“Η είσοδος στον καταυλισμό της Τζενίν είναι ο δρόμος της τρέλας”

Αναφορά του Aviv Baruch, συνταγματάρχη της “Operation House and Garden” στην Jenin, προς τον Ισραηλινό Υπουργό Πολέμου, Στρατηγό Yoav Galanat

Διέρρευσε στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth στις 7-7-2023

Προς τον Στρατηγό, Κύριο Yoav Gallanat, Ισραηλινό Υπουργό Πολέμου

Ως διοικητής πεδίου στην Operation House and Garden [Επιχείρηση Σπίτι και Κήπος], Συνταγματάρχης της μονάδας Duvdevan, Aviv Baruch,

Αρνούμαι εντελώς να αποδώσω την αποτυχία μόνο στις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Όσον αφορά τα γεγονότα που ζήσαμε μέσα στη διαδικασία, βλέπω ότι η αποτυχία μάς πλήττει όλους, για διάφορους λόγους, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:

Πρώτον

Οι πληροφορίες που λάβαμε πριν από την επιχείρηση σχετικά με τη φύση των εκεί μαχητών, σύμφωνα με τις οποίες οι μαχητές διαγνώστηκε ότι δεν είχαν εμπειρία σε μάχες πεδίου και ότι δεν ήταν οργανωμένοι και ότι οι περισσότεροι από αυτούς γεννήθηκαν μετά το 2002, είναι απολύτως λανθασμένες πληροφορίες. Η μόνη σωστή πληροφορία είναι οι ημερομηνίες γέννησης.

Αυτό που συναντήσαμε στο πεδίο της μάχης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, είναι καλά εκπαιδευμένοι, καλά προετοιμασμένοι και πολύ οργανωμένοι μαχητές που εμφανίζονται από το πουθενά, μας πυροβολούν και μετά εξαφανίζονται ξανά στο πουθενά, σαν να ήταν μέρος των λίθων της γης, σαν αστραπή που εμφανίζεται ξαφνικά και χάνεται, σαν να είχαν μετάσχει σε τρεις πολέμους συμμοριών και σε πολλές μάχες.

Είναι επαγγελματίες ελεύθεροι σκοπευτές και οι σφαίρες τους χτυπούν τα κεφάλια, σαν να εκπαίδευσαν σφαίρες για να το κάνουν.

Είναι και ιδεολογικοί μαχητές και αυτό φοβάται κάθε στρατός. Τους μαχητές με αντάρτικο στυλ, που πάνε να πεθάνουν όπως πάνε να πιουν νερό.

Και το μέρος εκεί ανήκε σε αυτούς, και μας φώναζε ότι είμαστε ξένοι.

Τα πάντα πάλευαν στο πλευρό τους: η γη, τα σπίτια, οι δρόμοι…

Γκρεμίσαμε τα σπίτια, σκάψαμε τους δρόμους, αλλά δεν υπήρχε διέξοδος.

Οι πληροφορίες, κύριε, δεν περιέγραφαν την αληθινή πραγματικότητα.

Βάλατε τις δυνάμεις μας σε μια παγίδα που αγνοείτε.

Δεύτερον

Σχετικά με τον εξοπλισμό τους, μας είπατε ότι η Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε την υποδομή μέσω της οποίας κατασκευάζουν εκρηκτικές βόμβες και μας είπατε ότι έχουν απλώς αυτοσχέδιους σωλήνες εκρηκτικών, αλλά η πραγματικότητα στο έδαφος είναι διαφορετική.

Το θέμα ξεπερνά το ότι είναι πρωτόγονα, αλλά μάλλον ότι μπορεί να βλάψουν θωρακισμένα οχήματα και να στοιχίσουν ζωές. Δεν ήταν απλώς σωλήνες ή μετέτρεψαν τους σωλήνες σε Αγγέλους θανάτου.

Ανακαλύψαμε επίσης την παρουσία τούνελ εκεί στον καταυλισμό και το σοκ μας εκεί ήταν σοβαρό. Εργάστηκα στο παρελθόν στη Γάζα και καταλαβαίνω τη φύση των τούνελ, γιατί δεν είμαστε στο έδαφος εκεί, και η φύση εδάφους είναι λάσπη και είναι λογικό να σκάβουν, όπως ήταν λογικό και στο Βιετνάμ να υπάρχουν σήραγγες λόγω της φύσης του εδάφους.

Αλλά η τρέλα στην Τζενίν δεν γνωρίζει το αδύνατο. Έσκαψαν τον βράχο κύριε Στρατηγέ, είναι κάτι τρελό και απροσδόκητο.

Στάθηκα στο μάτι του τούνελ και έμεινα έκπληκτος, πώς έσκαψαν τον βράχο με τόσο πρωτόγονο εξοπλισμό, αλλά θυμήθηκα ότι είμαστε στην Τζενίν και ότι είχαν σκάψει στη [φυλακή υψίστης ασφαλείας] Gilboa πριν από λίγο καιρό χρησιμοποιώντας κουτάλια, οπότε κατάλαβα το μάθημα.

Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω, κύριε Στρατηγέ, είναι ότι έσκαψαν χωρίς ηχομόνωση και με ημιπρωτόγονο εξοπλισμό και εμείς είμαστε αυτοί που το ανακαλύψαμε, οπότε πού ήταν τα μάτια και τα αυτιά [των πρακτόρων] σας πριν μας στείλετε στο στρατόπεδο;

Τρίτο

Ξέρω ότι η ομιλία μου σε αυτό το σημείο μπορεί να με οδηγήσει να αποσυρθώ και [πρέπει] να ελέγξω τη λογική μου, αλλά δεν είμαι ο μόνος και οι στρατιώτες είδαν αυτό που είδα.

Στην αρχή, ένας από τους στρατιώτες μου είδε τον γιατρό Αμπντουλάχ Αμπού Αλ-Τίν* να προσπαθεί να μας παγιδεύσει σε ένα από τα κτίρια του στρατοπέδου, οπότε είπα μέσα μου ότι οι στρατιώτες τώρα παραληρούν λόγω της πίεσης.

Τότε ένιωσα προσωπικά την παρουσία του Mahmoud Tawalbe στον χώρο. Δεν τον είδα, αλλά έζησα ξανά τις ενέδρες του, όλα έφεραν το σημάδι του, ναρκοθετημένα παράθυρα, ναρκοθετημένες πόρτες, ναρκοθετημένα σπίτια, ποιος άλλος το κάνει αυτό;

Είμαστε σίγουροι ότι τον καθαρίσαμε το 2002;

Ή εκπαίδευσε τα παιδιά αφού εκκαθαρίστηκε; Πρέπει να σιγουρευτούμε, κύριε.

Πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε για το νεκροταφείο των αριθμών, γιατί πιστεύω ότι ο Τζαμίλ αλ-Αμούρι και ο Νταούντ Ζουμπέιντι έφυγαν από τους τάφους τους από εκεί.

Τους είδα, όταν εισβάλαμε στο σπίτι του Zakaria [Zubeidi], είδα τον Daoud να μας κοιτάζει και να γελάει από ένα απ’ τα παράθυρα, οπότε είπα αυτό είναι ψευδαίσθηση, τότε ξαφνικά ο Jamil Al-Amouri εμφανίστηκε μπροστά μου, πυροβόλησε και εξαφανίστηκε.

Μετά τους είδα στα σοκάκια να μας πυροβολούν και να γελάνε.

Σπάσαμε τοίχους για να τους βρούμε, σκάψαμε δρόμους για να τους ξαναπιάσουμε, αλλά τους είδα να έρχονται από τον παράδεισο και δεν υπήρχε σωτηρία.

Επαληθεύστε τι συμβαίνει εκεί στο νεκροταφείο των αριθμών, καθώς μπορεί να έχουν σκάψει μια σήραγγα από εκεί προς τη Τζενίν και ξανά πίσω.

Ξέρω, θα πείτε στην ηγεσία ότι αυτό είναι τρέλα.

Αλλά η τελευταία μου φράση είναι ότι η είσοδος στο στρατόπεδο Τζενίν είναι ένας δρόμος τρέλας.

* Αμπντουλάχ Αμπού Αλ-Τίν, Mahmoud Tawalbe, Τζαμίλ αλ-Αμούρι και Νταούντ Ζουμπέιντι είναι τα ονόματα μαρτύρων και ηρώων της παλαιστινιακής αντίστασης. Ο Zakaria Zubeidi, ηγέτης της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Άκσα της Τζενίν, αδελφός του Νταούντ, είναι ένας από τους 6 φυλακισμένους των φυλακών υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα του Ισραήλ, που έσκαψαν τούνελ με κουτάλια και δραπέτευσαν, το 2021.

Επιμέλεια Θόδωρος Κουτσουμπός