Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών”.

Η απαγόρευση όλων των υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, με επίσημο Φ.Ε.Κ. (5046 Β’/14-11-2020) υπογεγραμμένο μάλιστα μόνο από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, μεστόχο την απαγόρευση της διαδήλωσης για την επέτειο της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με πρόσχημα την πανδημία, αντανακλά την κυβερνητική αποστροφή στις λαϊκές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, θυμίζοντάς μας «μαύρες εποχές» της αλήστου μνήμης Χούντας των Συνταγματαρχών.

Μια απαγόρευση, την οποία ακόμα και η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων χαρακτήρισε ως Αντισυνταγματική, ακόμα και για αυτά τα δεδομένα της αστικής δημοκρατίας, στην οποία το Κράτος και η Ένωση υποτίθεται ομνύουν!

Τα προεόρτια τα είδαμε με τις πρόσφατες συλλήψεις στο Πολυτεχνείοτη Θεσσαλονίκητις κλήσεις υγειονομικών σε απολογία (βλ. Καρδίτσα) στα αστυνομικά τμήματα, επειδή με τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στην επέτειο του Πολυτεχνείου «διεγείρουν τον πληθυσμό σε πολιτική ανυπακοή» και τη λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις διώξεις, για τον ίδιο λόγο.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις εργαζόμενους/ες να συμμετέχουν στην επέτειο της εξέγερσης και να παλέψουν ενάντια:

  • Στην εγκληματική αδράνεια της Κυβέρνησης για την προστασία του λαού από την Πανδημία
  • Στις πολιτικές επιλογές για ιδιωτικοποίηση βασικών δομών του Δημοσίου
  • Στην υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ., της Δημόσιας Παιδείας, την υποχρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών, το ξεπούλημα των Δ.Ε.Κ.Ο.
  • Στις δαπάνες για εξοπλισμούς
  • Στην καταστολή και το κυνήγι μεταναστών/προσφύγων, στοχοποιημένων κοινωνικών ομάδων

Καλούμε σε αγώνα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Σχήμα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

***

Με άλλη ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Εργαζομένων του Πανεπιστημίου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες:

Αλληλεγγύη στους/στις συλληφθέντες/είσες του Πολυτεχνείου στις 13/11/2020

Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη, μερικές ημέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι ένστολοι εκπρόσωποι του κράτους (ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, καθώς και σε ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, συλλαμβάνοντας 92 άτομα, μεταξύ των οποίων και φοιτητές-τριες του ΕΚΠΑ.

Η ίδια κυβέρνηση, που άφησε τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας απροστάτευτα από τον ιό, κόπτεται ξαφνικά για την υγεία του κοινωνικού συνόλου απαγορεύοντας πορείες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες.

Γι’ αυτό το λόγο, ομάδες φοιτητών και εργαζομένων συγκεντρώθηκαν στο κάτω Πολυτεχνείο και κατέλαβαν τη Πρυτανεία του ΕΜΠ στη Πολυτεχνειούπολη, ώστε να φροντίσουν να παραμείνει ο συμβολικά φορτισμένος χώρος του Πολυτεχνείου προσβάσιμος τις επόμενες ημέρες για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης.

Αξιοποιώντας την πρόσφατη κατάργηση του ασύλου και την στάση των πρυτανικών αρχών, η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ελληνική Αστυνομία απαίτησαν τον δικό τους φόρο τιμής στον συμβολικό αυτό χώρο. Συλλαμβάνοντας Αγωνιστές-τριες.

Ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, στηρίζουμε την απόφαση των συλληφθέντων να κρατήσουν ανοιχτούς τους χώρους του Πολυτεχνείου, ώστε, παρά τις – χουντικής έμπνευσης – απαγορεύσεις, να μπορέσουν οι φοιτητές-τριες και οι εργαζόμενοι-ες να προσεγγίσουν το χώρο και τη συγκέντρωση της 17ης Νοέμβρη στο Κάτω Πολυτεχνείο.

Δηλώνουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας στους/στις συλληφθέντες/είσες και απαιτούμε την παύση κάθε ποινικής τους δίωξης, καθώς και την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας από τα Πανεπιστήμια.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Σχήμα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ