εργασία διαμέσου μιάς γενικής μείωσης του ωραρίου εργασίας με παράλληλη, ισόποση, αύξηση του μισθού. Θα καταργήσει επίσης όλα τα νομοσχέδια επισφαλούς εργασίας και θα προχωρήσει στην ταυτόχρονη επαναπρόσληψη εργαζομένων αορίστου χρόνου. Ένα νέο σχέδιο για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της εργατικής τάξης θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μόνο η ανατροπή του καπιταλισμού θα μπορέσει να επιτρέψει την εκτέλεση αυτού του προγράμματος. Το PCL φέρνει αυτό το πρόγραμμα όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και σε κάθε μάχη της ταξικής πάλης ενάντια στην κυβέρνηση Monti και σε όλα τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Ενάντια σε κάθε παραλλαγή λαϊκισμού λέμε στην εργατική τάξη ότι ούτε οι δικαστικοί τήβενοι θα τη σώσουν, αλλά ούτε οι συγκεντρώσεις που στοιχίζουν εκατομμύρια του B. Grillo. Moνάχα μια ταξική επανάσταση μπορεί να αλλάξει ριζικά τα πράγματα στην Ιταλία, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο».

 

Pan.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#535# Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012