Οι "αντοχές" της επαναστατικής αριστεράς στους δημοσιογράφους

Το συνδικαλιστικό σχήμα Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ, στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΣΗΕΑ ανανέωσε την συμμετοχή του σ’ αυτό, παλεύοντας μέσα σε ένα περιβάλλον ακραίας πόλωσης μεταξύ των “μηχανισμών” της Δεξιάς (με τρεις παρατάξεις) και της κυβερνητικής παράταξης του Σύριζα.

Δύο συνδικαλιστικά σχήματα με έδρες στο Συμβούλιο “εξαερώθηκαν” μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ένα της δεξιάς και ένα “ανεξάρτητο” αριστερό σχήμα του οποίου ηγείται το παλαιότερο μέλος του Συμβουλίου, η Νανά Νταουντάκη.

Η δεξιά συνολικά αύξησε κατά μία τις έδρες της (από 5 σε 6) αλλά με διαφορετικό συνδυασμό σχημάτων, ο Σύριζα αύξησε τις ψήφους του και πήρε και δεύτερη έδρα από τα υπόλοιπα, η Πρωτοβουλία διατήρησε την έδρα της, όπως και το ΚΚΕ και ένα άλλο παλαιοπασοκικής προέλευσης σχήμα (εντελώς προσωποπαγές).

Οι δύο πλευρές δεξιά και Σύριζα άσκησαν πρωτοφανή πίεση με εκβιασμούς που κινούνταν με βάση τις “αλλαγές” που θα γίνουν σε πρόσωπα στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στη γενική Γραμματεία Τύπου, αλλά και τις συμβασιοποιήσεις που έγιναν σε μεγάλο αριθμό συμβασιούχων πριν ο Σύριζα “χάσει” τον έλεγχο στα κρατικά μέσα, ενώ παράλληλα άμεσοι και έμμεσοι εκβιασμοί πήραν πρωτοφανείς διαστάσεις σε έναν κλάδο που εξακολουθεί βασανίζεται από μεγάλη ανεργία και μισθούς της τάξης των 300 – 350 ευρώ, στα κανάλια και στα μεγάλα ΜΜΕ όπως του Μαρινάκη, Αλαφούζου, κ.λπ. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που η “επιβίωση” την επόμενη ημέρα (μετά την 7η Ιουλίου) κρίνεται κατά βάση με την “συμβατότητα” του εργαζόμενου με την στήριξη του Μητσοτακικού συστήματος, ή των ελεγχόμενων από τον Σύριζα μαγαζιών (Κόκκινο – Αυγή – Ντοκουμέντο – ΕφΣυν, κ.λπ.) είχαν δημιουργήσει προϋποθέσεις απώλειας της έδρας της Πρωτοβουλίας μετά από αρκετά χρόνια στο ΔΣ.

Παρ’ όλα αυτά η “αντοχή” της Πρωτοβουλίας αποδείχθηκε περισσότερο ισχυρή από τις εκτιμήσεις όλων, με αποτέλεσμα να διατηρήσει την έδρα του παρά το ότι το σχήμα αυτό συγκεντρώνει την στήριξή του από πολλά “μαγαζιά” και δεν έχει μία εξασφαλισμένη βάση εκκίνησης όπως για παράδειγμα έχει το ΠΑΜΕ με τον “Pιζοσπάστη” κ.λπ.

Ενδεικτικό των προθέσεων της νέας πλειοψηφίας και του πολιτικού ρόλου που πρόκειται να παίξει την επόμενη ημέρα, είναι ότι το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ δεν συγκροτήθηκε από τις δύο δεξιές παρατάξεις (που διαθέτουν 4 και 2 έδρες), αλλά από την συμμαχία της πλειοψηφούσας δεξιάς παράταξης (με 4 έδρες) και της Συσπείρωσης (Σύριζα) με τις δύο έδρες.

Είναι η ίδια πλειοψηφία που τα τελευταία δύο χρόνια –επί κυβερνήσεων Σύριζα– διαχειρίσθηκε με την συνεργασία των καναλαρχών και των μεγαλοεκδοτών την μετάλλαξη του ασφαλιστικού ταμείου του ΕΔΟΕΑΠ από ένα Ταμείο ασφαλιστικό με ισχυρό του χαρακτηριστικό την πρόνοια και την αλληλεγγύη, σε ένα ταμείο που λειτουργεί πλέον με βάση τα μνημονιακά όρια. Αυτό έγινε δυνατό μέσα από ένα πραξικοπηματικό “ψευτο-δημοψήφισμα” που οδήγησε σε εξοστρακισμό την εκπροσώπηση από τα κάτω και επέβαλε την παρουσία εκπροσώπου των εργοδοτών (στο ΔΣ) με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις παροχές του ταμείου!

Τώρα το νέο προεδρείο ετοιμάζεται να προωθήσει την αλλαγή καταστατικού για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του χώρου με επέκταση της θητείας σε τριετή ή ακόμα και τετραετή και αλλαγή του εκλογικού συστήματος…
Γιαν. Aγγ.