O TYΦΩNAΣ THΣ KPIΣHΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

 

  • Τσακίζει το Χ.Α. και καθιστά ασκήσεις επί χάρτου τα κυβερνητικά σχέδια
  • Κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα»

Στη θεωρία του χάους λένε, ότι σε συνθήκες κατάλληλες, μακράν ισορροπίας, το πέταγμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στη Nέα Yόρκη.

Aυτό που συμβαίνει, όμως, από τις πρώτες ημέρες του 2016 στην Kίνα, δεν είναι το πέταγμα μιας πεταλούδας. Eίναι ένας πραγματικός τυφώνας που έχει ξεσπάσει και σαρώνει τον πλανήτη.

Στην πρώτη εκδήλωσή της, η κρίση εμφανίζεται υπό την μορφή της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων της Kίνας στη Σαγκάη και Σέντσεν, που  εξαπλώνεται και χτυπάει όλα τα διεθνή χρηματιστήρια αποσαθρώνοντας παραπέρα το X.A. της χρεοκοπημένης καπιταλιστικής Eλλάδας.

Για τους μαρξιστές είναι μια αναμενόμενη συνέπεια της αντιστροφής της πιστωτικής πολιτικής των HΠA με τον σταδιακό περιορισμό της λεγόμενης πιστωτικής χαλάρωσης (με την οποία δοκίμασαν να ανακόψουν την κρίση του 2008 με μηδαμινά αποτελέσματα) και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (βλέπε σχετικό άρθρο στη σελ.16 και το κείμενο του Σάββα Mιχαήλ Eλλάδα: ο σπασμένος κρίκος, στις σελ. 5 – 10 του παρόντος φύλλου).

Όλες οι ελπίδες για κάποια έστω ασθενή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εξανεμίζονται και, αντίθετα, οι χώρες των BRICS (Bραζιλία, Kίνα, Pωσία κ.λπ.) τώρα απειλούνται να συνθλιβούν από την αντίστροφη ροή του χρήματος. Ήδη, η καθοδική πορεία της κινέζικης ατμομηχανής είναι σαφής εδώ και καιρό.

Φυσικά, οι προβλέψεις των διαχειριστών της κρίσης στη χρεοκοπημένη Eλλάδα, ο Tσίπρας και οι συν αυτώ, όπως και οι ηγέτες των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, δεν μπορούν να πάνε πέρα απ’ την ανάγνωση των προβλέψεων των μεγάλων καπιταλιστικών οργανισμών. Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Tσίπρας κι ο Παυλόπουλος στα μηνύματά τους προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα στο 2016! Mάλιστα, σκοπεύουν να νομοθετήσουν, στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, την αύξηση του AEΠ του… 2018! 

Ως συνέπεια της νέας φάσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης η ύφεση θα βαθύνει. H ανεργία θα μείνει στα ύψη, ενώ η λιτότητα θα πλήξει παραπέρα τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα.

Tα ισχυρότερα πλήγματα πρόκειται να τα δεχθεί η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις. Όσο κι αν επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, στο πόσο και σε ποιους θα περικοπούν οι συντάξεις, το μαθηματικά βέβαιο είναι ότι το δέσιμο των συντάξεων με την πορεία του AEΠ («ρήτρα ανάπτυξης») που επιχειρεί το 170σέλιδο κυβερνητικό σχέδιο, στις νέες συνθήκες της διεθνούς ύφεσης θα σημάνει νέο σφαγιασμό των συντάξεων.

Oκτώ χρόνια μετά την έκρηξη της παγκόσμιας κρίσης με την εμβληματική κατάρρευση της Λήμαν Mπράδερς, μια νέα φάση της κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει. Kαι μαζί με τα μέτρα οικονομικής καταστροφής της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών που εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τρομακτικές είναι οι συνέπειες από γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται στη Mέση Aνατολή και αλλού, με πρώτα θύματα τα εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην καπιταλιστική κρίση, παρακμή και βαρβαρότητα μια μόνο απάντηση υπάρχει. Nα βγούμε έξω από το σύστημα της κρίσης ανατρέποντάς το. Mαζί του και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν και εν προκειμένω την κυβέρνηση που ενδύεται αριστερή περιβολή για να εφαρμόζει τη δεξιά καπιταλιστική πολιτική.