8 Φεβρουαρίου, Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Νεολαία ΕΕΚ: Κάτω το νομοσχέδιο Πιερρακάκη – Κάτω η κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί τις ζωές μας

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Για τέταρτη συνεχόμενη βδομάδα, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η συγκέντρωση ήταν ογκώδης και πυκνή περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μαζικές υπήρξαν οι φοιτητικές πορείες στη Θεσσαλονίκη και στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με βία και συκοφαντίες επιχειρεί να καταστείλει το κίνημα. Στη συγκέντρωση της Αθήνας τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με ασφυξιογόνα χημικά και ρόπαλα τους φοιτητές και φοιτήτριες. Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να βγάλουν έξω τους φοιτητές. Παράλληλα, επισείει τον πέλεκυ των διαδικτυακών εξετάσεων, οι οποίες απορρίπτονται από το πανεπιστήμιο Πάτρας και σχολές άλλων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση όμως επιμένει, αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην μεγάλη πανελλαδική πορεία την επόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Το κατασταλτικό μέτρο των τηλε-εξετάσεων δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους φοιτητές, αφού ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές, ανένταχτοι, που δεν μιλούσαν στις προηγούμενες συνελεύσεις πήραν τώρα τον λόγο δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι καμία χαμένη εξεταστική δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια του μόχθου ετών και του μέλλοντας, που επιφέρει η επιχειρούμενη ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Οι καταλήψεις σε πολλές σχολές συνεχίζονται. Σε όλη την Ελλάδα, παρά την προπαγάνδα και τις απειλές, μόνο σε δυο-τρεις σχολές σταμάτησε η κατάληψη, όπως στην Ιατρική του ΑΠΘ. Αντίθετα στην Ιατρική της Αθήνας, όλες οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έκαναν κοινό πλαίσιο καλώντας σε 7θημερη κατάληψη μέχρι την επόμενη εξεταστική. Η Πανσπουδαστική κάλεσε υπό πίεση μόνο για 3ήμερη κατάληψη, ενώ ξεκινούσε με το να μην γίνει καθόλου. Πανηγυρικά οι σύντροφοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πήραν την πλειοψηφία με μεγάλη ποσοστιαία διαφορά από την (δεξιά) ΔΑΠ και την ΠΚΣ.

Το Πάντειο βρίσκεται σε δυναμική κατάσταση με να δρομολογείται πορεία γειτονιάς από τον ΦΣ και άλλες ξεχωριστές δράσεις.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την τελευταία προκήρυξη της Νεολαίας του ΕΕΚ.

Φ.Π.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να σφαγιάσει στο βωμό της ιδιωτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία υπολείμματα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ψήφιση στην Βουλή του νόμου για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια».

Με την ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να μπει ένα τέλος και στο τελευταίο “καταφύγιο” της “δημόσιας – δωρεάν” παιδείας στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπει τέλος σε οποιαδήποτε λογική ενιαίου κατοχυρωμένου επαγγελματικού δικαιώματος για όποιον τελειώνει μία σχολή ιδίου αντικειμένου. Επιχειρείται να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 [του Συντάγματος] και της αξιοποίησης του άρθρου 28 του ευρωπαϊκού δικαίου στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Δεν πρόκειται απλά και μόνο για άλλο ένα νομοσχέδιο για την αύξηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα ξεπέσουν σε δεύτερης τάξεως ιδρύματα ενώ είναι πιθανό να εισαχθούν δίδακτρα και σε αυτά και να γιγαντωθούν τα προγράμματα συνεργασίας με εταιρείες…

Ήδη από πέρυσι τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών υπονομεύτηκαν για χάρη της εκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικές σχολές και εξισωθήκαν με αυτά του Λυκείου, ενώ την ίδια ώρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το φροντιστήριο εντάσσεται σαν “θεσμός” πλέον και στο γυμνάσιο!

Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υποτάσσει την Ανώτατη Παιδεία στις ανάγκες του διεθνούς καπιταλισμού σε συνθήκες ιστορικής παρακμής και κρίσης. Κατατίθεται στην δεύτερη τετραετία της ΝΔ, όχι τυχαία, αλλά γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κεφαλαίου η δραστική απόσυρση του δημοσίου από την Υγεία και την Παιδεία και η επέκτασή του στους μερικώς ανεκμετάλλευτους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση σε μεγάλα στρώματα της νεολαίας, αποκλείοντας εντελώς την πρόσβαση των καταπιεσμένων στην τριτοβάθμια παιδεία.

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Η λυσσαλέα μανία για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας δρομολογείται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του αμερικανο – ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού για να κυνηγούν τη νεολαία στην Ελλάδα και να σφάζουν τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Παλαιστίνης. Έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για επιβίωση, σε συνθήκες που η κυβέρνηση δρομολογεί την αποπληρωμή των 25 δις ευρώ των τόκων του «κρυφού» τέταρτου μνημονίου τα επόμενα χρόνια, στους δανειστές. Ξεζουμίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Ζήσαμε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση πέρυσι με την κρατική δολοφονία στα Τέμπη και με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του νερού νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνοντας εισαγγελείς στις καταλήψεις πολιτικοποιεί (άθελά της) τον φοιτητικό αγώνα. Οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος πρέπει να πάρουν θέση ενάντια στο μονοπώλιο της βίας του κράτους. Η συγκυρία φέρνει τις φοιτητικές μάζες αντιμέτωπες με το ίδιο το αστικό κράτος.

Ενταχθείτε στις γραμμές του ΕΕΚ με στόχο την συγκρότηση ενός επαναστατικού φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και την διεκδίκηση όλων αυτών που χάθηκαν τον τελευταίο καιρό. Παλεύοντας για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία. Για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερης διάδοσης ιδεών και όχι για σχολές κάτεργα, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προσπαθούν να φουσκώσουν τα βιογραφικά τους μήπως βρουν μια δουλειά που θα τους καλύπτει τα βασικά. Για να πάμε ένα βήμα μακρύτερα βάζοντας το προλεταριάτο μπροστά, οικοδομώντας το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης. Για την κατάκτηση της εξουσίας από τους καταπιεσμένους!

Καταλήψεις, διαδηλώσεις διαρκείας.

Κοινός αγώνας σπουδαστών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση.

Νεολαία EEK

1/2/2024