Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί σαν εκπρόσωπος των συμφερόντων των αφεντικών αφαιρώντας κάθε προοπτική από τους νέους για να εργαστούν, για να σπουδάσουν και να ζήσουν. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο -το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο σημείο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, διαλύει το δικαίωμα της νεολαίας στην εργασία και ανατρέπει τους όρους εργασίας για ολόκληρη την εργατική τάξη. Παράλληλα η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και η κυβερνητική κατεύθυνση για “αυτοχρηματόδητηση” των πανεπιστημίων φέρνει δίδακτρα και θεσμοποιεί την απουσία κρατικών κονδυλίων και αφαιρεί τη δυνατότητα της νεολαίας να σπουδάσει, ιδιαίτερα στα πιο πλατιά κομμάτια της προλεταριακής νεολαίας. Καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία στο χρεοκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό δεν πρόκειται να διασώσει το χρεοκοπημένο δημόσιο τομέα.
Η μισή νεολαία είναι άνεργη. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκουν δουλειά εργάζονται με όρους ελαστικής δουλειάς/δουλείας. Δεν τους αρκεί αυτό! Έρχονται να θεσπίσουν «υποκατώτατο» μισθό για τους νέους οι οποίοι βρίσκουν για πρώτη φορά δουλειά στο 90% του κατώτατου μισθού για τον πρώτο και 95% για το δεύτερο χρόνο δουλειάς. Aπορρίπτουμε με αγανάκτηση κάθε συζήτηση για τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό. Δεν είμαστε κατώτατοι ούτε υποκατώτατοι. Eίμαστε εμείς κι οι γονείς μας, το 99% των εργαζομένων, που παράγουμε όλο τον πλούτο της κοινωνίας. Δεν επιτρέπoυμε στο 1% των παρασίτων της καπιταλιστικής κοινωνίας και στα ψευτοαριστερά τσιράκια τους να μας πετάνε στον Kαιάδα και να μας λοιδωρούν από πάνω.
Ένας νέος άνθρωπος, αφού καταφέρει να επιβιώσει από την κόλαση της μαζικής ανεργίας και να βρει μια δουλειά, θα πρέπει να επιβιώσει με καθαρό μηνιάτικο 442 ευρώ! Μαζί και τα υπόλοιπα μέτρα που “διαπραγματεύεται” η κυβέρνηση για το άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση των συνδικαλιστών δικαιωμάτων, τη “ρήτρα” για κατώτερο μισθό από τον κατώτατο είναι αδιαπραγμάτευτα για τη νεολαία και την εργατική τάξη συνολικά.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ρημάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης. Η κατεύθυνση του Εθνικού Διαλόγου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για “αυτοχρηματοδότηση” των ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα σε καθεστώς γενικευμένης ύφεσης και κρίσης αποτελεί ένα άρρητο λουκέτο σε σχολές, επιβολή διδάκτρων όπως ήδη εφαρμόζεται σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η προσαρμογή του δημόσιου πανεπιστημίου στο χρεοκοπημένο ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά διάλυση των πανεπιστημίων. Τα χρέη των ΑΕΙ-ΤΕΙ στη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλους οργανισμούς συσσωρεύονται και την ίδια στιγμή κονδύλια του ΕΛΚΕ χρησιμοποιούνται για τα τρέχοντα έξοδα στις εργολαβίες σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης. Η κατάρρευση των παροχών φοιτητικής μέριμνας μαζί με τις υλικοτεχνικές ελλείψεις και τις ελλείψεις σε διδακτικό-διοικητικό προσωπικό γίνονται φραγμός στη δυνατότητα να σπουδάσουν πλατιά κομμάτια της προλεταριακής νεολαίας, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ. Το καθεστώς υποχρηματοδότησης στις σχολές, με φόντο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, δεν απειλεί μονάχα τη σπουδάζουσα νεολαία αλλά και τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου στη σίτιση, την καθαριότητα, τηφύλαξη. Η ανακοίνωση του υπουργείου ότι οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό θα καλυφθούν από μεταδιδακτορικούς σπουδαστές που θα δουλεύουν με 6μηνες συμβάσεις και 400 ευρώ μηνιάτικο επιβάλλει καθεστώς ελαστικής δουλειάς/δουλείας στα πανεπιστημία και μαζί με την ανάθεση της καθαριότητας ή της φύλαξης σε εργολαβικές εταιρίες ανοίγει το δρόμο για μια αντίστοιχη «κάλυψη» των ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό με part-time, συμβάσειςορισμένου χρόνου και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Το νέο εργασιακό μαζί και η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης είναι οι συνέπειες της εφαρμογής των καταστροφικών πρωτοδεύτερων και του τρίτου μνημονίου για το οποίο υποτάχθηκαν στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο οι Τσίπρες, οι Τσακαλώτοι και οι Κατρούγκαλοι. Τώρα εμπαίζουν τη νεολαία και την εργατική τάξη υποσχόμενοι πως “έρχεται ανάπτυξη” ενώ η κρίση διεθνώς χειροτερεύει με την μεγάλη Deutsche Bank να απειλεί με κανόνι την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Αυτοί που ο Τσίπρας ονομάζει “σωτήρες”, το ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου τέταρτου μνημονίου!
Δεν είναι ώρα για αναμονή! Η οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρα δουλειάς, σε κάθε συνοικία, σχολείο και σχολή πρέπει να αναπτυχθεί, να συντονιστεί σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Η νεολαία, εργαζόμενη, σπουδάζουσα και άνεργη μπορεί και πρέπει να έχει το δικό της πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα και το συντονισμό ολόκληρης της εργατικής τάξης. Ήδη οι πρώτες κινητοποιήσεις της σπουδάζουσας νεολαίας με την κατάληψη της Νομικής, η πετυχημένη αντιπολεμική πορεία στις 20/10 και άλλες κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει, δείχνουν μια νέα αγωνιστική διάθεση μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία.
Βρισκόμαστε ενόψει μιας κρίσιμης και πυκνής πολιτικής περιόδου που εγκαινιάζει η διαπραγμάτευση για το νέο εργασιακό και οι ήδη ανακοινωμένες κινητοποιήσεις. Έχει ήδη ανακοινωθεί η επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα στις 15/11 μέσα στο τριήμερο του Πολυτεχνείου ενώ το σφαγείο στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται· στις 24/11 η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε γενική απεργία καλώντας τη ΓΣΕΕ και τα εργατικά κέντρα για συμμετοχή.
Το ζητούμενο μπροστά μας είναι να ανοίξουμε δρόμο για μια μαζική κινητοποίηση της νεολαίας σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση για το νέο εργασιακό. Η ενότητα και ενοποίηση των επί μέρους κομματιών της νεολαίας και της εργατικής τάξης είναι όρος για την κινητοποίηση του καθενός μέρους.Η πάλη για ανεξάρτητα κέντρα αγώνατης νεολαίας με την εργατική τάξη μέσα και έξω από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο για να ενοποιηθούν οι αγώνες. Πρώτα από όλα με την προετοιμασία της επόμενης περιόδου με ορίζοντα τη γενική απεργία στις 24/11 να γίνει απεργίας διαρκείας με κατειλημμένες σχολές-κέντρα αγώνα.
Η ενότητα και η μαχητικότητα από μόνες τους δεν εξασφαλίζουν τη νίκη. Αυτό δείχνει και η εμπειρία των πρόσφατων μαζικών και μαχητικών αγώνων στη Γαλλία. Η κινητοποίηση της νεολαίας και της εργατικής τάξης για την ανατροπή της διαπραγμάτευσης, των μνημονίων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να είναι νικηφόρα μονάχα στη βάση μιας επαναστατικής εναλλακτικής πολιτικής προοπτικής πέρα από τα όρια του συστήματος.Τίθεται το ζήτημα του επαναστατικού μεταβατικού προγράμματος πάλης στο τραπέζι που θα αρχίζει από τους σημερινούς αγώνες και θα ανοίγει το δρόμο για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η διαπραγμάτευση για το νέο εργασιακό και η υποχρηματοδότηση δεν είναι απλώς ένας “οδοστρωτήρας” της κυβέρνησης και των καπιταλιστών. Δηλαδή κάποιες αναδιαρθρώσεις που επιλέγουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Είναι η πολιτική που επιβάλλουν οι αντιφάσεις της καπιταλιστικής κρίσης και παρακμής!Για την άρχουσα τάξη το ζήτημα τίθεται εξαρχής πολιτικά, ποιά τάξη θα διοικεί το πανεπιστήμιο, τους χώρους δουλειάς, την κοινωνία συνολικά.
Η επαναστατική αριστερά μέσα στα πανεπιστήμια πρέπει να βάλει στο τραπέζι ποια τάξη θα διαχείριζεται τα οικονομικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ, την παραγόμενη έρευνα, τη συνολική εκπαιδευτική δραστηριότητα και θα διοικεί το Πανεπιστήμιο μαζί με τους εργαζόμενους του και σε ποια κοινωνία. Έτσι μπορεί να ζωντανέψει η πάλη για φοιτητικό και εργατικό έλεγχο μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και να γίνουν ζωντανός πολιτικός ορίζοντας, στην πάλη για εργατική εξουσία, τα μεταβατικά αιτήματα που σήμερα είναι νεκρό περιτύλιγμα.
Ενόψει της περιόδου που έχουμε μπροστά μας προτείνουμε στα σχήματα:
Α. Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα με στόχο τη συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 3/11 με κατειλημμένες σχολές, με διακριτή πολιτική παρουσία από τις πολιτικές συγκεντρώσεις του ΜΑΣ. Διεξαγωγή συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων το απόγευμα.
Β. Κάλεσμα για κοινές συνελεύσεις φοιτητών-εργαζομένων μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ από τους Φοιτητικούς Συλλόγους ή τα σχήματα ΕΑΑΚ όπου αυτό δεν καταφέρουμε να υπάρξει απόφαση. Με ανοιχτή απεύθυνση σε όλους τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου και ιδιαίτερα στα πιο προλεταριακά κομμάτια των εργολαβικών εργαζόμενων σε σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη για την κοινή προετοιμασία των μαχών ενάντια στο νέο εργασιακό και την υποχρηματοδότηση στην Παιδεία με ορίζοντα την απεργία στις 24/11. Όπου κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις των φοιτητικών συλλόγων από κοινού με τους εργαζόμενους στις σχολές.
Γ. Το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στις 3/11 να γίνει μια ουσιαστική αγωνιστική συνεύρεση της σπουδάζουσας νεολαίας με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο. Κάλεσμα στους διοικητικούς υπαλλήλους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου να αποφασίσουμε από κοινού τη πάλη ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την υποχρηματοδότηση της Παιδείας.
Δ. Ανοιχτό κάλεσμα από κοινού με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου στους μαθητές, σε κάθε εργατικό χώρο που αγωνίζεται και κάθε κινηματική δύναμη για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα στις 15/11 και το τριήμερο του Πολυτεχνείου.
Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας
25/10/2016