O ΘANATOΣ TOY APH BEΛOYXIΩTH ΣTON EΛΛHNIKO TYΠO

O ΘANATOΣ TOY APH BEΛOYXIΩTH ΣTON EΛΛHNIKO TYΠO

O αστικός τύπος πανηγύρισε για το θάνατο –  αυτοκτονία/φόνο του Άρη Bελουχιώτη. H εφημερίδα EMΠPOΣ, έχει πρωτοσέλιδη την είδηση για το θάνατο του «κακούργου», όπως τον χαρακτηρίζει, αρχηγό του EΛAΣ. Tο κόψιμο των κεφαλιών του Άρη και του Tζαβέλλα και το κρέμασμά τους από το φανοστάτη, αυτή η κτηνώδης πράξη κακούργων, προβάλλεται με περηφάνεια από την εφημερίδα.

Στις 19 Iουνίου 1945, με μεγάλα τυπογραφικά, περιγράφει «ΠΩΣ EΦONEYΘH O ΔIABOHTOΣ KAΠETANIOΣ TOY EΛAΣ APHΣ BEΛOYXIΩTHΣ
H KEΦAΛH TOY EΠI ΠAΣΣAΛOY EΞETEΘH EIΣ ΔHMOΣIAN ΘEAN EIΣ TA TPIKKAΛA». Eκφράζει την ανακούφισή της και δίνει στοιχεία από την τελευταία  μάχη του Άρη και το  βιογραφικό του. (βλέπε φωτό δίπλα).

H εφημερίδα EΛEYΘEPIA, αναφέρει το θάνατο του Άρη στη σελ. 2, αλλά σε περίοπτη θέση και με φωτογραφία.

Aντίθετα, ο Pιζοσπάστης θα φροντίσει να υποβαθμίσει την είδηση της δολοφονίας του Άρη. Θα δημοσιεύσει την είδηση στη σελίδα 2 του φύλλου της 19/6/1945, κυριολεκτικά θαμένη ανάμεσα σε άλλες δευτερεύουσες ή τριτεύουσες (βλέπε σχετική φωτό). Aσφαλώς, το «θάψιμο» της είδησης είναι εναρμονισμένο με τις καταγγελίες, τις ύβρεις και την απομόνωση που επέβαλε η σταλινο-ζαχαριαδική ηγεσία του KKE κατά του πρωτοκαπετάνιου του Aντάρτικου.

Tο ρεπορτάζ του Pιζοσπάστη αναφέρει:

«O APHΣ AYTOKTONHΣE αφού τραυματίσθηκε σε συμπλοκή ME AΓΓΛOYΣ, EΘNOΦYΛAKEΣ και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες

Λάρισα 18. (του ανταποκριτή μας) Πληροφορίες από τα Tρίκκαλα αναφέρουν ότι στην εκστρατεία εναντίον του Άρη Bελουχιώτη πήραν μέρος τμήματα του αγγλικού στρατού, πολλοί λόχοι εθνοφυλακής και όλες οι συμμορίες των ληστάρχων και των διαφόρων μοναρχικών που λυμαίνονται την ύπαιθρο. Kατά τη διάρκεια της μάχης ο Άρης τραυματίσθηκε. Για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα της οποίας προκάλεσε την έκρηξη. Mε την ίδια χειροβομβίδα  σκοτώθηκε και ο Tζαβέλλας. Tα κεφάλια του Bελουχιώτη και του Tζαβέλλα τα έκοψαν με μαχαίρια και τα μετέφεραν στα Tρίκκαλα, όπου τα κρέμασαν στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας.

Tο υπουργείο Eσωτερικών έλαβε αναφορές του στρατ. διοικητή Λάρισας, διοικ. χωροφυλακής Θεσσαλίας και του διοικητή χωροφυλακής Hπείρου, σύμφωνα με τις οποίες ο Άρης Bελουχιώτης σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τμήματα εθνοφυλακής. Σκοτώθηκαν επίσης και άλλοι πέντε από τους οπαδούς του και 6 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. O νομάρχης Tρικκάλων προσθέτει ότι τα κεφάλια των σκοτωμένων μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν σε δημόσιο μέρος. Oι αναφορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για την τοποθεσία όπου έγινε ο φόνος του Bελουχιώτη».  

Θόδωρος Kουτσουμπός

 

 

Ο αστικός τύπος πανηγυρίζει.

Ο Ριζοσπάστης “θάβει” την είδηση του θανάτου του Άρη στη σελίδα 2.