Η μετονομασία του ΟΑΕΔ, σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης»

Προφανώς όλα βαίνουν καλώς στην Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα με το οποίο η κυβέρνηση σούπερμαν σκοπεύει να ασχοληθεί είναι οι 40.000 «κροίσοι», που καπνίζουν… πούρα Αβάνας σε βάρος των υπόλοιπων εργαζόμενων Ελλήνων – μιλάμε πάντα μόνο για Έλληνες έτσι; Και που θα τους βρει αυτούς τους μεγιστάνες η κυβέρνησή «μας»; Μα φυσικά στον… ΟΑΕΔ και στα δελτία ανεργίας. Αυτοί οι κροίσοι απολαμβάνουν δωρεάν την είσοδο τους σε… λεωφορεία, ηλεκτρικό και μετρό, και εκμεταλλεύονται το ίδιο ντροπιαστικά τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζούμε πάλι την αναβίωση της «δημιουργικής λογιστικής» και των «πλασματικών καταγραφών»  στην περίπτωση των μακροχρόνιων ανέργων του ΟΑΕΔ, του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του περιβόητου «Σούπερμαν». Στόχος φυσικά δεν είναι άλλος από να εξυπηρετηθεί το παραμυθάκιότι επί ΝΔ μειώθηκε η ανεργία και όχι φυσικά το καλό των «αληθινών» ανέργων.

Δεν μπορούν να σπαταλούνται και να χάνονται έτσι… εκατομμύρια ευρώ. Έτσι οι «φρουροί του κράτους» θα μετονομάσουν τον ΟΑΕΔ σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης». Μέσω του νέου φορέα οι «προστάτες» μας θα εντοπίζουν καταχραστές και απατεώνες -διάβαζε μακροχρόνια άνεργους-, οι οποίοι μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, τις περισσότερες φορές έχουν και απίστευτα υψηλό εισόδημα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι επίσημα άνεργοι τον Ιανουάριο έφταναν τους 1.112.551 με τους 573.000 να είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, εκτός εργασίας. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς τους «μεγιστάνες πλούτου», θα διαγραφθούν, και δεν θα μας εκμεταλλεύονται πια. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  «η μείωση του αριθμού των επίσημα εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν λοιπόν το 1,1 εκ. τον Ιανουάριο του 2022, στοιχεία που «τσαλακώνουν» τη δήθεν αναπτυξιακή διακυβέρνηση».

Στην πραγματικότητα η νέα αλλαγή δεν γίνεται για τους ανέργους, αλλά για τους διαφημιστές, ιδιοκτήτες ΚΕΚ, παραοικονομία και παρατρεχάμενους, που θα καταλάβουν και άλλες ακριβοπληρωμένες θέσεις για να «συμβουλεύουν» τους ανέργους «για το καλό τους».

Αυτό θα μπορούσε να είναι σκηνικό από ταινία του Φελίνι αλλά δυστυχώς είναι κάτι που το βιώνουμε και η κυβέρνηση θέλει να το εμφανίσει ως πραγματικότητα, τη δική της πραγματικότητα περί «κροίσων». Έτσι, θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι διαγραφής των ανέργων από τα μητρώα καθώς και μια ακόμα ριζική μείωση των ήδη συρικνούμενων δαπανών για τη στήριξη των ανέργων-κροίσων! Θα έχουμε διαγραφή από το μητρώο ανέργων επί δύο χρόνια και διακοπή της καταβολής επιδόματος ανεργίας σε όσους αρνούνται τρεις φορές να αναλάβουν προτεινόμενη εργασία, όπου και αν είναι η εν λόγω εργασία. Διαγραφή για ένα εξάμηνο και διακοπή της καταβολής επιδόματος ανεργίας σε όσους αρνούνται να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης, όποια «κατάρτιση» και αν είναι αυτή. Διακοπή βάσει εισοδηματικών κριτηρίων παρόμοιων με αυτά που έχουμε βιώσει στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, μια σειρά από παροχές όπως η δωρεάν μετακίνηση, η συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα μόρια για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Τέλος έχουμε μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε… “επίδομα για αναζήτηση εργασίας”. Όσοι άνεργοι καταφέρουν βρουν δουλειά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης του επιδόματος. Έτσι με το μισό κόστος για το κράτος θα εξαντλήσουν το χρόνο που θα λαμβάνουν το επίδομα, το οποίο -έμμεσα- θα λειτουργεί και ως μισθολογική επιδότηση του εργοδότη!

Το πρόβλημά μας δεν είναι η αλλαγή ονόματος αλλά το «ποινολόγιο» που δημιουργείται σε βάρος ανέργων, με κίνδυνο να χάνουν ακόμα και αυτό το πενιχρό, αλλά απαραίτητο, επίδομα ανεργίας. Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι άνεργοι που διαφωνούν με μια προτεινόμενη θέση εργασίας, θα θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την χορήγηση του ίδιου του επιδόματος ανεργίας τους.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο όταν πρόκειται για μέτρα αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κούλη. Εν μέσω βαθιάς ενεργειακής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας,  αντί για μέτρα στήριξης των ανέργων, έχουμε περικοπές του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και τις παροχές του ΟΑΕΔ». Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί όταν η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση και δεν την εξυπηρετεί τόσο το χειρότερο για την… πραγματικότητα!

Για εμάς μέσα στην κρίση, με την ακραία ακρίβεια, οι εργαζόμενοι και οι εργάτες που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά και οι άνεργοι που διαβιούν χωρίς εισόδημα, χρειάζονται στήριξη, επιμήκυνση και ενίσχυση του απίστευτα πενιχρού επιδόματος ανεργίας και οπωσδήποτε πραγματικές ευκαιρίες εργασίας.

Αρ.Μα.