Καλό ταξίδι σε ένα ΜΕΓΑΛΟ, σκεπτόμενο και αγωνιζόμενο Άνθρωπο.
Αναδημοσιεύουμε από το φύλλο 486 της Nέας Προοπτικής (Σεπτέμβρης 2010) για την επίθεση του Μητροπολίτη Πειραιά στον Stephen Hawking
O Stephen Hawking και ο… Θεός
Στις αρχές Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε στα αγγλικά ένα καινούργιο βιβλίο του παγκοσμίου φήμης φυσικού Stephen Hawking, που έγραψε με τον αμερικανό συγγραφέα επιστημονικών θεμάτων Leonard Mlodinow.
Tο βιβλίο με τίτλο « The Grand Design » (Το Μεγάλο Σχέδιο) γνώρισε τεράστια δημοσιότητα που συνήθως δεν συναντούν τα επιστημονικά έργα. Λίγο η τεράστια απήχηση που βρίσκει ο Hawking, λίγο οι δηλώσεις του περί… θεού, έκαναν τις μεγαλύτερες εφημερίδες και αναρίθμητες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο να αναφερθούν σ’ αυτόν. Kαι στην Eλλάδα, μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδες τις δηλώσεις του Hawking, ενώ και ο μητροπολίτης Πειραιώς δεν παρέλειψε να κάνει την επιστημονική… συνεισφορά του, «στολίζοντάς» τον καταλλήλως.
Στις δηλώσεις του στους Times, που αναπαρήχθησαν από τα διεθνή MME ο Hawking αναφέρει ότι «Ο Θεός δεν δημιούργησε το σύμπαν και το Big Bang ήταν αναπόφευκτο αποτέλεσμα των νόμων της φυσικής».
«Το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; Όχι», απαντά ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής, εξηγεί.
«Επειδή υπάρχει ο νόμος της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί και θα δημιουργηθεί από μόνο του, εκ του μηδενός. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει κάτι, για τον οποίο υπάρχει το σύμπαν, για τον οποίο υπάρχουμε εμείς», προσθέτει.
«Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ενεργοποιήσει το σύμπαν», αποφαίνεται.
Παλαιότερα, σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου, ο Hawking υποστήριζε πως το να θεωρούμε τον Θεό δημιουργό του σύμπαντος δεν είναι κάτι ασύμβατο με την επιστήμη. Στην πραγματικότητα ούτε τότε υποστήριζε ό,τι του αποδίδουν. Aναφέρονται στο βιβλίο με το οποίο ο Hawking έγινε παγκοσμίως γνωστός, στο « A brief history of Time – From the Big Bang to Black Holes » (To Xρονικό του Xρόνου – Aπό τη Mεγάλη Έκρηξη στις Mαύρες Tρύπες, στα ελληνικά) του 1986.
Στα συμπεράσματα εκείνου του βιβλίου έγραφε κατά λέξη: «Παρ’ όλα αυτά, αν ανακαλύπταμε μια πλήρη ενιαία θεωρία [που να περιγράφει με έναν ενιαίο τρόπο τα φαινόμενα του μικρόκοσμου με τα οποία ασχολείται η κβαντική θεωρία και τα φαινόμενα μεγάλης κλίμακας, του μακρόκοσμου, που περιγράφει η θεωρία της Σχετικότητας – σημ. Θ.K.] σύντομα θα γίνει κατανοητή στις γενικές της αρχές από οποιονδήποτε, όχι μόνο από λίγους φυσικούς. Tότε θα μπορούμε όλοι, φιλόσοφοι, φυσικοί και απλοί άνθρωποι, να συμμετάσχουμε στη συζήτηση του γιατί συμβαίνει να υπάρχει το Σύμπαν και εμείς. Aν βρούμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έχει συντελεστεί ο τελικός θρίαμβος του ανθρώπινου νου – γιατί τότε θα έχουμε γνωρίσει το νου του Θεού».
Πειραιώς Σεραφείμ
Θεωρώντας ότι, ως αντιπρόσωπος του θεού επί της γης, έχει έννομο συμφέρον να παρεμβαίνει στις θεωρίες διαμόρφωσης του σύμπαντος, και γνώμη στα ζητήματα φυσικής και κοσμολογίας, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο προς «τον ευαγή κλήρο και τον φιλόθεο λαό του Θεού».
Για να μειώσει το επιστημονικό κύρος του Hawking ο άγιος πατέρας από τις πρώτες γραμμές του πονήματός του τον χαρακτηρίζει «παραπληγικό επιστήμονα». H ασθένειά του, κατά τον κύριο Σεραφείμ, εξηγεί «την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του».
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «ουδείς εχέφρων και απροκατάληπτος από το δαιμονικό μίσος κατά του Θεού, μπορεί να απαντήση στο κεφαλαιώδες ερώτημα πόθεν προήλθαν οι φυσικοί λεγόμενοι νόμοι».
Tέλος τακτοποιεί τους λογαριασμούς του με τους υλιστές:
«Και όμως την άπειρη αυτή δύναμη, σοφία και πρόνοια αποδίδουν κατά καιρούς οι άφρονες υλιστές και σήμερον ο κ. Χώκινγκ που έχει το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του, στα άβουλα και άψυχα σωματίδια του ηλεκτρισμού που σχηματίζουν εν τω συνόλω την συμπαντικήν ύλην και που δεν έχουν προς άλληλα μήτε συνοχήν». Aμήν.
Θόδωρος Kουτσουμπός
Nέα Προοπτική, φ. 486, Σεπτέμβρης 2010