photo credit: NASSER ISHTAYEH/FLASH90

του Abdul Hadi Raji Al-Majali

4/7/2023

[Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων στην Τζενίν προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, ύδρευσης. Άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς, πάνω από 250 τραυματίες και τουλάχιστον 125 συλληφθέντες. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν. Τα μεγάφωνα, θυμίζοντας γερμανικά ναζιστικά “χωνιά” τον καιρό της κατοχής στην κατεχόμενη Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες, τούς ανάγκαζαν να φύγουν… Όμως, ο περίφημος Τσαχάλ, ο στρατός του Ισραήλ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε τη συντριβή της “τρομοκρατίας”. Τρομοκράτες ονομάζουν οι σιωνιστές και μαζί τους ο Μπάιντεν και οι ιμπεριαλιστές, τους μαχητές της ελευθερίας, τους Παλαιστίνιους που μάχονται για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Ο ισραηλινός στρατός, εξοπλισμένος με όλη τη σύγχρονη μηχανή θανάτου έσπειρε τρόμο και θάνατο, όμως δεν νίκησε. Δικαίως οι Παλαιστίνιοι και ειδικά οι Παλαιστίνιοι της Τζενίν πανηγυρίζουν για την ικανότητά τους να αποκρούσουν την γιγάντια στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ. Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια και επιδράσεις σε όλες τις πτυχές της σύγκρουσης. Σε κάθε περίπτωση νέες ιστορίες αγώνα, αντίστασης, θυσίας, επινοητικότητας, έρχονται στην επιφάνεια, πλάθοντας τον ζωντανό θρύλο της Τζενίν. Επανάσταση μέχρι τη Νίκη!

Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί εν θερμώ, στις 4 Ιουλίου 2023, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής, από τον διανοούμενο Abdul Hadi Raji Al-Majali.

Θ.Κ.]

Χθες, είπαν στις ειδήσεις ότι το μέγεθος του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν δεν ξεπερνά το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει, ειλικρινά, ότι το μικρότερο ιδιωτικό πανεπιστήμιό μας έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το στρατόπεδο της Τζενίν… Σε στρέμματα, το μέγεθός του είναι 437, σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό… Σημειώστε ότι μερικά δημόσια πάρκα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας κάποιος μού είπε ότι έχει 1012 στρέμματα σε μια έρημη περιοχή, κι ότι φιλοδοξεί να τα πουλήσει. Όταν τον ρώτησα για ένα στρέμμα, διαπίστωσα ότι η τιμή του δεν ξεπερνά τα 200 δηνάρια (περί τα 260 ευρώ). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μερικά από τα κτήματα κάποιων ανθρώπων είναι μεγαλύτερα από το μέγεθος του καταυλισμού της Τζενίν.

Η γεμάτη ανησυχία ερώτησή μου είναι: χρειάζονται για ένα οικόπεδο 437 στρεμμάτων χίλιοι (1.000) στρατιώτες, οπλισμένοι με όπλα, λέιζερ και τεθωρακισμένα οχήματα, υποστηριζόμενοι από drones και άρματα μάχης και ελικόπτερα Apache; και που ίσως έχουν χρησιμοποιήσει δορυφόρους για παρακολούθηση; και που -το πιο επικίνδυνο- το Ισραήλ λέει ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν μονάδες ειδικών δυνάμεων; και μυστικές υπηρεσίες και πυροβολικό;

Η Αμερική χρειάστηκε λίγες μέρες για να εισβάλει στο Βιετνάμ, ο Χίτλερ, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, χρειάστηκε μόνο λίγους μήνες για να φτάσει στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ όλη η μάχη της Γαλλίας δεν κράτησε τις ναζιστικές δυνάμεις περισσότερο από ένα μήνα… Η εισβολή [των Συμμάχων] σε όλη την Ευρώπη χρειαζόταν επίσης ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, μια δύναμη όπως το Ισραήλ, με την ισχυρότερη αεροπορία στην περιοχή, πρώτη πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, της οποίας τα αποθέματα πυρηνικών βομβών υπολογίζονται σε περισσότερες από 200 βόμβες(!), η οντότητα που ξοδεύει περισσότερα από κάθε άλλον σε εξοπλισμούς, ήταν πιο δύσκολο να μπει και τώρα δεν μπορεί να αποσύρει τους στρατιώτες της από το στρατόπεδο Τζενίν χωρίς να ατιμαστεί.1σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επιχείρηση έληξε στις 5 Ιουλίου χωρίς να έχουν νικηθεί οι μαχητές Παλαιστίνιοι – Σ.τ.Μ.

Το πλεονέκτημα του Παλαιστίνιου έναντι όλων των λαών της γης είναι ότι αν του δώσεις έστω και ένα μέτρο από το χώμα της Παλαιστίνης, σίγουρα θα το υπερασπιστεί πολεμώντας μέχρι τέλους, και θα ζητήσει να ταφεί σε αυτό το μέτρο… Το πλεονέκτημά του είναι επίσης πως όταν πολεμά στον καταυλισμό είναι γενναίος γιατί ο καταυλισμός είναι ο τόπος όπου χύθηκε το περισσότερο αίμα, ο τόπος όπου αναδείχθηκε η παλαιστινιακή ταυτότητα… Και το πιο σημαντικό, είναι ο τόπος που εξέφρασε τη δεινή θέση, τον πόνο και τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού… Γι’ αυτό, πιστέψτε με, τα μέτρα του καταυλισμού στην Παλαιστίνη δεν μετρώνται σε δολάρια, αλλά με το αίμα, όχι όπως μετρούνται οι πολυτελείς γειτονιές στις αραβικές πρωτεύουσες.

photo credit: NASSER ISHTAYEH/FLASH90

Από την άλλη, το πλεονέκτημα του ισραηλινού στρατού είναι ότι διεξήγαγε τους πολέμους του με τον αραβικό κόσμο και όλοι ήταν σύντομοι, όμως ηττήθηκε στα περίχωρα των καταυλισμών. Ξέρετε πού βρίσκεται το μυστικό; Το μυστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι οι παλαιστινιακοί καταυλισμοί έχουν σπάσει τις σύγχρονες θεωρίες διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Όποιος λέει ότι τα πανεπιστήμια γεννούν μαθητές και ηγέτες… κάνει λάθος. Αναπόφευκτα, τα στρατόπεδα προσφύγων δημιουργούν πατρίδες, ήρωες και μάρτυρες. Παρατηρήστε μαζί μου όλη την τεχνολογία που παράγει το Χάρβαρντ, όλες οι τεχνολογίες που παρήγαγε η Silicon Valley και η εταιρεία Boeing, όλα αυτά με τα οποία οπλίστηκαν οι Ισραηλινές δυνάμεις. Όλοι αυτοί ηττήθηκαν μπροστά στις θεωρίες της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο. Ποιος είναι ο μαχητής; έστω εάν γράφει και διαβάζει χίλια βιβλία, αρκεί να αγαπήσει μόνο την Παλαιστίνη και να πληρώσει το αίμα του ως προίκα… Αλλά όσοι αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ δεν θα πληρώσουν το αίμα τους ως προίκα, ούτε στη Βρετανία ούτε στην Αμερική, γιατί τους περιμένουν μεγάλες εταιρείες για απασχόληση.

Στο μέλλον, ο καταυλισμός της Τζενίν δεν θα παραμείνει ίδιος. Ίσως μετατραπεί σε ένα πανεπιστήμιο όπου θα διδάσκεται η τιμή, η αξιοπρέπεια και η περηφάνια. Ακούς το όνομά του και όπου κι αν πας στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκεις μια ιστορία που διηγήθηκε ένα από τα αγόρια εκεί, για δρόμους παγιδευμένους από εκρηκτικά και νάρκες.

Πολλές χώρες γίνονται μικρότερες όταν οι ρόλοι τους μικραίνουν, αλλά το στρατόπεδο Τζενίν μεγαλώνει κάθε μέρα… για να γίνει θρύλος.

Μετάφραση S.M.- Θ.Κ.

Υποσημειώσεις[+]