ΟΕΝ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Ανοιχτή πανελλαδική συνάντηση με θέμα το νέο Εργασιακό θα πραγματοποιήσει η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (ΟΕΝ) στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου. Το Εργασιακό βρίσκεται στο επίκεντρο της 2ης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος προσαρμογής. Συνεπώς πρέπει να γίνει το σημαντικότερο πεδίο της αναμέτρησης μεταξύ του εργατικού -λαϊκού κινήματος και της κυβέρνησης. Επομένως το εργασιακό βρίσκεται στην κορυφή της συγκυρίας. Παράλληλα, η νεολαία στο επίκεντρο του νέου Εργασιακού, μιας και τα περισσότερα από τα μέτρα τα οποία ετοιμάζονται πλήττουν τη νέα γενιά των εργαζομένων (π.χ. νέος υποκατώτατος μισθός νέων στα 527 ευρώ στον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας).

Η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 17/10 με την έλευση των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών. Έτσι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα έχει ως επίκεντρο εξελίξεων τις επικείμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την ίδια στιγμή μάλιστα που κορυφώνονται οι περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα ενώ θα ετοιμάζεται και η περικοπή προνοιακών επιδομάτων.

 

Τι προβλέπει το “πόρισμα” της επιτροπής των ειδικών

“Βάση” της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει το πόρισμα της διεθνούς “επιτροπής σοφών “ (σ.σ. συγκροτήθηκε κατ’ εφαρμογή σχετικής μνημονιακής δέσμευσης του Αυγούστου του 2015) το οποίο παρέλαβε το Υπ. Εργασίας και οι θεσμοί την Τρίτη 27/9.

Το πόρισμα προβλέπει:

  • υποκατώτατο μισθό 526 ευρώ μικτά για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και 556 ευρώ μικτά για το 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας
  • “ρήτρα” κατώτερου από τον κατώτατο μισθό
  • το σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με το “καθεστώς” των ομαδικών απολύσεων.

 

Ποια κατάσταση διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας

Το νέο Εργασιακό θα πρέπει να θεσπιστεί το αργότερο έως το τέλος του 2016 σε συνθήκες όπου:

  • έχει σταματήσει η πτώση της ανεργίας στο ποσοστό 23%-24% (μετά από 1 1/2 χρόνο συνεχούς μείωσης)
  • οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν φτάσει στο 30% του συνόλου των ασφαλισμένων, παίρνοντας μισθό 403 ευρώ μικτά.
  • το μέσο ημερομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα πέφτει με 2% ετησίως (μη έχοντας σταματήσει να πέφτει κατά τον τελευταίο 1/2 χρόνο).

Η κατάσταση αυτή στις συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς πλήττει προπαντός τους 335.000 νέους έως 29 ετών που εργάζονται αυτή τη στιγμή.

Έτσι οι προτάσεις του πορίσματος των Σοφών έρχονται αφενός να θεσμοποιήσουν τις συντελούμενες ανατροπές στην αγορά εργασίας, αφετέρου να ανοίξουν το δρόμο για ακόμα χειρότερες ανατροπές σε βάρος των εργατών, ιδίως των νέων.

 “Τρέχουν” προγράμματα επιδότησης των… αφεντικών

Τα δε “αντισταθμιστικά” μέτρα στην επικείμενη επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοηθούν τους εργάτες, αλλά πρακτικά βοηθούν τα αφεντικά. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

  • Παροχή επιδόματος στους εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις με μειωμένο ωράριο
  • Παροχή επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας (voucher) αντί για επίδομα ανεργίας

Η κυβέρνηση δεν προωθεί μόνο στον “ιδιωτικό τομέα” την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στο “δημόσιο”:

  • Θεσπίζει τη δυνατότητα ίδρυσης “Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας” οι οποίες θα λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση
  • Έχει προβλέψει τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης των 8μηνων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης.

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας πρέπει να βρεθεί επικεφαλής της πάλης της νεολαίας ενάντια στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις τις οποίες έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η σημερινή ψευτο-αριστερή κυβέρνηση. Γι’ αυτό χρειάζεται η διαμόρφωση ενός προγράμματος και ενός σχεδίου δράσης. Γι’ αυτό η ΟΕΝ καλεί τα μέλη και τους φίλους της συμμετάσχουν στη Πανελλαδική Ανοιχτή Συνάντηση νεολαίας ενάντια στο νέο Εργασιακό. Αν η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές θέλουν την εργασία μία “άμορφη ύλη προς εκμετάλλευση”, εμείς παλεύουμε για την απελευθέρωση της εργασίας από την εκμετάλλευση. Λέμε “όχι” στο νέο εργασιακό και στα προγράμματα επιδότησης των καπιταλιστών. Μόνο η εξουσία των εργατών μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και την υποαπασχόληση των νέων και γενικότερα της εργατικής τάξης.